içinde

Türkiye'de 2021 Yılında 7 Bin 190 Çocuk Doğum Yaptı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen sene yapmış olduğu ‘Doğum İstatistikleri, 2021’ adlı araştırmasını yayımladı. Araştırmada geçen veriler korkutucu durumda. Araştırmadaki verilere göre geçen sene toplam 7 bin 190 çocuk doğum yaptı. Bunun 117’sini 15 yaş altı çocuklar oluşturdu. 18-19 yaş grubunda 32 bin 91 kişi anne olurken 44’ü dördüncü çocuğunu dünyaya getirdi. Doğum yapan çocuk sayısı ise 2012’de 24 bin 666’ya ulaşarak rekor kırdı. 2001-2021 yılları arasında 15 yaş altı 20 bin 895 çocuk doğum yaptı; 15-17 yaş arası doğum yapan çocukların sayısı ise 548 bin 488. TÜİK verilerine göre toplam doğurganlık hızı 2001 yılında 2,38 çocuk iken 2021 yılında 1,70 çocuk olarak gerçekleşti. 15-49 yaş arası kadınların doğum ortalamasını ifade eden istatistiklere göre doğurganlık 20 yılda yüzde 30 azaldı. 

Öne çıkan diğer veriler şu şekilde :

Yaş grubu ve eğitim grubuna göre doğumlar 2020’ verisine göre 15 yaş altı doğum yapan kız çocuklarının 30’u okuma yazma bilen fakat bir okul bitirmeyen grubuna girdi. 68’i ilkokul mezunu, 19’u ise ilköğretim, ortaokul veya dengi okul mezunu olarak sıralandı.

Geçen sene 1 milyon 79 bin 842 bebek doğdu. Canlı doğan bebeklerin yüzde 51,3’ü erkek, yüzde 48,7’si kız oldu.

Toplam doğurganlık hızı 2001 yılında 2,38 çocuk iken 2021 yılında 1,70 çocuk olarak gerçekleşti. Hızın en yüksek olduğu il Urfa oldu. Bu ili Şırnak ve Mardin izledi. En düşük il ise Kütahya oldu. Kütahya’nın ardından sırasıyla Bartın ve Zonguldak geldi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin toplam doğurganlık hızları incelendiğinde, 2020 yılında en yüksek toplam doğurganlık hızına sahip olan ülke Fransa oldu. En düşük hıza sahip olan ülkenin Malta olduğu görüldü. Türkiye toplam doğurganlık hızıyla AB üyesi ülkeler arasında üçüncü sırada yer aldı.

İstatistiklerde 15-19 yaş grubunda bin kadın başına düşen ortalama canlı doğan çocuk sayısını ifade eden adölesen doğurganlık hızı verileri de yer aldı. Buna göre 2001 yılında binde 49 iken 2021 yılında binde 13’e düştü. Diğer bir ifadeyle, 2021 yılında 15-19 yaş grubundaki her bin kadın başına 13 doğum düştü.

İlk doğumdaki ortalama anne yaşı illere göre incelendiğinde, anne yaşının en yüksek olduğu il 28,4 ile İstanbul oldu. Bu ili Eskişehir, Rize, Trabzon, Artvin, Muğla, İzmir ve Ankara izledi.

Annenin uyruğuna göre doğumlar Türkiye, Suriye, Azerbaycan olarak sıralandı.

Çocuk İstismarı nedir ?

Çocuk istismarı, çocukların beden ve ruh sağlıklarına zarar veren ya da büyüme gelişmesini engelleyen, kaza sonucu olmayan fiziksel, ruhsal ve cinsel açıdan çocuğun toplum ya da devlet tarafından kötü davranışlara maruz kalmasını içeren eylemlerdir. İhmal ise çocuğun bakımı ile yükümlü olan bireylerin çocuğun beslenme, barınma, sevgi, güven, eğitim vb. temel gereksinimlerini karşılama konusunda görevlerini yapmamaları olarak belirtilmektedir. 

Çocuk İstismarını nasıl önlenebilir ?

Çocuğunuzla güvene dayalı ve açık bir iletişim kurun. Kaç yaşında olursa olsun onu tehlikelerden korumak için en önemli etkenlerden biri çocuğunuzla kurduğunuz iletişimdir. Çocuğunuzun bakımını üstlenen kişinin ne kadar tanıdık ya da güvenilir olduğunu düşünürseniz düşünün; gene de her zaman dikkatli olun. Çocuğunuza sizin yokluğunuzda neler yaptıklarını her zaman bireysel olarak sorun; çocuğun o kişinin varlığı nedeniyle korkup gerçekleri anlatamayabilir. Küçük yaşlarda özel bölgelerinin isimlerini doğru şekilde öğretin; başka isimler kullanmayın. (Mayo giydiğinde altında kalan tüm bölgeler özel bölgeleridir.) Bedenin ona özel olduğunu ve o istemediği sürece kimse dokunamayacağını öğretin. İstemediği kişileri öpmeye, dokunmaya zorlamayın. Sizin olmadığınız ortamlarda kendisini kötü hissettiren bir dokunuş hissettiğinde tepki göstermesini öğretin. (Bağır ve uzaklaş taktiği) Özeline saygı gösterin. (Tuvalet, banyo vb. yerlerde sizi çıplak görmesi ya da çocuğun çıplak olarak dolaştırılması başkalarının da bunu yapmasının normal olduğunu düşünmesine neden olur.) Özelinizle ilgili sınır çizin ve onun da özeli ile ilgili sınır çizmesine izin verin. İyi sırlar ile kötü sırlar arasındaki farkı öğretin. Ne olursa olsun size her şeyi anlatabileceğini ve güvenebileceğini bilsin. Nelere izin vermediğinizi ve neden vermediğinizi anlatın. Güven zincirinizdeki güvenebileceği kişilerin kim olduğunu bilsin. Tüm bunları sakin bir şekilde ve güven veren mesajlarla yapın. Onun ürkek ve şüpheci değil; dikkatli ve uyanık olmasını sağlayın.

Editör: Zehra Garipli – 13.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Fatih Düz tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Bu Hafta Vizyona Giren Filmler – 13 Mayıs 2022

      Masal Kenti Machu Picchu