içinde

İnanılmazİnanılmaz

Çocuklarda Dikkatli Dinleme Becerisinin Geliştirilmesi

Hem evde hem de okulda çocuklarımızın dikkat algısını geliştirebiliriz. Bebeklerin dikkat süresi yalnızca saniyelerle sınırlı iken, anaokul çağındaki çocukların dikkat süreleri 10-15 dakikayı bulabiliyor. Yaş arttıkça, bu konuyla ilgili bir sağlık sorunu olmadığı sürece dikkat süresi doğru orantılı şekilde artış gösteriyor.

Peki çocuklara dikkatli dinleme becerisini nasıl kazandırmalıyız?

Önce buna uygun bir ortam hazırlanmalıdır. Bu ortam, sessiz olmalı ve dışarıdan işitsel olarak hiçbir uyarıcıya ev sahipliği yapmamalıdır.

Sonrasında ise çocuğun özel gereksinimlerinin önceden karşılanmış olması gerekir. Tuvaleti varsa tuvalete gitmeli, susamışsa su içmelidir. Etkili dinleme yolunda dikkatini dağıtacak hiçbir uyarana yer verilmemelidir. Çocuklar dinlerken en çok etrafı seyrederler, bu nedenle etrafta dikkat çekici eşyaların bulunmaması gerekmektedir.

En önemli unsur göz temasıdır. Konuşurken, anlatırken ve gösterirken göz temasına dikkat edilmelidir. Bu davranış, çocuğumuzu önemsediğimizi, o an onunla ilgilendiğimizi hissettirir.

Bu beceriyi geliştirebilmek için dikkat etmemiz gereken bir diğer şey ise, çocukla çocuk olmaktır. “Ben anneyim!”, “Ben öğretmenim!”, “Ben babayım!”, “Beni dinlemek zorundasın!” ve benzeri komutlarla otorite yarıştırarak, çocuğun dikkatini çekmek yerine kendimizden istemeyerek ve bilinçli olmayarak uzaklaştırmış oluruz. Bu nedenle, çocuklara dinleme becerisi kazandırılan dönemde biraz daha sakin kalmalı ve sabırlı olmalıyız.

Her şeyi hazırlayıp, uygun yer ve zamanı bulup, çocuğunuzla iletişiminizi sağlıklı bir ortamda sağladıktan sonra etkili ve dikkatli dinleme ile anlama becerisini günden güne arttırabiliriz. Bunu yaparken de çocuklarımızı sıkmamalı ve bıktırmamalıyız.

Çünkü çocuklar narindir, hassastır. Beklentilerimizi ona göre ayarlamalı ve duygularını karartmamalıyız.

Editör: Ayşe Tunç – 20.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    20 Temmuz 1969: İnsanlık İçin Dev Bir Adım

    Android, iOS ve Windows Savaşı