içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz HavalıHavalı

Korkularının Üzerine Giderek Aşan ve Otizm’e Meydan Okuyan Tim Burton

25 Ağustos 1958’de doğan Tim Burton, sinema kariyerine ailesinin arka bahçesinde ham ‘8mm’ sessiz filmle kısa filmler çekerek başladı. İkonik bir film yönetmeni, yapımcı, yazar, sanatçı ve animatör oldu. Onun otistik olması, baş koyduğu yolda ilerlemesine asla engel olmadı. Bir zamanlar Walt Disney Studios’tan kovulmasına rağmen, yadsınamaz yetenekleri, onlarla birkaç projede çalışmaya devam etmesi anlamına geliyordu. Disney’den ayrılmasını tetikleyen kısa filmi “Frankenweenie”, 2012’de stüdyodan tam bir stop-motion film oldu. Bugüne kadar en sevilen filmlerden bazılarının yapımcılığını yaptı. Bu yetenekli film yapımcısını burada kutlamanıza yardımcı olacağız.

Otizm, Tim Burton’ın başarısına engel olmadı!

Tim Burton, dünyanın en ünlü film yönetmenlerinden biridir ve eşsiz Gotik tarzı ve korku filmleri onu milyonlara sevdirmiştir. Disney’den defalarca kovuldu ama cesareti kırılacak biri değil. Burton, 25 Ağustos 1958’de Burbank, Los Angeles County, California’da doğdu. Ailesi Jean ve Bill Burton’dur. Burcu Başak olup, Hollandaca, İngilizce, Fransızca, Almanca bilmektedir ve İskoç ve İsveç kökenlidir.

Burton, gençliğinde film çekmeye başladı ve istisnai bir öğrenci olmasa da iyi bir film yapımcısıydı. Bilinen ilk filmi “The Island of Doctor Agor”u 13 yaşındayken çekti ve filmde sınıf arkadaşlarına yer verdi. Liseden ayrıldıktan sonra, Valencia, Santa Clarita’daki California Sanat Enstitüsü’ne girdi ve burada karakter animasyonu okudu. Burton üniversitedeyken, Walt Disney Stüdyolarında bir animatör çıraklığı yapmak için kullandığı “Kereviz Canavarı Sapı” adlı kısa filmini yaptı.

Disney’de bir sorun vardı; Sanatsal yeteneği istense de Burton’ın tarzı o zamanlar markanın istediği gibi değildi. 1982’de çok başarılı olmayan “Vincent”i yaptı ve ardından 1984’te “Frankenweenie” ile devam etti. “Frankenweenie”yi yaptıktan hemen sonra stüdyo onu kovdu. Ertesi yıl, eski sınıf arkadaşıyla “Pee-wee’nin Büyük Macerası”nda çalıştı. 7 milyon dolarlık bütçeli film, 40 milyon dolar hasılat elde ederek başarılı oldu. Burton’ın küçük bütçelerle yüksek hasılat yapan filmler üretme konusundaki itibarının başlangıcı oldu. “Batman” (1989), “Batman Dönüyor” (1992) ve “Noelden Önce Kabus” (1993) gibi ikonik filmler yaptı. Başka eserler de yarattı ama onları yönetmedi. Bunlar arasında “Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi” (2007); ve “Alice Harikalar Diyarında” (2010).

  • 1985’de “Pee-wee’nin Büyük Macerası”nı yönetti ve böylece kârlı bir film yönetmeni olarak sinema dünyasına damgasını vurdu!
  • 2012’de Burton, yasaklanmış filmi Frankenweenie’yi ikinci kez yaptı ve bu sefer övgüler aldı.
  • Burton genç bir çocukken fikirlerini yakalamak için küçük bir kamera kullandı. Disney onu kovduğunda, çalışmalarını üretmeye devam etti.

  • Diyabet sessiz bir katildir. Burton, hastalık hakkında farkındalığı yaymak için birçok savunuculuk çalışması yaptı. Onun çabalarını takdir ediyoruz.
  • Burton hayatı boyunca disleksi ile mücadele etti.
  • Burton’ın çalışması, en içteki duyguların hakkında konuşmanın sorun olmadığını gösteriyor. Kara komedileri on yıllardır milyonlarca insanı mutlu etti.
  • Burton, Batman’deki görsel yeteneği ve etkileyici çalışması düşünüldüğünde şok edici olan şey, kendisinin çizgi roman okumayı sevmemesidir.
  • Burton’ın filmlerinin çoğu, küçük bir çocukken çizdiği yaratıcı çizimlere dayanıyor.
  • Şempanzelere karşı fobisi var. Burton, Şempanzelere olan fobisine rağmen “Planet of Apes”i yönetti.

Doğum günün kutlu olsun Tim Burton!

Editör: Astropower – 25.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. diyabeti var, ostistik, fobilerinin üstüne gidiyor, karşısına çıkan engelleri aşıyor, hayalini meslek ediniyor,çok küçükken başlıyor başarıya ulaşıyor ve şimdi çok kazanan bir yönetmen.tüm bunları alkışlıyorum. içeriğiniz ve ele aldığınız konu harika ve bize de ilham veren bir içerik tebrik ederim. emeğinize sağlık

    Daha fazla yorum yükle

    Korku Hikayelerinin Kraliçesi Işıl Işık ile Röportaj

    Farklı Dillerde Yansıma Sözcükleri