içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Çocuklarda Empati Becerisinin Geliştirilmesi

Empati nedir?

Yaşadığımız veya yaşayacağımız olaylarda, kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyarak, düşünce ve hislerini anlayabilme becerisidir.

Çocukların bu duyguya erişebilmeleri biz büyüklerden daha farklı yollarla sağlandığından, onlara yaşantılarımızdan keyifli örneklendirmeler yapmamız gerekir. Bu örneklendirmelere üç yaşından itibaren başlanabilir.

İlk olarak paylaşma duygusunu empati yoluyla aktarabiliriz. Bu durumda ebeveynlerin rolü çok büyüktür. Çünkü çocuklarını en iyi onlar tanır.

Anne figüründen kısa bir drama yapalım.

Elinize bir adet oyuncak alın, bu oyuncak çocuğunuzun en sevdiği oyuncağı olsun. Aynı zamanda kendinizin de en sevdiği bir nesneyi alın. Dikkat etmeniz gereken nokta ise bu nesneye çok değer verdiğinizi çocuğunuz önceden bilmesi gerektiğidir. Diyelim ki bu eşya çantanız olsun. Sonrasında ise çocuğunuza dönün ve onun oyuncağının, kendinizin olmasını istediğini söyleyin. Israrcı davranın. Muhtemelen kabul etmeyecektir.

Bu davranış karşısındaysa ikinci kozunuzu kullanmalısınız. Ve o soruyu sormalısınız;

‘Çantamın senin olmasını ister misin?’

Yanıt evet olacaktır. Çantanızı çocuğunuza uzatın, bir müddet oynamasını seyrettikten sonra geri alın ve şu cümleleri tekrarlayın;

‘Sen bana oyuncağını vermediğin için, ben de böyle hissediyorum. Üzülüyorum ve suratımı asıyorum. Gördüğün gibi mutlu olamıyorum. Mutlu olmamı ister misin?’

Çocuk annesine yaklaşır ve başını sallarsa bu cevap evettir. Sözlere şöyle devam edilebilir;

‘Hayatta kendi istemediğimiz şeyleri başkasına zorla yaptırmaya çalıştığımız zamanlar olabilir. Bu durumda hep şunu düşünmelisin; karşındaki kişi sensen, bunun sana yapılmasını istemiyorsan, durmalısın. İşte o durumda kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına da yapmamalısın. Çünkü kendin de üzülüyorsun, başkalarını da üzüyorsun.’

Bu sayede kendimizi de bu dramaya katarak, çocuğumuzun ilgi alanlarındaki rollerimizi daha iyi sergileyerek, aşılamamız gereken duyguları daha hızlı aktarabiliriz. Bu, her konu için geçerlidir.

Umarım bu örnek işinize yarar, yazının devam serisi gelecektir. Sevgiyle kalmanız dileğiyle…

Editör: Ayşe Tunç – 19.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

      Hangi Şaire Daha Yakınsın?

      The Shining’in Dramaturjik Analizi