içinde

MuhteşemMuhteşem ÜzgünÜzgün KızgınKızgın İnanılmazİnanılmaz

Tahtsız Padişah Şehzade Mustafa’nın Eşleri

Bugün yazım da sizlere Osmanlı’nın bahtsız hasekisi Mahidevran Sultan’ın, Sultan Süleyman’dan olma oğlu Şehzade Mustafa’nın eşlerinden bahsedeceğim.

Şehzade Mustafa’nın hikayesini aramızda bilmeyen yoktur değil mi? Şehzade Mustafa öyle cesur, öyle yiğit bir şehzadeydi ki sadece ailesinin değil tüm cihanın sevgilisiydi. Şehzade Mustafa’nın idamı devletin istikbalinin çöküşüne sebebiyet veren en önemli hadiselerden biridir. Şehzadeye olan sevgi yüzünden bugün hala ‘Osmanlı’nın Tahtsız Padişahı’ olarak anılır.

Gelin hep birlikte Osmanlı’nın vicdanı Şehzade Mustafa’nın ailesini inceleyelim.

Şehzade Mustafa’nın idamından sonra maalesef oğulları da öldürüldüğünden soyu yok edilmiştir. Ancak kızları hayatta kalmıştır.

Şehzade Mustafa’nın toplam 6 çocuğu olmuştur fakat 2 tanesi henüz kundaktayken öldüğü için kayıtlara 4 çocuk olarak geçmiştir. Ayrıca Şehzade’nin bütün kadınlarını da annesi Mahidevran Sultan seçmiştir. Bu kızlar da tıpkı annesi gibi Çerkez diyarından gelmişlerdir. Zaten Mahidevran Sultan özellikle gelinlerinin kendi halkından olmalarına özen göstermiştir. Bu yüzden de Temruk Hanedanıyla akraba ve dost olan ailelerin kızlarını oğlu Mustafa’nın haremi için saraya aldırmıştır. Eşlerinden birinin Kırımlı olduğu biliniyor ve bir erkek ve bir kız çocuğu dünyaya getirdiği kayıtlar da geçiyor.

Dilerseniz eşlerini tek tek inceleyelim.

1. Fatma Handan Sultan

 

Fatma Handan Hatun, Çerkez Prensi Kaituko’nun kızıdır. 1534 yılında Saruhan Sancağı’nda nikahlanmıştır. Bursa Üç Hanım Kızlar Türbesi’nde medfundur.

Çocukları: Şehzade Ahmed

1538 senesinde Manisa’da doğdu. 1553 senesinde Konya’da öldü. Şehzade Ahmed aynı zaman da amcasının ismini taşımaktadır. Mahidevran Sultan’ın oğullarından Şehzade Ahmed’de 1553 senesin de öldürüldüğünden acı bir tesadüftür.

2. Nurcihan-Begüm Sultan

Nurcihan Begüm Hatun, Tatar Prensi Daşkın’ın kızıdır. 1537 yılında Saruhan Sancağı’nda nikahlanmıştır. Bursa Üç Hanımlar Türbesi’nde medfundur.

Çocukları: Nergisşah Sultan

1536 yılında Manisa’da doğdu. 1598 yılında Bursa’da öldü. Damat Cenabi Ahmet Paşa ile 1554 tarihinde izdivaç etti.

3. Hatice Ayşe Sultan

Hatice Ayşe Hatun, Çerkez Prensi Pşeabşoko’nun kızıdır. 1542 yılında Amasya Sancağı’nda nikahlanmıştır. Bursa’da medfundur.

Çocukları: Bir şehzade kundakta öldü. Bir sultan kundakta öldü.

4. Futuha-Begüm Sultan

Futuha Begüm Hatun, Kırım Prensi Mahmud Giray’ın kızıdır. 1530 yılında Kırım’da doğmuştur. 1571 yılında İstanbul’da ölmüştür. 1545 yılında Amasya Sancağı’nda nikahlanmıştır. İki çocuğu vardır.

Çocukları: Şehzade Mehmet

1546 yılında Amasya’da doğdu. 1553 yılında Bursa’da, Hadım İbrahim Paşa tarafından boğduruldu. Muradiye Külliyesi Mustafa-i Cedid Türbesi’ne defnedildi.

2.Çocuğu: Şah Sultan

1549 yılında Amasya’da doğdu. 1577 yılında İstanbul’da ölmüştür. Damat Abdülkerim Ağa ile 1562 yılında izdivaç etmiştir.

Futuha Begüm Hatun, eşi Şehzade Mustafa’nın idamından sonra İstanbul’a gönderilip sarayın emri üzerine 1564 yılında Kubbe Veziri Pertev Mehmet Paşa ile evlenmiş, çocuk sahibi olmuştur. Vefat ettikten sonra Eyüp Pertev Paşa Türbesi’ne defnedilmiştir.

Fatma Handan Hatun ve Nuricihan Begüm Hatun ise Mahidevran Sultan’la beraber Bursa’da sürgünde yaşamışlar ve orada ölmüşlerdir. Her ikisi de ikinci evliliklerini yapmamışlardır. Biri Mahidevran Sultan’dan önce, diğeri de sonra ölmüştür.

Her iki Sultan da çok vefakar ve hürmetkarlarmış. Şehzade Mustafa’ya ve Mahidevran Sultan’a çok bağlı oldukları Bursa’dan ayrılmamalarından anlaşılıyor. 2.Selim Padişah olunca memleketlerine geri dönebileceklerine müsaade edileceği söylenmiş. Buna rağmen Mahidevran’ın yanından ayrılmamışlar. Nurcihan Hatun kızı Nergisşah Sultan’ı yalnız bırakmamak için kalmış da olabilir. Fakat Handan Hatun oğlunun öldürülmesinden dolayı çocuksuz kaldığından memleketine dönmesi beklenirken o gitmemiş ve sadakatle Mahidevran’ın yanında ömrünün sonuna kadar yaşamıştır.

Nurcihan ve Handan Hatunlar Bursa’da Hanım Kızlar Türbesi’nde medfundurlar. Bu türbede Şehzade Mustafa’nın eşlerinden hariç önceden ölmüş iki hanedan gelini daha yatmaktadır.

Şu konuya da değinmek istiyorum. Şehzade Mustafa’nın bilinen bir eşi daha var. Çoğu kaynakta adı geçer. Bu eşinin adı da Rümeysa Sultan’dır.

Son olarak Şehzade’nin eşi Rümeysa’yı da tanıyalım.

5. Rümeysa Sultan

1516 yılında doğmuştur. Asıl adı Nadia Frankos’dur. Aslen Bosna Herseklidir. 12 yaşında Osmanlı haremine girmiştir.

Rümeysa Sultan güzelliği ve zekasıyla Şehzade Mustafa’nın dikkatini çekmeyi başarmıştır. Şehzade Mustafa’nın 4 çocuğunun annesidir. 1547 yılında ilk çocuğu Şehzade Mehmet’i doğurmuştur. 1553 yılında Şehzade Mustafa’nın idam edilmesinden sonra Mehmet’in de büyüyünce dedesi Kanuni Sultan Süleyman’a isyan açacağı düşüncesiyle 6 yaşındaki Şehzade Mehmet’te boğdurulmuştur. Şehzade Mustafa’nın ve çocuklarının boğdurulmasından sonra İzmir’e yerleşen Rümeysa Sultan, İzmir’in Kadın Efendisi olarak kabul edilmiştir. Bu yüzden Ege’de herkes onu sayar severdi, padişah gibi görürdü. Adaletli, zeki ve ağırbaşlı olduğu için Ege’de kime sorulursa direkt o gösterilirdi. Bu huyuyla Şehzade Mustafa’nın eşi olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.

Çocukları: Şehzade Orhan, Şehzade Mehmet, Handan Sultan ve Mihrişah Sultan.

Allah hepsine rahmet etsin. Nur içinde yatsınlar.

Editör: Zehra Garipli – 10.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Dilaraaaa tarafından yazıldı

Moda Tasarım öğrencisi

YorumcuTestçiMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Kara Büyü İle Büyülendiğinizi Anlamanın 5 İşareti

    Haydi Çabuk! Merkür Geri Hareketi Başlıyor