içinde

MuhteşemMuhteşem ÜzgünÜzgün İnanılmazİnanılmaz

“Ayla” Filminin Gerçek Hikayesi

1950′ de, Kuzey Kore Güney Kore’ye savaş ilan etti. 3 yıl sürecek bu savaşta, 3 milyondan fazla insan hayatını kaybetti.

Birleşmiş milletlerin çağrısı üzerine Türkiye, Güney Kore saflarında savaşmak üzere 15 bin asker gönderdi. Bu askerlerden biri de, Astsubay Süleyman Dilbirliği idi. O, tüm ailesini kaybeden, -35 derece soğukta tek başına kalan küçük bir kızı sahiplendi. Astsubay Süleyman, Ayla ismini verdiği bu çocuğu tüm taburun kaldığı yere getirdi. Türk dilini öğrenmeye başlayan Ayla, Süleyman’ı babası, kendisinin ise Türk olduğunu düşünüyordu. Savaş bittiğinde Türkiye ‘ye dönmek zorunda olan Astsubay, Ayla bebeği yanında götürmek istese de, Kore kanunları buna izin vermedi. Gözyaşları içinde babasından ayrılmak istemeyen Ayla, ailesini yitiren çocukların kalması için, Türk askerlerinin yaptığı bir yurda yerleştirildi.   Bu yurdun ismi “Ankara okulu” idi. Ne Ayla Süleyman babasını, ne de o kızını unutacaktı..

İkisi de 60 yıl boyunca bir birlerini aradı. Gazi Süleyman’ın, Ayla’nın gerçek ismini bilmemesi tüm çabalarını sonuçsuz bırakıyordu. Astsubay Süleyman 85 yaşındayken, son çare olarak Ayla’nın fotoğrafını Kore gazileri derneğine götürerek kızını bulmaları için yardım istedi.

Hikaye, Güney Kore medyasında da geniş yankı buldu. Ayla ile aynı okulda okuyan bir arkadaşının yardımı ile sonunda Ayla bulundu. Medya ve yetkililer, Ayla’nın o dönem çalıştığı Anaokuluna gitti. Ayla’ya babasının fotoğrafı ve onu bulma çabası anlatıldı. Aynı zamanda da, Astsubay Süleyman Kore’ye davet edildi. İki ülkeyi de gözyaşlarına boğan o büyük buluşma, bir zamanlar  “Ankara okulu” nun bulunduğu yerde gerçekleşti. Süleyman bey Türkiye’ ye döndükten sonra da, kızı ile mektuplaşmaya devam etti. Kısa süre sonra Ayla, Türkiye ‘deki ailesini ziyaret etti.

Bu destansı hikaye 2017 yılında Beyaz perde’ ye aktarıldı.

Süleyman Dilbirliği, 2017 yılında hayatını kaybetti. 12 saat sonra ise eşi Nemet hanım da  hayata gözlerini yumdu.

Editör: Zehra Garipli – 03.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

Sevinc Kazımova tarafından yazıldı

Makale YazarıListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Gece Dinlenecek Şarkılar -3

    Maymun Çiçeği (Monkeypox) Nedir?