içinde

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz HavalıHavalı

Bir Avrupa Efsanesi: Deniz Kızı Anası Melusine

Avrupa efsanelerinin en önemli figürlerinden biridir. Melusine yada Melusina olarak anılır. Genellikle, kaynaklarda vucudunun üst tarafı kadın alt tarafı ise balık şeklinde betimlenir. Nadiren de olsa yılan şeklinde de tasvir edilir ve bazen kafasında boynuz olduğu da söylenir. Efsanenin bir kaç farklı versiyonu vardır. Fakat en çok bilineni Fransız ve İngilizlere uyarlanan versiyonlarıdır. Lüksemburg versiyonunu da unutmamak gerekir.

  • Fransız Versiyonuma göre Melusine, babasını intikam amacıyla bir dağa hapsettiği için -babasının zamanında annesine verip bozduğu bir söz yüzünden anavatanından olmuştur. Cumartesi günleri belden aşağısı balığa  dönüşmek suretiyle cezalandırılmış su perisidir. Sonra bir adamla evlenir ve her  cumartesi kendisini asla görmemesi için söz verdirtir. Fakat kocası bir gün sözünü tutamayıp Melusine’nin odasına girince bir daha gözükmemek üzere ortadan kaybolur. Derler ki Lusignan şatosunda birilerinin ölümü yakınsa veya kötü bir şeyler olacaksa Melusine’nin çığlıkları duyulur…
  • İngiliz versiyonuna göre Melusine, nehir kıyısında bir kont tarafında görülür. Bu kont  güzeller güzeli Melusine’e sırılsıklam aşık olur. Evlenmeye karar verirler. Melusine ise aşık olduğu kont için nehir altındaki yaşamını terk eder. Fakat Melusine’nin tek şartı vardır.  Her ayın bir gününü banyoda yapılacak olan küvette tek başına geçirecektir. Onu çok kont hiç düşünmeden bunu kabul eder.

Melusine ve kont evlenir. Bir sürü kız çocukları olur. Her şey güzel giderken kontun kardeşi ortalığı karıştırır ve kontun aklına Melusine’nin onu aldattığını  sokar.  Her ay onu banyoya alıp bir gün geçirdiğini söyler. Bu iftiraya kulak asan kont, Melusine banyodayken girer ve onu pullarıyla görür. Sözünü  tutmayan kont terk edilir. Onu terk eden Melusine hemen nehre, kendi dünyasına geri döner. fakat giderken arkasında kızlarını da bırakır. Kızlar ise ne zaman annelerine ihtiyaç duysalar hemen nehire koşarlar.

Onun soyundan gelen bir sürü torunu vardır. Bunlardan biri Lüksemburg’lu Jacquetta idi. İki evlilik yapan Jacquetta, Güller savaşının tam ortasında kaldı. Kızı ise kral IV. Edward’ın karısı Elizabeth Woodville.  Özellikle güller savaşı döneminde büyü yaptığı için cadılıkla suçlanan Jacquetta, bu yeteneklerini nehirlerin tanrıçası Melusine’den aldığı söylenir. Hatta bu yetenekleri kendi kızı Elizabeth Woodville’e geçmiş ve ondan da kendi kızına. Jacquetta ve kızı Elizabeth bu yetenekleri sayesinde kral IV. Edward’ın Savaşı kazanmasını sağladığı söylenir ve ayrıca Elizabeth Woodville’in, Melusine’nin kızları gibi ölen biri olduğunda nehirden sesler duyarmış. Elizabeth Woodville bu yeteneği sayesinde kayıp çocuklarının ölü olduğunu anlayıp kızını Henry Tudor ile evlendirir ve kraliçe   olmasını ister. Hatta Elizabeth kızı ile birlikte Tudor Hanedanını lanetlediiği bile söylenir. Bu lanet yüzünden Tudor hanedanının soyu yok olur.

  • Lüksemburg versiyonunda ise Lüksemburg kontu Siegfried’in eşi olan Melusine evlenirken kocasına ayda bir gün ve gece boyunca yalnız bırakmasını istemiş ve adam kabul etmiştir. Bununla birlikte Siegfried merakına yenik düştü ve karısının yarı insan yarı yılan olduğunu fark etmiştir. Kadın kocasının sözünü tutmadığını  görünce üzüntüsünden camdan ı Alzette nehrine atlamış ve onu bir daha gören olmamıştır.

Melusine perisini ister efsane ister mit olarak düşünelim, istersek gerçek olarak…

Melusine bir kadındır ve eğer gerçekten yaşadıysa bütün bu zorlukları yaşamış olabilir ve bu yüzden peri, cadı ya da büyücü damgası yemiş olma ihtimali çok yüksektir.

Kim bilir belki de Melusine bir deniz kızıdır ve bir gün herhangi bir deniz kenarında karşımıza çıkabilir.

Editör: Fatih Düz – 14.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Eva Hasret ZEYBEK tarafından yazıldı

Liste UstasıTestçiMakale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Netflix’in Oyunlarını Kimse Oynamıyor

    Tarihin Gizemleri: Türkiye’nin 20.000 Kişilik Yeraltı Şehri