içinde

MuhteşemMuhteşem

Okula Giden Çocuklar Nasıl Beslenmeli; Beslenme Önerileri

Günümüzde her dört çocuktan biri okula aç gidiyor maalesef!

Yaşam pahalılığının her geçen gün arttığı Türkiye’de ekonomik kriz en çok çocukları etkiliyor. En temel gıda olarak bakabileceğimiz peynir, et ve süt gibi ürünlerin fiyatı neredeyse her hafta artıyor. Türkiye’de ailelerin önemli bir çoğunluğunun okul öncesi ve okul çağındaki çocuklarını yeterli düzeyde beslemeleri mümkün değil. Çok daha uygun fiyata alınan gıdaların ise besin katkısı da oldukça şüpheli. Araştırmalar da yer alan bir çarpıcı veriye göre ise çocuklar yoksulluk nedeniyle çalışmak zorunda kalıyorlar. Hanelerin yüzde 3,7’sinde 15 yaş altındaki çocukların okul saatleri dışında ücret getiren bir işte çalıştığı ortaya çıkmış. Yaşadığım şehirde sabahları veya akşamları bunlara şahit oluyorum maalesef.

Aslında bu durumu konuşmamız bile ne kadar saçma değil mi? Neden bunlara maruz kalıyoruz. Çocukların her imkana ulaşabilir olmaları gerekirken yardım çağrılarında bulunmak zorunda kalmaları her gün daha da içler acısı bir duruma geliyor. Üzgünüm ve bu üzgünlüğümün bir tarifi yok. En kısa zamanda gerekli yardımların herkes tarafından yapılmasını diliyorum.

Asıl konumuza gelecek olursak eğer, sabahları okula giden çocuklarımızı nasıl beslemeli ve ne tür yiyecekler hazırlamalıyız? Önerilerimize göz atalım.

1. En basitinden başlayalım. Peynirli bir tosta hiçbir çocuk hayır demez bence. İçini başka ürünlerle çeşitlendirebilirsiniz. Hem içinde ne olduğunu biliyor olmak sizi daha güvende hissettirecektir.

2. Taze sıkılmış meyve suları her zaman hazır meyve sularından çok daha sağlıklıdır. Mümkün olduğunca kendi sıktığınız suları, çocuklarınızın cam şişelerine koyarak daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Plastik şişeleri pek tavsiye etmiyorum.

3. Marketler de satılan hazır sandviçler yerine kendiniz daha sağlıklısını hazırlayabilirsiniz. Salam, sosis yerine peynir, yumurta ve avokado üçlüsünü tercih edebilirsiniz. Böylece çocuğunuz zengin bir besin olan avokadoyla tanışır ve küçük yaştan tadını sevmeye başlar. Biliyorum fiyat konusunda biraz pahalı ama toplu alımlarda ve pazar & manav gibi yerleri tercih ederseniz daha uygun fiyata temin edebilirsiniz. Neredeyse tavukla eş değer proteine sahip olduğunu öğrenince bende sık sık tüketmeye başladım. Ayrıca büyük bir lif kaynağı olduğu için uzun süre tokluk tutma özelliğine sahip.

4. Meyve kasesi hazırlayın! Meyve hem sağlıklı bir öğündür hem de şekerli olduğu için çocuklarınız abur cuburdan uzak durmuş olur. Ne kadar küçük yaşta abur cuburların zararından bahsedersek o kadar iyi olur.

5. Yulaf kullanın. Benim tanıdığım bazı çocuklar yulafa bayılıyorlar. Büyük paket alıyoruz fiyatı da diğer şeylere nazaran gayet makul. Alın ve sütle karıştırıp mikrodalga fırına atın. Çıkardıktan sonra içerisine çocuğun sevdiği meyvelerden atabilirsiniz. Biraz da tarçın ekleyince gerçekten tadı nefis oluyor. Fıstık ezmesi eklemek isterseniz bir tatlı kaşığından fazla eklemeyin. Hem doyurucu hem de lezzetli bu karışıma alışan hiçbir çocuk hayır demez.

6. Muhakkak çantalarında bir süt bulundurun. Süt, çocukların gelişiminde önemli bir rol oynar.

7. Bol bol haşlanmış sebzeleri tercih edin. Eğer bir beslenme çantası hazırlıyorsanız içinde mutlaka haşlanmış karnabahar, brokoli ve havuç olsun. Fazla haşlamanıza gerek yok, erime kıvamına geçmeden biraz da diri bırakarak ocaktan alabilirsiniz. Çocukların çoğu alışamadıkları için maalesef bu sebzeleri tüketmek istemiyorlar. Ama çocuklarınızın seveceği tarza dönüştürmek de sizin elinizde. Ek olarak ıspanak ve pırasa tüketimini de çocuklara aşılayabilirsiniz.

8. Tavuklu veya ton balıklı salata hazırlayıp çocuğunuzun okul çantasına ekleyebilirsiniz. Bol bol su içmelerini de tembih etmeyi unutmayın!

Kantinde şekerleri, çikolataları gören her çocuk onlardan almak ister. Ne kadar karşı olsak da onların da günde birer tane az miktarda çikolata tüketmelerine engel olmayalım. Mesela bitter çikolatayı sevdirebilirsiniz daha sağlıklı bir alternatif olur.

Sizin eklemek istediğiniz öneriler var mı? Varsa belirtebilirsiniz.

Editör: Fatih Düz – 12.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Dilaraaaa tarafından yazıldı

Moda Tasarım öğrencisi

YorumcuTestçiMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dünya Kız Çocukları Günü | Kızlara Özel Gün Belirlemek Etik Midir?

    Asi, Aykırı, Özgürlüğüne Düşkün, Kimseye Eyvallahı Olmayan Kova Burcu Hakkında Her Şey!