içinde ,

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Kızılderililerin Üç Kız Kardeş Efsanesi Altında Yatan Refakatçi Ekim Sistemi

Üç kız kardeşle ilgili birkaç efsane var:

1. Efsane: Üç Kız Kardeşin Haudenosaunee efsanesinin bir versiyonudur:

Cherokee efsanesi, Cherokee’nin Oklahoma Bölgesi’ne vardıklarında ekinlerini dikerken kullandıkları bir ders olan Gözyaşı Yolu’nda birbirlerinin beslenmesine, susuz kalmasına ve güçlü kalmasına yardımcı olan üç kadını içerir.

Çok uzun zaman önce, bir tarlada yaşayan üç kız kardeş vardı. En küçüğü o kadar küçüktü ki henüz yürüyemiyordu; yeşiller içinde yerde sürünüyordu. Ortanca kız kardeş parlak sarı bir elbise giyip tarlada ileri geri fırladı. En büyük kız kardeş uzun ve dimdik duruyordu ve vücudu rüzgarla eğilmişti. Uzun sarı saçları vardı ve yeşil bir şal takıyordu. Üç kız kardeş birbirlerini çok seviyorlardı ve diğerleri olmadan yaşamayı hayal bile edemiyorlardı.

Bir gün küçük bir Hintli çocuk tarlaya gelmiş. Çok yakışıklıymış ve ülkenin yollarını biliyormuş. Kuşlarla ve hayvanlarla konuşabiliyormuş, dürüst ve korkusuzmuş. Üç kız kardeş, taş bıçağını bir kaseyi oymak veya yayı ve okuyla avlamak için kullanmasını izlerken bu çocukla çok ilgilenmişler.

Çocuğun tarlaya ilk ziyaretinin yaz sonunda, üç kız kardeşin en küçüğü ortadan kayboldu. Sadece yerde sürünebilen oydu; tutunabileceği bir sopa olmayınca ayakta bile duramıyordu. Ama o gitmişti ve diğer iki kız kardeş sonbahara kadar onun yasını tuttular.

Hintli çocuk, küçük bir derenin kenarında yetişen sazları toplamak için tarlaya döndü. Ok milleri yapmak için kamışları kullandı. Kalan iki kız kardeş onu büyülenmiş bir şekilde tekrar izlediler. O gece, hep oradan oraya dolaşan ikinci kız kardeş ortadan kayboldu.

Artık sadece bir kız kardeş kalmıştı, uzun boylu ve heteroseksüel kız kardeş. Derinden yas tutmasına ve kız kardeşleri olmadan tarlada tek başına yaşayamayacağını düşünmesine rağmen üzüntüyle başını eğmedi. Günler kısalıp soğudukça yeşil şalı rengini kaybetmeye, sarı saçları kurumaya ve birbirine dolanmaya başladı. Gece gündüz kız kardeşleri için iç çekti, ama sesi rüzgar gibi alçaktı ve kimse onu duymadı.

Hasat mevsiminde bir gün, küçük Hintli çocuk üçüncü kız kardeşin ağladığını duydu ve onun için üzüldü. Onu kollarına aldı ve evine taşıdı ve orada onu hoş bir sürpriz bekliyordu: Kız kardeşleri orada, güvende ve yeniden bir araya geldikleri için çok mutluydular. Küçük Kızılderili çocuğu merak ettiklerini ve onu eve kadar takip ettiklerini ve kışın geldiği ve evinin sıcak ve rahat olduğu için kalmaya karar verdiklerini açıkladılar.

Kız kardeşler de oğlana ve ailesine faydalı oluyorlardı. En küçüğü, artık büyümüş, tencereyi dolu tutarken, ikinci kız kardeş hâlâ sarı elbisesi içinde, kışın daha sonra yemek tenceresini doldurabilmek için kendini rafta kuruttu. En büyük abla, kız kardeşleriyle tekrar birlikte olmaktan o kadar memnundu ki, oğlana yaptıkları yardımdan o kadar etkilendi ki, o da kendini kurutmaya başladı, böylece kış devam ederken ailenin yemek yemesi sağlandı.

Ve o günden bugüne, üç kız kardeş bir daha hiç ayrılmadı.

2. Efsane: Üç Kız Kardeşin Iroquois yaratılış miti

ÜÇ KIZKARDEŞ: HAYATIN SÜRDÜRÜCÜLERİ

İroquois, mısır, fasulye ve balkabağının Büyük Ruh’tan hediyeler olduğuna inanıyordu. Bitkilerin, De o-ha-ko veya Our Sutainers olarak adlandırılan ve “yaşam desteği” anlamına gelen üç kardeş ruh tarafından gözetlendiği düşünülüyordu. Bu üç kardeş ruh, ekili alanları korur ve yaşar.

Iroquois halkı için mısır, fasulye ve kabak, yaşamın fiziksel ve ruhsal destekçileri olan Üç Kızkardeştir. Bu yaşamı destekleyen bitkiler, üçü de Gökyüzü Kadın’ın kızının vücudundan mucizevi bir şekilde filizlendiğinde insanlara verildi ve Iroquois uluslarına tarım armağanı verildi.

Gökyüzü kadın hamile kaldı bir kız doğurdu. Kızı gökyüzündeki bir delikten bakıp uçsuz bucaksız bir denize düştü. Hayvanlar onun geldiğini gördü ve denizin dibinden toprağı aldılar ve karaya çıkması için güvenli bir yer sağlamak için dev bir kaplumbağanın sırtına yaydılar. Kızı genç bir kadın olunca, o da  Batı rüzgarları ile hamile kaldı. İkiz erkek çocukları doğururken öldü. Gökyüzü Kadın kızını “yeni dünyaya” gömdü. Mezarından üç kutsal bitki büyüdü: mısır, fasulye ve kabak. Bu bitkiler oğulları için ve daha sonra tüm insanlık için yiyecek sağladı. Bu özel hediyeler, Iroquois halkının hayatta kalmasını sağladı. Bu “Kaplumbağa Adası” artık Kuzey Amerika dediğimiz yer.

Iroquois tarım sistemi tepe dikim yöntemine dayanıyordu.

Çiftçilikten sorumlu olan Iroquois kadınları, bir deliğe birkaç mısır tanesi yerleştirdi. Küçük fideler büyümeye başladığında, çiftçiler periyodik olarak toprağı genç bitkilerin etrafına yığmak için geri döndüler ve sonuçta bir fit yüksekliğinde ve iki fit genişliğinde bir tepe oluşturdular. Tepeler yaklaşık bir adım arayla sıralar halinde düzenlenmiştir.

Iroquois kadınları ekinlerini “ara dikim” adı verilen bir sistem kullanarak karıştırdı. Mısır ekildikten iki veya üç hafta sonra, kadınlar aynı tepelere fasulye tohumları ekmeye geri döndüler. Fasulye toprağa azot kattı ve mısır sapları fasulye direği görevi gördü. Çiftçiler, sıralar arasında, yaprakları toprağı gölgeleyen, nemi koruyan ve yabani ot büyümesini engelleyen kabak veya balkabağı gibi az büyüyen bir ürün yetiştirdi.

3. Efsane:

Bir zamanlar anne, baba ve üç kız kardeşten oluşan bir aile vardı. Ebeveynler, ailenin geçimini sağlamak için çok çalıştı, ancak sürekli olarak kızlarından yardım istemek zorunda kaldılar. Ayrıca onları sürekli olarak tartışmaktan ve kavga etmekten alıkoymak zorundalardı. Üç kız kardeş birbirinden farklıydı ve aynı zamanda kendi yollarıyla benzersizdi. En büyüğü uzun, ipeksi, parlak saçlı, uzun boylu ve inceydi, en küçüğü küçük ama kaslı ve çekiciydi ve ortanca kız kardeş ise ortalama boyda ve görünüşteydi ama cömert doğasıyla güzeldi. Her ne sebeple olursa olsun, birbirlerini kardeş gibi sevseler de, en ufak bir şeyde anlaşamazlar ve bu kavgalar yüzünden herhangi bir iş yapmaktan alıkoyabilirlerdi. Ebeveynler, kız kardeşlerden birini bahçeye ikincisini tarlaya üçüncüsünü ev işlerine yardım etmeye verdi.  Birlikte çalışırken her zaman kavga ederlerdi; ayrıldıklarında diğerlerinden şikayet ederlerdi. İşler yine bitmiyordu ve ebeveynler, bu böyle devam ederse bir kışı daha atlatamayacaklarından endişe ediyorlardı. Ekim zamanı ve iş yapılması gerekiyordu, ama her zamanki gibi kız kardeşler kavga etmekle çok meşguldü. Ebeveynlerin yardıma ihtiyacı vardı ve yardım onlara verildi ama hayal ettikleri gibi olmadı. Ekim zamanı tüm aile tarlada çalışırken Kız kardeşler  tarlada tartışmaya başladıkları anda, üç bitkiye dönüştüler. İlki ipek püskül benzeri tüylere sahip uzun, uzun bir bitki, ikincisi yere yakın geniş yapraklı bir bitki ve üçüncüsü yumuşak asmaları olan orta boylu bir bitkidir. Bitkiler, elbette, üç kız kardeş olan mısır, kabak ve fasulye idi.

Mısır ,Fasulye ve kabak Kuzey Amerika’nın birçok farklı bölgesinde geleneksel Kızılderili bahçıvanlar tarafından ekilmiştir. Birçok farklı Kızılderili insanı bu geleneksel bahçe tekniğini benimsemiş olsa da, Haudenosaunee (hah-dee-no-shownee) veya “Uzun Evin İnsanları” ile ortaya çıkmıştır.

Günümüzün tarımcıları onu, sırık fasulyesi ve kabağı mısırla karıştıran, ikiz fasulyeyi desteklemek için sağlam mısır saplarının gücünü ve büyüyen mahsul için nemi hapsetmek için yayılan kabak sarmaşıklarının gölgesini kullanan Kızılderililerin dehası olarak biliyorlar.

Farklı tohum çeşitlemeleri ile refakatçi tarım yöntemleri küçük alanlarda büyük verim sağlanabilir, aşağıdaki video farklı tohumların denenmesini de içermektedir.

Araştırmalar, bu “refakatçi ekimin” ek faydalarını da ortaya çıkardı. 

Fasulye köklerindeki bakteri kolonileri havadan nitrojeni yakalar ve bunların bir kısmı mısırın yüksek nitrojen ihtiyacını beslemek için toprağa salınır. fakat, Üç Kız kardeş’in anlamı, halkının fiziksel ve ruhsal refahının derinliklerine iner. “Hayatı ayakta tutanlar” olarak bilinen Iroquoiler mısır, fasulye ve balkabağının Yaradan’ın özel armağanları olduğunu düşünürler. Her mahsulün refahının Üç Kız Kardeş Ruh’tan biri tarafından korunduğuna inanılır. Birlikte dikilmesi, birlikte yenmesi ve birlikte kutlanması gereken “Üç Kız kardeş” birbirlerinden asla ayrılmayacak.

Editör: Astropower – 21.08.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Mark Zuckerberg, Bu Ay WhatsApp’ta Yapılacak Üç Büyük Değişikliği Duyurdu

    Murphy Kanunları, Başarısızlıklar ve Olasılıklar