içinde

Masal Kenti Machu Picchu

MASAL KENTİ MACHU PİCCHU

Machu Picchu, İspanyolca “Eski Zirve” anlamına gelen bu şehir; Peru Adaları’nda yer alan Urubamba vadisinin üzerine, 1450 yıllarında İnkalı hükümdar Pachacutec Yupanqui tarafından inşa ettirilmiştir.  Dağları âdeta bir kafes gibi kullanıp istilalardan uzakta kalan bu şehir görenleri hayrete düşürüyor.

Ancak bu göz alıcı şehri fark edenlerde olmuştur: İspanyollar. İspanyolların istilasına uğrayan şehir henüz kendini toparlayamamışken günümüz dertlerinden biri olan salgın bir hastalıkla mücadele etmeye başlamışlar. Bu dönemde insanların büyük bir kısmı hayatını kaybetmiş, geri kalanı ise şehri terk etmiştir.

Bu hastalıkla beraber kayıp bir şehre dönen Machu, yıllarca kimsenin haberi olmadan varlığını sürdürmüş. Ancak belgelere göre 1911’de Hiram adlı bir profesör tarafından âdeta tekrar keşfedilmiş. Keşfedilmesinden hemen sonra kazı çalışmalarına başlanmış ve insan yapımları özenle ortaya çıkarılmıştır.

Bulunduğu konumdan ötürü gelişmelerden uzak kalan uygarlığın, şehrin yapımı sırasında tekerleği bilmedikleri öngörülmüş ve dağın tepesine inşa edilen taştan şehrin ana malzemesi olan kayaları ipli raylı sistemle bulundukları noktaya taşıdıkları öne sürülmektedir.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yerini alan ve aynı zamanda Dünyanın Yeni 7 Harikası’ndan biri olan Machu Picchu hakkında birçok teori ve efsane bulunmaktadır.

 Bunlardan biri; kentin askeri bir üst olarak kullanıldığı yönünde.

Bir diğeri ise; kutsal şehir olarak kabul edilen Machu “Güneşin Bakireleri” adına inşa edilmiş. İnka uygarlığının “ Kutsal Azize Bakire Morena” adına şehirdeki tapınaklarda güzel kızlar bulunurmuş. Kızların bakire kalması için tapınaklar sıkı şartlarla korunurmuş.

Machu Picchu’nun çevresinin gür bitki örtüsü ile kaplanmış olması, şehrin etrafındaki Bulut Ormanı şehre olan gizemli havayı arttırıyor.

Hem insan yapımı, hem insandan uzak kent görenleri eski efsanelerin içerisinde hissettiriyor. Küçükken dinlediğimiz uzak diyarların kentleri burası olabilir. Taş yapılarıyla, usta mimarisiyle daha baktığınız ilk anda her masalın ilk gecesinde olan prenslerin ve prenseslerin katıldığı balonun gece çökünce bu şehre uğrayacağını düşüneceksiniz.

Editör: Fatih Düz – 12.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Zehra Garipli tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Türkiye'de 2021 Yılında 7 Bin 190 Çocuk Doğum Yaptı

    Sosyal Medya’nın Enleri