içinde

Google Türkiye Açıkladı | 2023 Yılının En Çok Aranan Dizileri

Google Türkiye X hesabı geçtiğimiz günlerde Türkiye’de 2023 yılında en çok aranan dizileri açıkladı.

Listeye şöyle bir bakmak kafanızın karışmasına yetebilir. Sadece iki yabancı yapım ilk 10’da kendine yer bulabilirken, geçen sezonun reyting mücadelesi yapan iki dizisi ilk üçte boy gösteriyor. Yeni dönemde yayınlanmaya başlayan dört dizi de listeye girmeyi başarmış.

Gelin 2023 yılının en çok aranan dizilerine bir göz atalım:

Yalı Çapkını

Yapım: OGM Pictures

Yönetmen: Burcu Alptekin

Senaryo: Mehmet Barış Günger

Gaziantepli Korhan Ailesi’nin direği Halis Ağa’nın (Çetin Tekindor) el bebek gül bebek yetiştirilmiş torunu Ferit’in (Mert Ramazan Demir) evlenmesine karar verilir ve bunun için gelin adayı bulmak üzere Antep’e gidilir. Aile büyükleri tarafından uygun görülen gelin adayı olan Suna (Beril Pozam) olsa da Ferit, Suna’nın kardeşi Seyran (Afra Saraçoğlu) ile evlenmek istediğini söyler. Seyran istemese de evlenmek ve eşinin ailesi ile aynı evde yaşamak zorunda kalır.

Daha ilk bölümünden itibaren konuşulan, izleyicileri rahatsız eden kimi sahneleri sosyal medyada tepkilere maruz kalan Yalı Çapkını uzunca bir süre yüksek reyting oranlarına ulaşmayı başardı. Eylül 2022’de başladığı yayın hayatına ikinci sezonu ile devam eden dizinin aldığı izlenme oranları eskisi kadar yüksek olmasa da özellikle hikayenin ana odağını oluşturan Ferit-Seyran çifti çok sayıda hayrana sahip. Dizinin yerleşmiş bir izleyici kitlesi var ve en çok konuşulan dizilerden biri olma özelliğini koruyor.

Wednesday

Proje Tasarımı: Alfred Gough, Miles Millar

Öykü: Tim Burton

Başrollerinde Jenna Ortega, Gwendoline Christie, Riki Lindhome, Jamie McShane, Hunter Doohan, Percy Hynes White, Emma Myers, Joy Sunday, Georgie Farmer, Naomi J. Ogawa, Christina Ricci, Moosa Mostafa’nın olduğu Wednesday, listenin geri kalanı ile uyumsuz gibi görünse de bu, yılın en çok aranan ikinci dizisi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. 23 Kasım 2022’de Netflix’te yayımlanan 8 bölümlük ilk sezonun ardından ikinci sezonu heyecanla beklenen yapımlardan biri olmayı da başardı. Heyecanla beklenen demişken, hayranları biraz daha beklemek zorunda kalacak zira 2. Sezon için işaret edilen tarih 2024 yılının sonları. Korku ve komediyi harmanlayan Wednesday hakkında bir fikri olmayanlar için konusuna da kısaca göz atalım: Zeki, alaycı ve azıcık içi geçmiş bir kız olan Wednesday Addams (Jenna Ortega), Nevermore Akademisinde yeni dostlar ve düşmanlar edinirken art arda gerçekleşen cinayetleri araştırır.

Kızılcık Şerbeti

Yapım: Gold Film

Yönetmen: Ketche

Senaryo: Melis Civelek

Yapımcılığını Faruk Turgut’un üstlendiği, başrollerini Barış Kılıç, Evrim Alasya, Sıla Türkoğlu, Sibel Taşçıoğlu, Müjde Uzman, Settar Tanrıöğen, Doğukan Güngör’ün paylaştığı dizinin ilk bölümü 28 Ekim 2022’de yayınlandı. Daha ilk tanıtımı ile olumlu olumsuz tepkiler alan Kızılcık Şerbeti, hayat tarzları birbirinden tamamen farklı olan iki gencin ve ailelerinin hikayesine odaklanıyor. Doğa (Sıla Türkoğlu) ve Fatih (Doğukan Güngör) yıldırım nikahı ile evlenmeye karar verir. Ailelerinin düşünce yapısı birbirinden öylesine farklıdır ki, iki taraf da bu evliliği kabullenmek istemez. Ancak Doğa hamiledir ve iki genç evlenmek konusunda geri adım atmaz. Prensip sahibi, modern bir kadın olan annesi Kıvılcım tarafından yetiştirilen Doğa, muhafazakar Ünal ailesinin yaşayışına ayak uydurmakta zorlanır. Ailelerin yaşamlarındaki farklılıklar gençlerin ilişkisini de etkiler. Bunun yanında yetiştirilme tarzlarından doğan farklar nedeniyle de sıkıntılar baş gösterir ve olaylar gelişir.

Kızılcık Şerbeti kendi gününde Yalı Çapkını ile ciddi bir rekabet içinde. Her iki dizi de ikinci sezonunda ve şu aralar Kızılcık Şerbeti bu rekabette küçük farklarla da olsa önde gibi görünüyor. Birbirinden ikonik karakterlere sahip dizinin her yeni bölümü merakla bekleniyor, binlerce yoruma ve eleştiriye konu oluyor.

Aile

Yapım: Ay Yapım

Yönetmen: Ahmet Katıksız

Senaryo: Hakan Bonomo

Aile, Serenay Sarıkaya ve Kıvanç Tatlıtuğ ikilisini bir araya getireceği açıklandığı anda ilgi çeken yapımlardan biri oldu. Bu iki sevilen isim dışında kadrosunda Nur Sürer, Nejat İşler, Canan Ergüder ve Levent Ülgen gibi son derece tecrübeli oyuncuları da barındırıyor. Yayın hayatına geçtiğimiz yayın döneminin ortalarında denebilecek bir tarihte, 7 Mart 2023’te başlayan dizi ikinci sezonu ile bu yayın dönemine de merhaba dedi. Son derece görkemli bir kadroya sahip olmasına ve bölümlerden kesitlerin sosyal medyaya düşmesi ile sık sık adından söz ettirmesine rağmen reyting oranlarında o kadar da yükseklere erişemediğini de dizinin hakkındaki genel bilgilendirmeye eklemek gerekiyor.

Bilmeyenler için dizinin konusunu Ay Yapım’ın internet sitesinden aktaralım; Aileden yaralı iki yalnız… Aslan ve Devin. Çok yanlış bir zamanda, çok yanlış bir dünyada karşılaşan ateş ve barut… Ancak bin yıldır şahidiz ki; ateş ve barut ne zaman bir araya gelse, sonuç yok oluştur… Ve bazen yeniden yapmak için tek çare, önce yok etmektir. Aslan ve Devin için de değişen bir şey yok. ‘Doğru’ bildikleri aileyi kurmanın tek yolu, ‘yanlış’ bir aileden kaçmak… Ancak bu aile başka… Temeli kanla atılmış, varlığını sürdürmek için Yusuf Soykan’ın kurallarına tutunan bir aile bu…

Aile olmayı her gece aynı sofrada buluşmak sanan bir aile…

Ve bu deliler evine düşen bir psikolog…

Hudutsuz Sevda

Yapım: Medyapım

Yönetmen: Murat Öztürk

Senaryo: Bahadır Özdener

İlk tanıtımı “Tüm muhteşem hikayeler iki şekilde başlar. Ya bir insan bir yolculuğa çıkar ya da şehre bir yabancı gelir” cümlesiyle açılan dizi Kurtlar Vadisi ve Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz gibi sevilen yapımların senaristi Bahadır Özdener’in elinden çıkıyor. Yayın hayatına yeni yayın döneminde başlayan Hudutsuz Sevda’da başrolleri son dönemin sevilen genç oyuncularından Miray Daner (Zeynep Leto) ve Denizcan Aktaş (Halil İbrahim Karasu) paylaşıyor. Genç oyunculara Asuman Dabak (Nedime), Esra Dermancıoğlu (Asiye), Burak Sergen (Rızvan), Burak Sevinç (Fikret) ve son olarak 9. Bölümde kadroya katılan Cemal Hünal (Kaya Marten) gibi usta isimler de eşlik ediyor. Her hafta reytinglerde yükselişini sürdüren dizi, temposu giderek artan aksiyon unsuru ve sürekli tazelenen düğümler ve çözümler ile izleyicisini kendine bağlarken, Zeynep ve Halil İbrahim karakterleri arasında gelişmesi beklenen aşk ilişkisi de özellikle sosyal medyada yavaş yavaş artmaya başlayan bir izleyici kitlesi tarafından heyecanla bekleniyor.

İlk bölümündeki kimi sahneler ile fazlasıyla tepki alan dizi, şu aralar sürekli yeni izleyici kazanıyor. Bu hafta 12. Bölümü ile ekrana gelecek olan Hudutsuz Sevda’nın ekran yolculuğu en azından bu sezon için erkenden bitecekmiş gibi görünmüyor.

Şahmaran

Yapım: Tims&B Productions

Yönetmen: Umur Turagay

Senaryo: Pınar Bulut

Öğretim görevlisi olan Şahsu (Serenay Sarıkaya), mesleği gereği Adana’ya gider. Hayatındaki bu değişiklik onun, yıllar önce annesini terk eden büyükbabasıyla yüzleşmeye karar vermesine de yol açar. Şahşu bu yolculukta kendisini, Şahmaran’ın soyundan gelen ve Mar adı verilen sıradışı ve gizemli bir topluluğun içinde bulur. Mar ırkı, aşkın ve bilgeliğin sembolü olan Şahmaran efsanesine inanmaktadır ve Şahsu’nun gelişiyle onlar tarihi kehanetin tamamlanmasını bekler. Şahsu’nun geçmişin hesabını sormak için çıktığı bu yolculukta Maran (Burak Deniz) ile yollarının kesişmesiyle hayatı bambaşka bir hal alır.

Şahmaran 20 Ocak 2023’te Netflix’te yayınlandı. Toplam 8 bölümden oluşan fantastik dram türündeki dizi, platformun diğer tüm Türk yapımı dizileri gibi sosyal medyada uzun uzun konuşuldu, analiz edildi ve görünüşe göre aratıldı. İkinci sezon için hazırlıklara başlandığı başrol oyuncusu Burak Deniz tarafından açıklanmış olsa da yayın tarihi konusunda henüz kesin bir bilgi bulunmuyor.

Yabani

Yapım: NTC Medya

Yönetmen: Çağatay Tosun

Senaryo: Hilal Yıldız

Yayın hayatına yeni dönemde başlayıp en çok arananlar arasına girmeyi başaran bir başka dizi daha. Listedeki tüm diğer yeni başlayan dizilerle aynı kanalda yayınlanan Yabani, küçük yaşta kaçırılıp sokaklarda büyüyen Yaman’ın (Halit Özgür Sarı) hayatına odaklanıyor. Yıllar sonra evine döndüğünde o kaybolduğundan beri yaşamı alt üst olan annesi Neslihan (Dolunay Soysert) onu sevgi dolu karşılasa da, babası Serhan (Yurdaer Okur) ve kardeşleri Alaz (Bertan Asllani) ile Çağla (Seray Özkan) için istenmeyen kişi konumundadır. Bir yandan uzun zaman önce ayrıldığı ailesine uyum sağlamaya çalışırken bir yandan da sokaklarda edindiği ailesi olan kardeşleri ile bağını koparmamaya çalışır. Tüm bunlar olurken gönlünü Rüya’ya (Simay Barlas) kaptırır fakat gerek kardeşinin de aynı kızdan hoşlanması gerekse Yaman’ın sokaktan gelen bir genç olarak görülmesi nedeniyle ilişkileri zorlu bir hal alır.

İlk bölümü 12 Eylül 2023’te yayınlanan dizinin kadrosuna, 7. Bölüm itibariyle Güven karakteri ile Tayanç Ayaydın da dahil oldu. Dram türünün bir örneği olan Yabani’nin bundan sonraki yolculuğu nasıl olacak bilinmez ama başladığından bu yana hem reyting hem de sosyal medyada konuşulma oranlarını artırmayı ve bir kitle elde etmeyi başardı.

The Last of Us

Yapım: Sony Pictures

Senaryo: Craig Mazin, Neil Druckmann

HBO Max‘ta 2023 yılının başında yayımlanmaya başlayan dizi, Naughty Dog tarafından geliştirilen ve aynı adı taşıyan, 2013 yapımı video oyununa dayanıyor. Dizide medeniyeti büyük ölçüde yok eden bir felaket sonrasında ABD’de uzun bir yolculuğa çıkan genç Ellie (Bella Ramsey) ve ona eşlik eden Joel (Pedro Pascal) karakterlerinin öyküsü anlatılıyor. Türkiye’de BluTV platformunda yayımlanan The Last of Us, Google tarafından açıklanan listede 8. Sırada kendine yer buldu. Listeye girmesinin sebeplerinden biri başrol Pedro Pascal’ın ülkemizde epey sevilmesi olabilir dersek, herhalde abartmamış oluruz.

İlk sezonu 9 bölümden oluşan dizinin ikinci sezonu için sevenleri en erken 2025’e kadar beklemek zorunda kalacak.

Kirli Sepeti

Yapım: Medyapım

Yönetmen: Ece Erdek Koçoğlu

Senaryo: Merve Girgin Aytekin, Nermin Yıldırım

Zengin kadrosu ile dikkat çekmeyi başaran dizinin ilk bölümü 24 Eylül 2023’te yayınlandı. “Bir aşağıdakiler yukarıdakiler hikayesi” sloganı ile tanıtılan Kirli Sepeti’nde Ayça Bingöl, Ceren Moray ve Cansu Tosun başrolleri paylaşıyor. Aynı sitedeki farklı evlerde yardımcı olarak çalışan kadınların ve çalıştıkları evlerde yaşayanların hayatlarına odaklanan dizide Devrim Yakut, Serhat Tutumluer, Erdal Küçükkömürcü, Melisa Döngel, Halil İbrahim Ceyhan ve Serkay Tütüncü gibi isimler de rol alıyor. Evlatları için yıllarca didinen ve diğerlerinin yol göstericisi olan Songül (Ayça Bingöl), deli dolu alışveriş bağımlısı Hayriye (Ceren Moray) ve kardeşinin tedavisi için çalışmak zorunda olan çekingen mizaçlı Medine (Cansu Tosun) için hikaye arkadaşları Meryem’in intihar mı cinayet mi olduğu araştırılan ölümü ile başlıyor. Bir yandan onun yasını tutarken diğer yandan çalışanların birbiri arasında kurduğu bağ sayesinde ölümünü çözmeye çalışan üçlü, çalışmakta oldukları evlerde farklı bir takım entrika ve sorunlarla boğuşmak durumunda kalıyor.

Evlerinde çalışan kadınları vazgeçilmez olarak görseler de onlara kirli sepeti muamelesi yapmaktan da kaçınmayan “yukardakiler” ve kirli sepeti olmayı kabullenmek durumunda kalan “aşağıdakiler”in ilişkisi üzerine olduğu düşünülürse dizinin adı genel havasını özetler nitelikte. Google’da en çok arananlar listesine girmesinde bu uyumun etkisi olabilir. Her bölümde farklı karakterler üzerinden hem eğlenceli hem de ilgi çekici bir seyirlik sunması da başka bir etken olsa gerek.

Ruhun Duymaz

Yapım: O3 Medya

Yönetmen: Aytaç Çiçek

Senaryo: Ayşe Üner Kutlu

Burcu Özberk ve Şükrü Özyıldız’ın başrollerini paylaştığı Ruhun Duymaz’ın ilk bölümü 24 Temmuz’da yayınlandı. Dizinin hikayesinin hırsız-polis hikayesi olarak özetleyebiliriz. Kendini mesleğine adamış bir ajan olan Onur Karasu (Şükrü Özyıldız), Koral ailesinin kirli işlerini ortaya çıkarmak için sahibi oldukları mücevherat şirketini yöneten Civan Koral’ın peşine düşer. Hilal Koral (Aslı Sümen) ile yakınlaşarak yasadışı belgelerin saklandığını düşündüğü eve rahatça girip çıkmayı hedeflemektedir. Bunun için uğraşırken yolu Ece (Burcu Özberk) ile kesişir. Hilal’in arkadaşı olan Ece ilk andan itibaren Onur’dan şüphelenir ve bu durum onun operasyonun ortasına bomba gibi düşüp her şeyi alt üst etmesine yeter.

Aldığı izlenme oranları yüzünden 9.bölümde final yapmak durumunda kalsa da en çok arananlar listesine girmeyi başarmasında Ece karakterine hayat veren Burcu Özberk’in sadık hayran kitlesinin payı nedir bilinmez ama sosyal medyada ilgi görüp, reyting oranlarında aynı başarıyı gösteremeyen onlarca diziden biri olarak yayın hayatının sonuna geldiğini söyleyebiliriz.

Editör: semra – 13.12.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

semra tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Matematiğin ve Bilimin Aydınlık Yüzü: Ömer Hayyam Kimdir?

    Nahıl Ağacı | Düğün ve Şenliklerin Görkemli Süsü