Prag yakınlarında kazı yapan arkeologlar; Stonehenge’den ve hatta Mısır Piramitleri’nden daha eski bir Taş Devri yapısının kalıntılarını keşfettiler. Bu yapı ise tamamen yuvarlak olan bir bölgeyi temsil ediyor. Gerçek amacı bilinmemekle birlikte, tarafından yaklaşık 7000 yıl önce Geç Neolitik veya Yeni Taş Devri sırasında yerel bir çiftçi topluluğu bu dairesel binada toplanmış olabileceğini araştırmacılar tartışmaktadır.
Uluslararası Radyo Prag’ın bildirisine göre kazılan yuvarlak çukurun büyüklüğü yaklaşık 55 metre çapında ve Eğik Pisa Kulesi kadar uzundur. Ve “bu daireyi inşa eden insanlar hakkında bir şey söylemek için çok erken” olsa da, onların MÖ 4900 ile MÖ 4400 arasında gelişen Stroked Pottery kültürünün bir parçası oldukları gayet açıktır. IAP adına Vinoř bölgesindeki yuvarlak kazı başkanı Miroslav Kraus, yapının ortaya çıkarılmasının kendilerine yapının kullanımı hakkında bir ipucu verebileceğini söyledi.
Uluslararası Radyo Prag’a göre, araştırmacılar Vinoř roundel’in varlığını ilk kez inşaat işçilerinin gaz ve su boru hatları döşediği 1980’lerde öğrendiler ve mevcut kazı, yapının bütünlüğünü ilk kez ortaya çıkardı. Řídký’ya göre ekibi şimdiye kadar hendek dolgusunda; çanak çömlek parçaları, hayvan kemikleri ve taş aletlerini buldu.
Bu yuvarlak kazıdan elde edilen karbon tarihlemeli organik kalıntılar, ekibin yapının inşa tarihini belirlemesine yardımcı olabilir ve muhtemelen onu yakınlarda keşfedilen bir Neolitik yerleşimle ilişkilendirebilir. Řídký, Stroked Çömlekçilik eşyalarını yapanların Çek Cumhuriyeti’nin Bohemya bölgesinde başka yuvarlaklar inşa etmeleriyle tanındığını söyledi.
Çağdaş Polonya, doğu Almanya ve kuzey Çek Cumhuriyeti’nin kesiştiği yerde bulunan yerleşik tarım köyleri, her biri 20 ila 30 kişiyi barındıran büyük dikdörtgen yapılar olan birkaç uzun evden oluşuyordu. Ancak Řídký, “yuvarlakların inşası bilgisinin çeşitli arkeolojik kültürlerin sınırlarını aştığını” belirtti.
“Farklı topluluklar, Orta Avrupa’da yuvarlak hatlar inşa etti.”
Birkaç on yıl öncesine kadar havadan ve insansız hava fotoğrafçılığının arkeolojik alet çantasının önemli bir parçası haline geldiği zamana kadar yuvarlak halkalar iyi bilinen antik özelliklerden değildi. Radyo’ya göre şimdi arkeologlar, “yuvarlakların tüm Avrupa’daki en eski mimari kanıt olduğunu” biliyorlar. Yukarıdan bakıldığında, yuvarlaklar, giriş işlevi gören çeşitli boşluklara sahip bir veya daha fazla geniş, dairesel hendekten oluşur. Radio Prag International’a göre burası önceden, her merdanenin iç kısmı muhtemelen ahşap direklerle, belki de boşlukları sıvayan çamurla kaplıydı.
Orta Avrupa’da yüzlerce dairesel toprak işleri bulundu, ancak hepsi sadece iki ya da üç yüzyıla kadar uzanıyor. Geç Neolitik’teki popülariteleri açık olmakla birlikte, işlevleri hala sorgulanmaktadır. 1991’de, Almanya’da, aynı zamanda Stroked Pottery kültürüne tekabül eden bilinen en eski roundel bulundu. Goseck Çemberi olarak adlandırılan 75 m çapındadır ve çift ahşap bir çit ve üç girişe sahiptir.
Döngülerin çok sayıda insanın bir araya gelmesi için, belki de bir topluluk olarak onlar için önemli olan geçiş törenleri, astronomik fenomenler veya ekonomik değiş tokuş gibi olayları anmak için yapılmış olması muhtemeldir. Ancak yedi bin yıl önceki yaşamları hakkında daha fazla bilgi sağlayabilecek çok az mezar bulunduğundan, insanlar kendileri hakkında çok az şey biliniyor. Üç asırlık popülaritesinden sonra, yuvarlaklar MÖ 4600 civarında arkeolojik kayıtlardan aniden kayboldu. Arkeologlar, mermilerin neden terk edildiğini henüz bilmiyorlar. Ancak bugüne kadar bulunan tüm yuvarlakların dörtte birinden fazlasının Çek Cumhuriyeti’nde bulunduğu göz önüne alındığında, Vinoř’daki kazıyla benzer gelecekte yapılacak araştırmalar sonunda yuvarlakların gizemini çözmeye yardımcı olabilir.
Kaynak: WordsSideKick.com
Editör: Fatih Düz – 23.09.2022
Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!
Keşfedilmeyi bekleyen ne kadar çok şey var demek ki
Elinize sağlık güzel bir yazı
Kim bilir zaman ilerledikçe daha neler keşfedeceğiz..
Daha kesfedilecek cook yer var bence Bu tarz içerikleri seviyorum.
Kim bilir daha keşfedilmeyi bekleyen neler var, emeğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş
Böyle bir dönemde çok fazla yeni şeylerin keşfedilmesi tesadüf olduğunu düşünmüyorum. Farklı bir dönemden geçiyoruz. Emeğinize sağlık. 🙂
Gün geçmiyor ki yeni şeyler bulunup keşfedilmesin. Piramitlerin nasıl yapıldığı konusundaki dedikodular hakan kulaklarimizda ve tabi bur de yeni yeni bulunan piramit benzeri insalar var. İnsanoğlu yalnızca basit barınak inşa etmekle yetinmeyip yöneticilerine ya da dinleri için devasa binalar inşa etmeyi bilmişlerdir. Daha orman içlerinde ya da toprak altında kalmış ne gizemler bizleri bekliyor kim bilir. Yazınız yoluyla da yeni bir buluntudan haberdar olduk teşekkürler.
Göbekli Tepeye’de fazlasıyla şaşırmıştım. Hala çözülmeyen, keşfedilmeyen çok şey var.
aynen öyle, daha neler var kim bilir