içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Bilim İnsanları, 7 Milyon Yıl Önce İki Ayak Üzerinde Yürüyen Antik İnsan Atasını Buldu

Bilim insanları, yine her zaman ki gibi harika bir buluşa ev sahipliği yaptı. Derin çalışmalar sonrasında, bu buldukları yeni keşif insanoğlunun tarihini değiştirmekle kalmaz, yeniden bile yazabilir.

Bildiğimiz üzere dört yerine iki ayak üzerinde yürümeye geçiş, türümüzün evriminde çok önemli bir andır, bu nedenle bilim insanları bu olayın tam olarak ne zaman gerçekleştiğini bulmaya en başından bu yana hevesliydiler ve yeni bir çalışma, bu evrimin yaklaşık 7 milyon yıl önce gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Bu, insanlığın en eski bilinen türü olan Sahelanthropus tchadensis’e ait uyluk (femur) ve önkol (ulna) fosillerinin ayrıntılı bir analizine dayanmaktadır. Bu fosiller ilk olarak 2001 yılında Çad’daki Toros-Menalla’da keşfedilmiştir. Aynı zamanda, muhtemelen bu erken homininler, dört uzvun hepsini kullanarak da epeyce ağaca tırmanmış olabilirler. En azından bu düşünce de ihtimaller arasında yer alıyor.

Araştırmacılar, yayımladıkları resimlerde “Burada, S. tchadensis’in lokomotor davranışının postkraniyal kanıtlarını, hominin evrim tarihinin erken evrelerinde iki ayaklılığa dair yeni anlayışlarla birlikte sunuyoruz.” dedi.

Araştırmacılar, uyluk ve önkol fosillerini insanlardan, şempanzelerden ve gorillerden elde edilen eşdeğer kemiklerle karşılaştırarak, bunların nasıl kullanıldığının ve bu türün nasıl hareket ettiğinin (“lokomotor modu”) mekaniğini nihayet çözebildiler. S. tchadensis’in iki ayak üzerinde mi yoksa dört ayak üzerinde mi yürüdüğünü belirlemek için de fosilleşmiş kemiklerin toplam 20 farklı özelliği kullanarak bu sonuca vardılar. Bazı ağaç tırmanışlarında “alışılmış iki ayaklılığın” en olası senaryo olduğunu açıkladılar. Ekip ayrıca, günümüz goriller ve şempanzelerine kıyasla türlerin ağaçlara tırmanma biçimleri arasında bir fark olduğunu da öne sürüyor. Bu da beynimizde durumu istişare etmemiz için gerekli bilgiyi bize sunmaya yetiyor.

Araştırma, aynı bölgede kazılan ve aynı zamanda S. tchadensis’e ait olduğu düşünülen bir kafatası fosili üzerinde daha önce yapılan daha önceki bir çalışmaya dayanıyor. Kafatası analizi, bu maymun benzeri yaratıkların iki ayaklı olduğunu öne sürdü, ancak şimdi daha kapsamlı kanıtlar da var.

Fosiller, insanların en yakın yaşayan akrabalarımız olan şempanzelerden ve bonobolardan genetik olarak ayrılığı yaklaşık 6-8 milyon yıl öncesine aittir, bu nedenle bu çok önemli bir aşamadır ve şimdiden birçok bilimsel araştırmayı cezbetmiş olan bir tartışma başlığıdır. Bu erken homininler; muhtemelen, yiyecek ve su ararken hem iki ayak üzerinde yürümek hem de ağaçlara tırmanmak gibi ormanları, palmiye bahçelerini ve otlakları karıştıran bir ortamda yaşıyor olacaklardı.

Sonuç itibariyle yapılan bu keşif derince araştırılmaya devam etmektedir. Araştırmacılar konuyla ilgili tüm bulguları titizlik ile takip ediyor ve tüm gelişmeleri bizlerle paylaşmaya devam ediyorlar. Zamanla her şeyin daha da netleşeceğini de açıklayan bilim insanları, bu olayla evrimin yeniden yazılabileceğinden de söz ediyorlar.

Kaynak: Science Alert

Editör: Zehra Garipli – 16.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    10

    Çanakkale Tabyalar 🇹🇷

    Çin’in Siyah Saçlı Rapunzel Köyü Sanki Bir Kitaptan Fırlamış Gibi Görünüyor