içinde

İnanılmazİnanılmaz HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Polonya'da: Boğazında Orak, Ayağında Asma Kilit Takılı Olan Kadın Vampirin Kalıntıları Bulundu!

Kan donduran keşif; arkeologların Polonya’da bir köyde 17. yüzyıldan kalan bir mezarlıkta arkeolojik çalışmalar yaptığı sırada meydana geldi. İskelet parçalarının defnedilme şekli olağandışı ve oldukça tüyler ürperticiydi.

Bir kadın vampirin iskelet kalıntıları, 17. yüzyıldan kalma Polonya mezarlığında bulundu. Vampirin ölümden dirilmesini önlemek için boynunda bir orak ve ayağında da asma kilit ortaya çıktı.

Nicholas Copernicus Üniversitesi’nden Profesör Dariusz Poliński, ipek bir başlığı ve ön dişleri çıkıntılı olarak bulunan iskeletin keşfedilmesine yol açan arkeolojik kazıya öncülük etti. Aynı zamanda da iskeleti yorumladı; “Orak düz bir şekilde yatırılmadı, boynuna öyle bir şekilde bu nesne yerleştirilmiş ki, eğer ölen kişi kalkmaya çalışsaydı başı kesilir veya yaralanırdı,” dedi.

Smithsonian dergisine göre, 11. yüzyılda Doğu Avrupa vatandaşları vampirlerden korktuklarını bildirmişlerdi ve daha sonra ölülerini vampir karşıtı ritüellerle tedavi etmeye başlamışlardı.

Polinski’nin New York Post’a verdiği bir röportajda, “Ölülerin geri dönüşüne karşı korunmanın diğer yolları arasında başını veya bacaklarını kesmek, ölen kişiyi ısırmak için yüz üstü yere koymak, yakmak ve bir taşla ezmek yer alıyor” dedi.

Diğer yaygın vampir karşıtı gömme yöntemleri arasında iskelete dövülmüş metal bir çubuk dahil olsa da, Polonya’daki kalıntılar, iskeletin kaçmaması için boynunda orak ve ayaklarında da asma kilit bulunmasıyla yeni bir yöntemi gün yüzüne çıkardı.

“Ölülerin yeniden dirilmemesi için orak kullanılmıştır”

Boynuna asılan orak, vampirin çırpınması ve kalkmasını önlemek için yüzyıllar önce tasarlanmış. Lakin, ölümden önce mi veya sonra mı orak takılmış hala bilinmemekte ve araştırılmaya devam edilmektedir.

Pien köyündeki 17. yüzyıldan kalan bir mezarlıkta yapılan arkeolojik çalışma sırasında keşfi yapan araştırmacılar, kadının iskeletinin başında yüksek bir sosyal statüye sahip olduğunu göstererek ipek bir başlık buldu. Ayrıca iskeletinin ön dişlerinin de olağandışı bir şekilde sivri olduğu görüldü. 

DAHA ÖNCE BUNA BENZER 5 MEZARLIK DAHA BULUNMUŞTU

Öte yandan, 2015 yılında, Polonya’nın kuzeybatısında bulunan Drewsko kasabasında çalışmalarını sürdüren arkeologlar, 400 yıllık mezarlıkta benzer bir şekilde gömülü 5 iskelet bulmuştu. Yaşları 35-44 arasında değişen yetişkin bir erkek ile 35-39 yaşları arasında olan yetişkin bir kadının boğazlarına orak bastırıldığı görülmüştü. 

Öldüğünde 50-60 yaşlarında olduğu bilinen yaşlı bir kadın ise kalçasına orak, boğazına orta boy bir taş koyarak toprağa verilmişti. Her ikisi de iskeletlerin boğazlarına orak yerleştirilmiş iki mezar daha, 30 ile 39 yaşları arasında yetişkin bir kadını ve 14-19 yaşında genç bir kızı daortaya çıkardı. Ayrıca Keşfi yapan araştırmacılar o sırada şunları söyledi: 

“Bu uygulama ölenlerin definlere yerleştirildikleri zaman diliminde, mezarlarında kalmalarını garantilemeleri için yapılmış olabilir. Lakin, ölüleri kötü güçlerden korumaya hizmet etmiş de olabilirler. Halkın eski inanışlarına göre, orak doğum yapan kadınları, çocukları veya ölüleri kötü ruhlardan koruyordu. Ayrıca kara büyü ve büyücülüğe karşı tasarlanmış ritüellerde de büyük rolü vardı.”

Editör: Ece Altaylıgil – 07.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Danışman

Ece Altaylıgil tarafından yazıldı

İngilizce öğretmeni, 3 kitap yazarı ve anne.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha fazla yorum yükle

    Dizi Tavsiyesi: Fleabag | 1. Sezon

    Saliha Sultan’ın Sokaktan Saraya Uzanan Film Gibi Hayatı