içinde

Çocuklara Alınacak Oyuncaklarda Nelere Dikkat Edilmelidir?

“Bu yetişkinler böyledir. Sana oyuncak bebek alırlar ama saçını kesemezsin, yüzünü boyayamazsın. Araba alırlar. Ben bunun tekerlekleri çıkarıp arabanın içine çamur dolduracağım.” dersen kızarlar, elinden alırlar. Onlara göre bebek bebektir, araba arabadır. Bebeğin saçını tarayabilirsin ama kesemezsin. Kimin koyduğunu bilmedikleri kurallarla yaşamaya fena halde alışmış zavallılar.

Dedemin Bakkalı, Şermin Yaşar

Yetişkinler olarak ekonomik gücümüz varsa istediğimiz evi, son çıkan telefon ya da bilgisayarı, son model arabayı, yaz-ilkbahar-sonbahar-kış kıyafetlerini alırken bazen şuna belki de buna dikkat ediyoruz. Hep geçerli sebeplerle yapılan bu alışverişlerin bir de ölçütleri vardır. Arabada şunlara bakılır, evin asansörü ve otoparkı mutlaka olmalı…

Ya canımızdan bir parça olan çocuklarımıza oyuncak alırken acaba onlara aldığımız kıyafetlere gösterdiğimiz özeni, yedikleri yemeklere sarf ettiğimiz dikkati, yanlarında konuşurken takındığımız hassas tavrı benimsiyor muyuz? Yoksa televizyonda gördüğü her oyuncağı, orijinalini değilse bile taklit ürünleri mi alıyoruz? Acaba bazı oyuncaklarda kullanılan malzemelerin çocuklarımızın bazı hastalıklara yakalanmasına sebep olduğunu, alerjik özellikler taşıyabileceğini biliyor muyuz?

Çocuklarımıza eğlenceli zaman geçirecekleri ve hem bedensel hem zihinsel hem de duygusal açıdan gelişmelerini sağlayacak oyuncakları alırken şu özelliklere dikkat etmeliyiz:

*Aldığımız oyuncağın çocuğun yaşına, ilgi ve yeteneklerine uygun olmasına dikkat etmeliyiz. Bu hususlara dikkat edilmeden alınan oyuncaklar öncelikle çocuğun ilgisini çekmeyecek ya da onun güçlü yanlarını keşfedip geliştirmesine yardımcı olamayacaktır.

*Oyuncaklar çocuğumuza başarısızlık duygusu yaşatmamalıdır. Hassas davranmadan alınan oyuncaklar hoşça vakit geçirmek isteyen çocuğa başarısızlık, beceriksizlik duygusu yaşattığında onun öz güveni zarar görecek sonrasında oyuncaklarla oynamaya isteksiz davranabilecektir.

*Oyuncağın sağlam olmasına; vurmalara, sürtünmelere, çarpmalara dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir. Aksi durumlarda ucuz, kalitesiz oyuncaklar daha oyunun ilk dakikalarında çocuğumuzun elinde kırılacak ve onun oyundan ve oyuncaktan keyif almasına engel olacaktır.

*Yaratıcılık ve hayal gücü her dönemde bireylerin geliştirilmesi gereken özelliklerinden birisidir. Oyuncakların da çocukların hayal güçlerini, yaratıcılıklarını, analitik düşünme ve sök-tak becerilerini geliştirebilir özellikleri taşıması çok önemlidir. Hazır oyuncaklarla çocuklar  kısa süre oynayacaklar ancak yeni şeyler üretemediklerinden oyuncak kaliteli bile olsa oynanma süresi çok sınırlı olacaktır.

*Oyun ve oyuncak çocuğumuzu eğlendirir ve üretken olmasını desteklerken korkunç görünüşlü, ürkütücü oyuncaklar duygusal açıdan onlara zarar verebilecektir. Başlangıçta televizyon gibi mecralardan görüp istediği o korkunç oyuncakla oynaması unutulmamalıdır ki çocuğumuzun rüyalarına girebilir ve hiç istemeyeceğimiz (alt ıslatma gibi) fiziksel sonuçlara sebep olabilir.

*Oyuncak çocuğun cinsiyetine göre alınmamalıdır. Cinsiyete göre alınan oyuncaklar hem çocuğun ilgisini çekmeyebilir hem de gelecek yıllarda pek çok işi (yemek pişirmek, bulaşık-çamaşır yıkamak gibi) karşı cinsiyete ait gördüğünden öncelikle kendisi yaşamında sorun yaşayabilir.

*Çocuğumuzun kas gelişimi ve oyuncağın gerektirdiği güç göz önünde bulundurularak alınan oyuncaklar çocuğumuzun oyun ve oyuncaktan daha fala zevk almasını sağlayacaktır.

*Son olarak mümkünse oyuncak oyuncakçıdan alınmalıdır. Ya da sattığı oyuncaklar ve hitap ettiği çocuklar hakkında bilgi sahibi olan satıcılar tercih edilmelidir. Bu yolla dikkatimizden kaçan noktalarda tavsiyeler alabiliriz. Yoksa satıcının insafına ya da çocukluk hatıralarınıza kalırsınız ki bunun sonuçları olumsuz olacaktır.

ÇOCUĞUNUZLA KEYİFLİ OYUNLAR DİLERİM…

Editör: Zehra Garipli – 22.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Cihan TELLİ tarafından yazıldı

BELLUM OMNİUM CONTRA OMNES

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Oyuncak – çocuk ilişkisi çok mühim bir mesele. Çünkü onların bilinçaltına giriyor. Örneğin erkeklerde mavi rengin; kız çocuklarda pembe rengin baskın olması veya kızlara genellikle ev işini anımsatan oyuncaklar alınırken erkeklere genellikle evi yöneten figürlerin alınmasının altında baskın bir “sosyal psikoloji” etkisi yatar.

    Köyü Ülkeye Dönüştüren Kahraman: Medya

    Bireysellik Felsefesini Örnekleyen Film | Ölü Ozanlar Derneği