içinde

İnanılmazİnanılmaz MuhteşemMuhteşem

Psikolojik Bir Silah: Tetiklenmek

Eskiden size pekte iyi şeyler yaşatmayan ama şu an suların durulduğu birini sokakta gördüğünüzde yolunuzu değiştirdiğiniz oldu mu? Bunun nedeninin kızgınlık veya kırgınlık olduğu durumdan bahsetmiyoruz. Karşı tarafın olanları bile unuttuğu ama bizim hatırladıkça kendimizle kavga ettiğimiz durumdan bahsediyoruz. Buna psikolojide “tetiklenmek” deniliyor.

Sanki o kişilerin yanına gidersek kendimizi onun yanında yeniden aşağıda hissedeceğiz gibi gelir. Artık beğenmediğimiz hatta hatırladıkça rahatsızlık duyduğumuz o kişi , yani eski biz, sanki açığa çıkacak ve bütün emeklerimiz boşa gidecektir sanki.

Bütün bunlar bu kadarla kalmayıp panik atak, içsel sıkıntı vb. sonuçlara da yol açabilir. Bu hisleri boş vermek ve göremeyeceğimiz bir yere ittirmek kendimize yapacağımız en büyük kötülüklerden biridir. Çünkü bahsettiğimiz tetiklenme zaten bir travma sonucu, hisleri bastırma nedenli oluşurken yine aynı şeyi tekrarlamak kendi kendimize bile iyi davranamadığımızı gösterir. Hislerinizi anlayabilecek tek kişi siz iken artık sizi anlayabilecek kimse kalmamıştır.

Bizi Neler Tetikler?

  • Ebeveyn baskısı
  • Akran zorbalığı
  • Bilinç altı
  • Bazı sesler
  • Bazı fiziksel acılar

Tetiklenme nedeni yalnızca bir mesaj sesi bile olabilir. Size travma yaşatan birini yıllar sonra tekrar gördüğünüzde telefonunuzdan gelen bir mesaj sesini saatler sonra eve gittiğinizde yine işitirseniz o ana geri dönersiniz. Bu, size fiziksel acı olarak bile dönüş yapabilir. Örneğin o sesi her işittiğinizde başınız ağrıyabilir.

Bu birtakım insanlar tarafından “aşırı hassaslık” olarak algılansa da tetiklenmenin hassaslıkla alakası yoktur. Hemen hemen her insanının günlük yaşantısında bile başına gelebilecek bir durumdur.

Bununla Nasıl Başa Çıkacağız?

Karadut lekesini sadece karadut yaprağı çıkarır. Bir şey sizi tetiklediği anda bunun temeline inmeniz gerekir. Buna neyin sebep olduğunu ve neden böyle bir tepki gösterdiğinizi düşünün. Neyin gerçek neyin bir neden olduğunu sorgulayın. Bu sorulara cevap bulduğunuzda olayın aslını yaşamadığınızı, sadece kurguladığınızı ve tehlikede olmadığınızı hatırlayacaksınız.

Mindfulness Tekniği, birçok psikolojik rahatsızlığın çözümünde kullanılan anda kalma tekniğidir. Bazen bize eskiyi hatırlatan o kadar çok anıya şahit oluyoruz ve kendimizi bundan alıkoyamıyoruz ki şu anı yaşadığımızı hatırlamaya ihtiyacımız olabiliyor. Eğer yukarıda bahsettiğim sorulara bir cevap bulamıyorsanız ilaç gibi gelecek bu tekniği daha detaylı incelemenizi tavsiye ederiz.

Editör: Melike Bay – 04.09.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Meryem Su Kaya tarafından yazıldı

Ben Meryem Su Kaya. 16 yaşında, henüz basılmış 1 kitabı olan bir yazarım. Umarım köşe yazılarımı okurken kendinizden parçalar bulursunuz. İyi okumalar dilerim. <3

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İslam Medeniyetinin En Parlak Döneminin Sonlarında Yaşamış İsim: İbn-i Haldun

    Mutlu Kullanıcı Aynı Zamanda Sadık Kullanıcı Mıdır: Marka Etkileşiminde Oyunlaştırma Uygulamaları