içinde

Bir Kalem ve Defter Yeterli | Yazmak İyileştirir mi?

Başrollerinde Park Bo-young ve Yeon Woo-jin’in oynadığı 2023 yapımı Kore dizisi Daily Dose of Sunshine’ı izlediniz mi? Eski bir hemşire olan yazarı Lee Ra-ha’nın, gerçek yaşam deneyimlerini vurgulayan aynı başlıklı Kakao webtoon’una dayanan bu yapımda, bir rehabilitasyon merkezinde çalışan bir hemşirenin ve ilgilendiği hastaların yaşadıkları anlatılıyor.

Diziyi henüz izlemediyseniz ve izleme niyetiniz varsa bu kısım sizin için spoiler olabilir. Bu yüzden bir sonraki uyarıya kadar olan kısmı okumamayı tercih edebilirsiniz.

Bir hastasının başına gelenler sonucunda geçirdiği depresyon sebebiyle kendisi de tedaviye ihtiyaç duyan Jung Da-eun (Park Bo-young) doktorunun tavsiyesi ile günlük tutmaya başlıyor. Günlüğünde kayıt tuttukça gün içinde yaptığı pek çok doğru ve faydalı eylemi nasıl görmezden geldiğini ve olumsuzluklara, hatalara, yanlışlara odaklanarak yaşamı kendine zorlaştırdığını anlıyor. Etrafında, onun mutluluğunu sağlamak, ona yardımcı ve destek olmak için elinden geleni yapan insanların ne kadar değerli olduğunu ve kendi değerini fark ediyor. Onu üzen, mutlu eden, dikkatini çeken her şeyi yazdığı bu günlük, iyileşme sürecinde etkin bir rol oynuyor.

***Spoiler almak istemeyenler için tehlikeli kısım burada bitiyor.

Bir kalem alıp yazmakla tüm dertlerinizin, endişelerinizin ve korkularınızın iyileşebileceğini söylemek fazlasıyla iddialı gibi görünse de doğru.

Savunmasız, şeffaf ve yansıtıcı olmayı gerektiren bu eylem şifa için temel bir araç olabilir. Günlük tutma rutini uygulamak, duygularınızı anlamanıza, onlarla başa çıkmanıza ve değişiklik yapmanıza yardımcı olacaktır. Günlük tutmak çoğu kişiye göz korkutucu görünebilir.

Kişisel çatışmalarınızı ya da problemlerinizi konuşarak, fiziksel aktivitelerle ya da sanatsal ifadelerle çözmeyi tercih edebilirsiniz. Yazacak hiçbir şeyin olmamasından korkabilir, yazma becerilerinizi eleştirebilir veya bunun çok fazla çaba gerektirdiğini düşünebilirsiniz. Ancak bu şüpheleri bir kenara bırakıp yazmaya başlamalısınız. Olan biten her şey hakkında yazma iznini kendinize vermek, kendinizi ifade etmeyi öğrenmek ve yazarak düşüncelerinize dair gözlemlerinizi geliştirmek, kim olduğunuz hakkında çok şey ortaya çıkaracaktır.

Geniş bir hayal gücüne sahip olan fakat sosyal olarak mesafeli ve iletişim kurmak konusunda çekingen kişilerin kendini yazarak ifade etmesi oldukça olası bir durum. Bu aynı zamanda asla unutmak istemediğiniz bir anıyı, fikri ve sözleri kalıcı hale getirmenin bir yolu.

Basit yazma egzersizinin aslında kan basıncını düşürdüğü ve bağışıklık sistemini iyileştirdiği kanıtlanmış olsa da eseri yüksek sesle okumak ve başkalarıyla birlikte işlemek, yazmanın genel iyileştirici etkilerini daha da artırabilir. Kendi hikayelerini anlatabilme yeteneği çoğu zaman insanlara o hikayeyi gerçekten anlamaları için ilk şansı verir. Pek çok kişi, yazılana kadar ne yazacaklarını bilmediklerini belirtiyor; bu olguyu tanımlamanın bir başka yolu da yazının onların bilinçdışına ulaştığını söylemektir. Yazılı sözle iyileşme, insanların kendilerini tanımaları ve kendilerini içlerindeki iyileştirici güce açmaları ile gerçekleşir.

Editör: semra – 20.01.2024

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

semra tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Yapay zeka sayesinde PCI işlemi oluşacak riskler öngörülebilir

    Kübra, Ekber, Kibir | Kübra Dizisi Bize Ne Mesaj Veriyor?