içinde ,

Analog Yaşam Tarzı | Bunalımdan Kurtulun

Uzunca bir süredir tüm hayatımız dijital sistemler üzerine kurulu. İnternetsiz yapamıyoruz, cep telefonumuz olmadan nefes alamıyoruz, elektrik olmadığında ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Hal böyleyken pille çalışan bir radyodan dünyada olan bitenin dinlendiği, akşam saatlerinde her işin mum ışığında yapılmak durumunda olduğu günleri değil yaşamak, hayal etmek dahi zor. Oysa dijital ya da doğal bir felaket durumunda yine en çok yukarıda sayılanlara ihtiyaç duyacağımızı tahmin etmek zor değil.

Birçoğumuz için gereksiz ya da elimizin altında bu kadar imkan varken zamanda geriye gitmek gibi görünebilir ama analog yaşam tarzını, en azından olası bir felaket durumunda hazırlıklı olmak için benimsemenin bir zararı olmasa gerek. Örneğin İngiltere Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden, gelecekte yaşanabilecek herhangi bir felaket sonrası dijital cihazların kullanım dışı kalmasına karşı önlem alınması noktasında çağrı yaparak vatandaşlara mum ve pille çalışan radyo stoklamalarını önerdi.

Analog yaşam, daha az teknolojiyle bir hayat yaşamak, ellerinizi, zihninizi ve yaratıcılığınızı kullanacağınız aktivitelere daha fazla zaman ayırmak anlamına geliyor. Analog bir yaşamı teknolojiden tamamen vazgeçmek değil, teknolojiyle ilişkinizi, varlığınızı ve zihinsel berraklığınızı artıracak şekilde yönetmek olarak özetleyebiliriz.

Analog bir yaşam tarzını benimsemek iki anlama gelir:

  1. Her gün zamanınızın bir kısmını teknolojiden tamamen arınmaya adayın ve teknolojiye bağımlılığı hayatınızdan çıkarmanın başka küçük yollarını bulun.
  2. Analog yaşam, varlığınızı artıran uygulamalara daha fazla zaman ayıran bir yaşamdır. Analog yaşamın tüm yaşamınızı kökünden söküp atacak karmaşık, büyük bir eylem olması gerekmez. Bunun yerine, analog yaşam tarzı değişikliği daha çok hayatınıza eklenebilecek kolay, basit uygulamaları tanımlamakla ilgilidir.

Analog Yaşam Alışkanlıkları

Teknolojinin doğası gereği kötü olduğu iddiasında bulunmak haksızlık olur. İnternet çağının getirdiği çok büyük faydalar var. Dijital çağ bize hayat kurtaran tıbbi teknolojiyi, bağlantı ve iletişim kurma fırsatlarını verdi, bilgi paylaşım sürecini hızlandırdı ve ihtiyaçlarımızın her zamankinden daha hızlı karşılanmasına olanak sağladı.

Analog yaşam daha yavaş ve daha planlı. Ancak teknolojiyi ne sıklıkta kullandığımız ve ona ne kadar derinden bağlı olduğumuz konusunda bilinçli olmazsak, teknoloji hayatımızı ele geçirebilir. Analog bir yaşam tarzının en önemli yönlerinden biri teknolojiye olan bağımlılığı ve dolayısıyla teknolojinin temsil ettiği şeylere olan bağımlılığı azaltmaktır. Buna hız, sürekli çoklu görev veya anında tatmin gibi şeyler de dahil.

Analog yaşam, kesintisiz aksiyon ve rahatlık faktörünü çok fazla kaçırmadan, bunların tam tersini benimsemenize olanak verir. Bize daha yavaş bir hayat için zaman tanır, uzun emek gerektiren faaliyet ve projelere ve tam önünüzde olan şeylere odaklanmamıza imkan sağlar.

Peki bunu nasıl yapacağız?

Akıllı Telefonunuzu Aptal Bir Telefona Dönüştürün

Telefonunuzu basitleştirin ve gerçek araçlara yönelin. Her ihtiyacımız için yalnızca akıllı telefonlarımıza güvenmek, telefonlarımızı asla bırakmamanın kolay bir yoludur. Akıllıca ve kasıtlı bir pazarlamadır. Telefonlar basit cihazlardır Günlük ihtiyaçlarınız telefonunuz tarafından ne kadar karşılanırsa, cihazınızda o kadar çok zaman geçirirsiniz, o kadar çok reklam görürsünüz ve gerçek dünyada o kadar az zaman harcarsınız.

Telefonunuzu temel işlevine göre basitleştirmenin en iyi yolu, aptal telefon hareketini benimsemektir. Özetle, akıllı telefonunuzu aptal bir telefona dönüştürmek, telefonunuzdan asıl işlevi olan iletişimle ilgisi olmayan özellikleri silmek anlamına gelir.

Gerçek araçlara güvenerek akıllı cihazınızı daha az kullanın. Bir hesap makinesi edinin, kağıttan bir takvim alın, saat takın ve not defteri tutun. Telefonunuz yerine fiziksel araçlara güvenmeye başladıkça cihazınıza ne kadar güvendiğiniz ortaya çıkacak ve ona daha az güvenebileceksiniz.

Yakın Çevrenizi Gözlemleyin

Teknoloji sürekli dikkatimizi çekmek için yarışan bir mekanizmadır. Bu taleple mücadele etmenin en iyi yollarından biri, cihazlarımıza daha fazla dikkat etmek ve aşağıya bakmak yerine yukarıya ve etrafa bakmaya cesaret etmektir.

Bizi o an bulunduğumuz yer dışında herhangi bir yere çeken teknolojinin aksine, tam mevcudiyet, yavaş yaşamanıza ve tam olarak olduğunuz yerde olmanıza olanak tanır. Yanınızda yürüyen kişinin gömleğinin rengini, arka bahçenizdeki ağaca konan kuş türlerini veya yemek pişirirken ellerinizin hareketini gözlemleyin.

Bilgiyi Kitaplardan Alın

Google Home, Siri veya Alexa ne kadar gelişmiş olursa olsun, size her zaman son derece gelişmiş bir algoritma yoluyla bilgi besleyeceklerdir. Bunlar yerine yerel kütüphanenizden bilgi arayarak analog yaşam tarzını benimseyin.

Yanıtları bir kütüphane kitabında arayın. Bu biraz fazla eski moda gelebilir, ancak aradığınız bilginin tam olarak aldığınız bilgi olduğunu bilerek, zihninizi etkilemeye çalışan herhangi bir algoritmik aşırı yükleme olmadan bilmenin gücüne erişebilirsiniz.

Bir dahaki sefere derinlemesine bilgi gerektiren acil bir sorunuz olduğunda, cevapları bir kütüphane kitabında aramayı deneyin ve bunun sizi nereye götürdüğünü görün. Aramanız sırasında daha az bilinen bilgilere veya hikayelere bile rastlayabilirsiniz. Bugün herkes tüm bilgilerini çevrimiçi olarak alıyor, dolayısıyla kendi başınıza bilgi aramak benzersiz ve kişisel bir deneyim.

Sosyal Medyaya Ara Verin

Ruh sağlığı üzerindeki etkileri bir yana, sosyal medya, kendi yaşamlarımızda katılmayı seçtiğimiz etkinlik ve aktiviteler üzerinde çok güçlü bir etkiye sahiptir. Bir olayı gerçek zamanlı olarak yaşarken, bir olayla ilgili bir gönderinin daha sonra Instagram’da ne kadar harika görüneceğini ne sıklıkla düşündünüz?

Sosyal uygulamalardan uzakta vakit geçirmek, analog bir hayat yaşamanın akıllıca bir yoludur. Bir sosyal medya molası, sizi bir şeyleri gösteriş yapmak için değil, sırf yapmak için yapmaya teşvik edecektir.

Analog Bir Yaşam İçin On Basit Etkinlik

Analog yaşama geçmek yalnızca teknolojiye ayırdığınız zamanı azaltmakla ilgili değildir. Aynı zamanda dokunsal, somut ve doğal aktivitelere ayırdığınız zamanı artırmakla da ilgilidir. Analog bir hayat yaşayan minimalist, ellerini kullanan, odak noktasını ve mevcudiyetini artıran faaliyetlere zaman ayıran kişidir. Analog yaşamı günlük yaşamınıza entegre etmek için kullanabileceğiniz pek çok kolay, eğlenceli aktivite vardır.

  • Akış olmadan müzik dinleyin ya da müzik yapın: Müzik yayını çağının hız, erişilebilirlik ve artan müzik çeşitliliği gibi pek çok avantajı olsa da, müzik endüstrisindeki bu değişim aynı zamanda müziğin ruh halimizi iyileştiren ve bize yaratıcı özerklik ve kontrol veren daha temel unsurlarından da uzaklaştı. Kendi ellerinizle müzik yapmanın psikolojik ve duygusal sağlık açısından tonlarca faydası var. Bir enstrümanı denemek için profesyonel olmanıza gerek yok! Müzik yapmak size göre değilse yüksek sesle müzik çalmak için daha elle tutulur bir yol kullanmayı düşünün. Bir plak çalmayı veya yerel radyo istasyonlarını (evet, hala varlar!) dinlemeyi deneyin.
  • Yemek pişirin: Kendi yemeğimizi pişirmek bir zamanlar günlük hayatın ayrılmaz bir parçasıyken bu kadar hızlı bir şekilde nadir yapılan bir hale gelmesi komik. Hızlıca yenebilecek seçenekleri dakikalar içinde doğrudan kapınıza sipariş edebildiğiniz bir dünyada, analoga gitmenin, sıfırdan yemek pişirmekten daha iyi bir yolu var mı? Yemek pişirme deneyiminizi daha analog hale getirmek için uygulayabileceğiniz birkaç yaklaşım vardır. Bunu yapmanın bir yolu, bir şeyi tamamen sıfırdan pişirmektir. Analog yemek pişirmenin başka bir yolu da, dijital cihazlara bağlı adımları, el mikseri veya manuel mutfak robotu kullanmak gibi uygulamalı faaliyetlere dönüştürmektir. Ayrıca internette yemek tarifi aramak yerine gerçek, fiziksel bir yemek kitabı veya büyüklerinizin el yazısıyla yazılmış tarifleri kullanmayı deneyebilirsiniz.
  • Kulaklık olmadan yürüyüşe çıkın: Hiç sokakta yürürken kaç kişinin kulaklık taktığını saymayı denediniz mi? Kulaklıkla yürümek yanlış bir şey olmasa da, bir dahaki sefere yürüyüşe çıktığınızda veya ayak işi yaptığınızda gözlerinizi ve kulaklarınızı tamamen açık bırakın. Kulaklarınızı ve zihninizi medyayla beslemek yerine, çevrenizdeki müziği duymalarına izin verin. Ne kadar küçük işitsel nüansları fark ettiğinize şaşıracaksınız.
  • El işi, resim ya da benzer sanatsal faaliyetleri deneyin: Ellerinizle bir şeyler yaratmak, dokunsal ve duyusal faaliyetlere yönelmenin en iyi yollarından biridir. Sanatı analog bir hayata entegre etmenin birçok yolu vardır. Resim yapmak, heykel yapmak, çömlekçilik, örgü örmek; ellerinizi kullanabileceğiniz ve yaratıcı enerjinizin akmasını sağlayan her şey… Bu sanatsal uğraşlara özel bir alan ayırmak için kendi zanaat odanızı bile oluşturmayı düşünebilirsiniz.
  • Kendin yap stili bir şeyler yapın: Kendi başınıza bir şeyler inşa etmeye başladığınızda tüm hayatınız değişebilir. Başlarken gerçekten ne yaptığınız hakkında hiçbir fikriniz olmasa da, kullanacağınız veya içinde yaşayacağınız bir şeyi inşa etmek için iki elinizi kullanmanın çok ödüllendirici bir yanı var. Ellerinizi kirletmek için bütün bir evi inşa etmenize gerek yok. Kuş evi, küçük bir raf, servis tepsisi veya toplama kutusu gibi daha basit bir şey gibi basit bir “Kendin Yap” projesiyle başlayın. Bir dahaki sefere dışarı çıkıp belirli bir ev eşyası satın alma isteği duyduğunuzda, bunu kendiniz yapmayı deneyin ve nasıl hissettiğinizi görün!
  • Okumaya ve yazmaya zaman ayırın: İlginçtir ki, pek çok araştırma, dijital kitapların aksine fiziksel kitap okumanın ruh hali, anlama yeteneği ve genel beyin sağlığı için daha iyi olduğunu gösteriyor. Sesli kitaplar ve e-kitaplar hayatımızdaki karmaşayı azaltabilir ama bir kitabın sayfalarını çevirmenin zihinlerimize iyi gelen bir tarafı vardır. Aynı şey yazmak için de geçerli. Telefonunuzdaki notların aksine, duygusal saçmalıklardan alışveriş listelerinize kadar her şey için güzel, deri ciltli bir deftere ve kalemlere yatırım yapmayı deneyin.
  • Bir bahçe yapın ya da bir kaç ev bitkisi ekin: Bahçe yapmak tamamen alışılmışın dışında, uygulamalı bir faaliyettir ve bedenlerimiz ve zihinlerimiz için çok sayıda faydası vardır. Canlı bir şeye bakım yapma süreci, bitkinize ihtiyaç duyduğu besinleri, toprağı ve suyu sağlama süreci, muhtemelen ruh halinizi büyük ölçüde iyileştirecek tamamen entegre bir süreçtir. Bahçe işlerini analog bir aktivite olarak kullanmanın bir diğer harika yanı da bunun tek seferlik bir olay olmamasıdır. Zamanla yetiştirdiğiniz bitkilerle ilgilenmeniz ve bahçenizde birçok mevsim çalışmanız gerekecek, bu da size analog yaşam tarzını uzun vadede sürdürmeniz için ilham verecektir. Bahçe yapmak, bitkilerinizin büyüyüp gelişmesini beklerken sabrınızı ve daha yavaş bir yaşamı teşvik eder.
  • Gerçek film ile fotoğraf çekin: Birkaç saniye içinde fotoğraf çekme yeteneğinin olmadığı bir dünyayı hayal etmek zor gelebilir. Anıları yakalama işindeyseniz, film fotoğrafçılığını yaratıcı bir çıkış noktası olarak denemek, analog bir yaşam tarzını benimsemenin harika bir yolu olabilir. Fotoğrafları telefon veya başka bir akıllı cihaz yerine film üzerine çekmek, sabrı, hassasiyeti ve genel olarak canlı sanat formuna daha yavaş bir yaklaşımı teşvik edecektir. Öncelikle her fotoğrafı yüzlerce kez çekmek yerine yalnızca bir kez çekebileceksiniz. Açıları, aralıkları ve nesnelerin yerleşimini fark etmek için gözünüzü eğitmeniz teşvik edilecektir. Film fotoğrafçılığı, fotoğraflarınızı anında geri bildirim döngüsünde görmek yerine, filmin gelişmesini beklerken sabır ve güveni de teşvik eder. Bu hobiyi bir üst aşamaya taşımak istiyorsanız filmi daha sonra kendiniz geliştirmeyi bile deneyebilirsiniz.
  • Bedeninizi hareket ettirin: Analog bir yaşamı benimsemek için yeni bir hobi veya alışkanlık edinmenize gerek yok. Analog yaşamanın en basit ve en kolay yollarından biri, her zaman yanınızda olan aracı, yani kendi bedeninizi kullanmaktır. Bir dahaki sefere uyanmak ve endorfinleri artırmak için ilham aldığınız zaman, dijital ekipman olmadan, kendi vücudunuzdan başka hiçbir şeye güvenmeden bir rutin deneyin. Yoga, esneme veya sadece yürüyüşe çıkmak gibi basit egzersiz rutinlerinden ne kadar kazanç elde edebileceğinize şaşıracaksınız.
  • Dışarıda zaman geçirin: Uzun bir kamp gezisi veya doğa parkurlarında yürüyüş planlamak en ideali olsa da, doğayla olumlu bir deneyim yaşamak için çok büyük bir şey yapmanıza gerek yok. Her gün 15 dakika kadar kısa bir süreliğine çevrimdışı ve dışarıda vakit geçirmek kadar basit bir şey, ruh halinizi iyileştirebilir ve analog yaşamı benimsemenize yardımcı olabilir.

Neden Dijital Dünyada Analog Bir Yaşam Sürmeliyiz?

Analog bir yaşam tarzına dönmenin en büyük faydası, bizi yavaşlamaya ve işlerin zaman almasına izin vermeye zorlamasıdır. İster sosyal medyadaki beğenilerden, ister arabaya açılan pencerelerden gelen yiyeceklerden, ister doğrudan kapımıza gönderilen Amazon paketlerinden olsun, anlık tatmine takıntılı bir dünyada yaşıyoruz.

Yavaşlayın ve acele etmeyin. Günlük hayatın bazı yönleri eskiden çok daha uzun sürerdi. Analog yaşam tarzı alışkanlıklarını kasıtlı olarak rutininize uyarlamak sizi yavaşlamaya ve her şeyin her zaman anlık olmaması gerektiğini anlamaya zorlayacaktır.

Editör: semra – 07.12.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

semra tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    YouTube’da GTA VI Rüzgarı

    Siyonizm | Ortaya Çıkış Amacı ve Günümüzde Yaşananlar