içinde

MuhteşemMuhteşem

Eris Varyantı | Bizi Neler Bekliyor?

Covid-19 varyantı olan Eris isimli virüs bazı ülkeleri yavaş yavaş etkilemeye başladı. Peki, ne kadar hazırız? Pandemi dönemini henüz unutamamışken Eris’le bizi neler bekliyor? Belirtileri nedir?

Yürütülen çalışmalara göre 2023 yılının temmuz ayı itibariyle Eris virüsü 51 ülkede belirlenmiştir. Bu ülkeler arasında ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Brezilya, Japonya, Güney Kore ve Hindistan yer alır. Eris virüsünün dünya genelindeki COVID-19 vakalarının yaklaşık %17.4’ünü oluşturduğu görülmektedir.

Eris Varyantının Belirtileri Nelerdir?

Eris Varyantının belirtileri insandan insana değişmekle beraber varyantı olduğu covid-19 virüsü etkilerine benziyor.

  1. Boğaz ağrısı
  2. Burun akıntısı
  3. Tıkalı burun
  4. Hapşırma
  5. Balgamsız öksürük
  6. Baş ağrısı
  7. Balgamlı öksürük
  8. Boğuk ses
  9. Kas ağrıları
  10. Koku almada değişiklik

Eris virüsü öksürük, hapşırmak, konuşmak veya nefes almak esnasında hastalığa sahip bir kişi tarafından hava yoluyla yayılan küçük damlacıklar aracılığıyla bulaşır ve sağlıklı bir kişi tarafından solunabilir. Ayrıca virüsle kirlenmiş yüzeylere dokunduktan sonra ellerinizle ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunmak da virüsün bulaşmasına sebep olabilir. Bu yüzden sosyal mesafe korumak, maske kullanmak, el temizliğine dikkat etmek ve sağlık yetkililerinin önerilerini uygulamak enfeksiyon riskini azaltır.

Hastalığın seyri ve belirtiler hakkındaki kesin bilgiler henüz tam olarak netleşmemiştir. Hastalığın semptomları üzerindeki etkileri, bulaşma hızının artıp artmadığı ve aşıların bu varyanta karşı etkinliği gibi konular, sağlık otoriteleri ve bilim insanları tarafından incelenmektedir.

Eris Varyantından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Maske Kullanımı
  • Sosyal Mesafeye Dikkat Etme
  • El Hijyenine Özen Gösterme
  • Kamu Sağlığı Kurallarına Uyma
  • Hasta Kişilerden Uzak Durma

Peki ya psikolojimiz için neler yapmalıyız? Nasıl bir psikoloji içerisindeyiz? Pandeminin üzerimizde bırakmış olduğu psikososyal etkileri ve bu süreçte psikososyal travma yaşayan insan yeni travmalara hazırlıklı olabilecek mi? Bu ve benzeri soruları düşündüğümüzde tedirgin olduğumuzu fark edeceğiz. Salgın sürecinde ve sonrasında insanın yaşam tarzında belirli değişimlerin olacağı görünen bir gerçektir. Covid-19 salgınında eğitimden sağlığa, iş yaşamına birçok konuda kendini hissettiren değişimler olmakla birlikte alışkanlıklar, duygu ve düşüncelerin yoğunluğu da değişmişti. İnsan değişen şartlar altında kendini farklı psikolojik süreçler içerisinde bulacaktır. Bireysel farklılıkların da olabileceği bu süreçte olaylardan etkilenme düzeyi farklılık gösterecektir.

COVİD-19’da yaşadığımız gibi olası bir kapanma söz konusu olduğunda yine bu dönemde kaygıyı kontrol altına almak için tek ve doğru bir kaynaktan yeterli düzeyde bilgi edinmek önemlidir ancak sürekli okumak, sürekli takip etmek, salgın hakkında TV, video izlemek gibi uğraşılar içerisinde girmek kaygının artmasına sebep olabilir. Sosyal hayatı sürdürmek egzersiz, yoga, meditasyon gibi ayrıca zihinsel olarak dinginleşmeye yardımcı olan aktivitelerle arttırmak, film/dizi izlemek, kitap/dergi okumak gibi evde yapılabilecek bir çok aktiviteyi tercih etmek iyi gelecektir. Salgın tehdidinden sonra davranışlar da yine bir önceki tecrübelerimiz minvalinde normale dönecektir.

Dilerim ki covid-19 gibi büyük kayıplar vermeden Eris Varyantını kolayca atlatabiliriz. Sağlıklı, mutlu, huzurlu günler dilerim.

Editör: Fatih Düz – 11.10.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Cansu Kaya tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Stres: İnsanın Ruhundaki Hastalık

    İnsanlığın Sahneye Çıktığı Dönem: Paleolitik Dönem