içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Pasif Agresif İş Arkadaşları

Online veya yüz yüze olsun, işyerinin her yerinde sinsilikler var. Bu sinsi davranış kimseyi kurtarmaz ve çalışanları ezebilir.

  • Kasıtlı olarak bilgi saklama.
  • Takımın geri kalanıyla işbirliği yapmayı reddetmek.

Catherine, birkaç yıl içinde yavaş yavaş inşa edilen büyük bir ABD yayınevinin ofis yöneticisi rolündeki kıdemli bir meslektaşından bu davranışlarla karşılaştığını söylüyor. Şu anda bir yazar ve yaşam koçu olarak çalışan Catherine, “İncelikle manipüle edildiğimi ve kontrol edildiğimi hissettim” diyor. “Çok sinir bozucuydu ve beni güçsüz hissettirdi.”

Meslektaşının sözlerinin ofisin geri kalanını da etkileyeceğini ve bir düşmanlık ve kızgınlık atmosferi yaratacağını söylüyor. Üç çocuk annesi Catherine, davranışların ne kadar zehirli olduğunu ancak kişisel bir günlüğüne not etmeye başladığında anlayabildi. “Meslektaşımın davranışının aslında normal olmadığını görmeme yardımcı oldu ve neler olduğunu düşünmeme ve durumun kontrolünü geri almaya başlamama yardımcı oldu.”

Sorunlu bir şekilde, birçok işçi, işyerinde bunun gibi pasif-agresif davranışların yaygın olduğunu bildiriyor. Boston merkezli dil eğitimi hizmeti Preply tarafından Mayıs 2022’de yapılan küçük bir anket, 1.200 Amerikalı katılımcının %20’sinin, hayatlarında pasif-agresif davranış sergileme olasılığı en yüksek olan kişilerin meslektaşları olduğunu söyledi. Yüzde yetmiş üçü, işyerinde şu ya da bu biçimdeki pasif agresif yorumları ele almaları gerektiğini söyledi.

Açık saldırganlık veya suistimalden daha incelikli ve tespit edilmesi daha zor olsa da, işyerindeki pasif agresif davranış, hem alıcı taraf hem de daha geniş şirket kültürü için aynı derecede zararlı olabilir. Hiçbir işyeri bu sinsi davranışlardan güvenli değildir ancak işçiler bunların etkilerini savuşturmak için adımlar atabilir.

‘Aptalı oynamak, oyalamak veya yanlış beyanda bulunmak’

Dublin’deki Trinity Business School’da örgütsel davranış alanında doçent olan Wladislaw Rivkin, geniş bir pasif-agresif davranış yelpazesi olduğunu açıklıyor. Aptal rolü yapan, önemli bir görevi kasıtlı olarak oyalayan veya iş arkadaşını hatalı göstermek için olayların gerçek versiyonunu yanlış sunan bir meslektaş içerebilirler. Ayrıca, sinsi kazılarla başkalarının uzmanlığını veya güvenini baltalamaya çalışabilirler. Bu nedenle, ‘çok hassassınız’ ve ‘alınma ama…’ gibi ifadeler, aynı Preply anketinde ABD’li işçiler tarafından en pasif-agresif olarak sıralananlar arasındaydı.

Ancak, tüm bu farklı örnekleri birleştiren şey, bu davranışların, bir meslektaşın, onları hemen sıcak suya düşürecek açık saldırganlık türüne başvurmak zorunda kalmadan diğerine karşı düşmanlık göstermesine izin vermesidir, diye açıklıyor Rivkin.

Bu nedenle, insanların profesyonel ve nazik davranmaları veya işlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmalarının beklendiği iş yerlerinde bunun çok yaygın olduğunu açıklıyor. “Bu tür davranışlar, sosyal normlara meydan okumadan muhalefet, hoşnutsuzluk ve saldırganlık göstermenin bir yolunu yansıtıyor. Bu tür davranışlar, saldırganın gerçekleştiğini daha kolay inkar edebildikleri için, aktif saldırganlık eylemlerine kıyasla saldırganı göreceli olarak güvende bırakır.

Pasif agresif davranma olasılığı daha yüksek olan kesin bir kişi veya rol türü yoktur. Ancak, bir kişiyi bu tür davranışlara başvurma olasılığını artıran belirli kişilik özellikleri vardır, diye ekliyor. Bir örnek, birinin ilerlemek için düzenli olarak kurnazlık ve manipülasyon kullandığı makyavelizmdir. Ayrıca duygularını daha sağlıklı bir şekilde iletmek için mücadele eden ve daha iyi bir alternatif olmadığı için pasif saldırganlığa yönelenler de var.

Londra’daki Imperial College Business School’da örgütsel davranış ve liderlik profesörü Sankalp Chaturvedi, bir işyeri ortamının çalışma biçiminin, çalışanların pasif agresif davranışlara başvurma olasılıklarını da etkileyebileceğini ekliyor. Örneğin, çalışanlar ihtiyaçlarının yönetim ekipleri tarafından düzenli olarak göz ardı edildiğini hissederlerse, bu onları ustaca davranmanın yollarını bulmaya iten türden bir hayal kırıklığı yaratabilir. Aynı şey, çok fazla baskıya maruz kalan veya çalışanları kendi rolleri veya genel güç dinamikleri konusunda kafası karışmış durumda bırakan işyerleri için de geçerlidir.

Mutlu saatler, ekip toplantıları, yemek masası… adını siz koyun, toplantılarda, hatta e-postalarda ve grup sohbetlerinde insanları kaç kez kışkırttığını sayamadım – Maria

Sebebi ne olursa olsun, bu davranışın hem alıcı taraftaki bireyler hem de bir bütün olarak işyeri kültürü üzerindeki etkisi önemli olabilir.

Daha önce müşteri hizmetlerinde çalışan Maria, pasif-agresif patronunun sürekli tacizinin, akıl sağlığına dikkat etmek için Portekiz şirketinden ayrılmasına neden olduğunu söylüyor. “Tamamen moralim bozuldu, birçok düzeyde kendim hakkında güvensiz hissettim” diyor. Hem Maria’nın hem de ekip üyelerinin görünüşleri, cinsellikleri ve kişisel yaşamları hakkında alaylara maruz kaldığı, şaka kılığına girmiş kinci yorumları için hiçbir şeyin sınırsız olmadığını hissetti. “Mutlu saatler, ekip toplantıları, yemek masası… adını siz koyun, toplantılarda, hatta e-postalarda ve grup sohbetlerinde insanları kaç kez kışkırttığının sayısını unuttum” diyor.

Chaturvedi, araştırmaların pasif agresif davranışlarla düzenli olarak uğraşmak zorunda kalan çalışanların tükenmişlik, stres ve daha düşük refah, motivasyon ve iş tatmini seviyeleri yaşadığını gösterdiğini söylüyor. “Bu davranışlar genellikle bir çalışandan diğerine geçebilen ve herkes için olumsuz bir ortam yaratan olumsuz duyguları içerir. Şirket düzeyinde, bu pasif agresif davranışların şirket verimliliği, iş arkadaşlarının davranışları ve kümülatif olarak işyeri kültürü üzerinde olumsuz etkileri vardır.”

Önce kanıt

Hem personel hem de şirketler için zarar verici olabilen pasif agresif davranışların yönetilmesi de inanılmaz derecede zor olabilir. Sinsi yorumları inkar etmek kolay olabilir veya örneğin, yanlış anlaşılan bir şaka olarak kabul edilebilir.

Özgeçmiş yazma hizmeti TopCV’de New York’ta bulunan bir kariyer uzmanı olan Amanda Augustine, “Pasif-agresif davranışın ele alınması kuruluşlar için zor olabilir, çünkü bu genellikle çok incelikli ve dolaylıdır” diyor. “Pasif-agresif davranış sergileyen birinin, eylemlerinin ardındaki kötü niyeti inkar etmesi veya saldırgan yerine ‘kurban’ olduğunu iddia ederek durumu manipüle etmeye çalışması oldukça kolaydır.”

Pasif saldırganlık her zaman olacaktır. Ancak uzmanlar bu toksik meslektaşların etkilerini azaltmanın yolları olduğunu söylüyor.

Augustine, pasif-agresif iş arkadaşlarının genellikle tepki almak için meslektaşlarını sessizce kızdırmaya çalıştıklarını söylüyor. Cevap vermek için, “en iyi hareket tarzı, meslektaşınızın ne söylediğine veya yaptığına bakılmaksızın duygularınızı kontrol etmek ve kendinizi sakin kalmaya zorlamaktır. Bunu söylemek yapmaktan daha kolay olsa da, meslektaşınızın arzuladığı tepkiyi reddetmek, onların pasif saldırganlığına son vermenize yardımcı olacaktır”.

Bu işe yaramazsa, şirketteki birini davranışları konusunda uyarmak gerekebilir. İşçiler her zaman davranışı doğrudan kişiyle tartışma seçeneğine sahiptir, ancak pasif-agresif meslektaşların genellikle işyerinde ince manipülasyonların beyni olduğu göz önüne alındığında, bu doğru yol gibi görünmeyebilir. Bunun yerine, konuyu ele almak için bir yöneticiyle ortak bir toplantı düzenlemek yardımcı olabilir. Bazı çalışanların bunu yapması daha güvenli hissedebileceği bir şey. Kesin inkarlardan kaçınmak için Rivkin, “Bu gibi durumlarda, meydana gelen davranışa dair net kanıtlara sahip olmak önemlidir” diyor. Pasif-agresif davranışın belirli örneklerini önceden yazarken ana hatlarıyla belirtmenin ve bunların hem kendiniz hem de ekip üyeleriniz üzerindeki etkilerini detaylandırmanın yardımcı olabileceğini ekliyor.

Ayrıca, iş arkadaşları kendilerini rahatsız edici, hatta toksik durumlar içinde bulmadan önce, işyerlerini zehirleyen pasif saldırganlığın önüne geçmek de şirketlerin görevidir. Chaturvedi, işverenlerin ekip liderlerini pasif agresif davranışları tespit etmek ve bunlarla başa çıkmak için ihtiyaç duydukları becerilerle donatmaları gerektiğini söylüyor. “Bu liderlerin, ince duygusal ipuçlarını fark etmek ve bu davranışlardaki kalıpları gözlemlemek için eğitilmesi gerekiyor.” Çoğu durumda, şirketlerin bu tür derinlemesine yönetim eğitimini sağlayamadığını ve bunun da rapor edilen vakaları tespit edememe veya ele alamama riskini doğurduğunu ekliyor. Çoğu zaman bu, pasif-agresif bir meslektaşı idare etme görevini çalışana bırakır ve onları potansiyel olarak uygunsuz bir yüzleşmeye göğüs germekle zehirli bir ofis ortamı arasında seçim yapmaya zorlar.

Catherine için kendi davranışını dönüştürmek, iletişimini daha iddialı ve doğrudan olacak şekilde değiştirmek, iş arkadaşının zararını hafifletmeye yardımcı oldu. Ancak Maria için çözüm o kadar düzenli değildi; sadece şirketinden ayrılmakla kalmadı, aynı zamanda toksik ortamın kalıcı etkilerini de bildirdi. Şimdi, deneyimden sonra zihinsel sağlığı üzerinde çalışmak için işten biraz zaman ayırmış olan Maria, geçici olarak başka bir iş aradığını söylüyor. “Piyasaya tekrar adım atmak zor oldu ama pozitif kalmam gerekiyor.”

Editör: Astropower – 27.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Astropower tarafından yazıldı

TestçiMakale YazarıListe UstasıYorumcuVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Evet, maalesef ki iş yapmak dışında insanları bu şekilde etki altında bırakmaya çalışan çok insan var çevremizde. Çoğunlukla karşısındakininde insan olduğunu unutyor bu tipler. Doğal sonuç olarakda iş yapmakdan soğumuş kendisini savunmak bile istemeyen bireyler ortaya çıkıyor toplumda. Kalemine sağlık harika bir konu olmuş.

    Takıntılı (Obsesif) Kişilikler

    Bilinmeyen Paradoks: Siyah Enerji