içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Mutlu olma korkusu: ÇEROFOBİ 🎭

Mutlu olmaktan korkuyor musunuz?  Eğer mutlu olursanız başınıza kötü şeylerin geleceğini mi düşünüyorsunuz?

O zaman siz de mutluluk fobisine sahip olabilirsiniz.

Diğer adı çerofobi olarak da bilinen “Mutluluk Korkusu’nu” sizler için araştırdık.

Çerofobi kişilerinin aslında her zaman mutsuz olmadıkları sadece mutluluklarını ifade etmekten korktukları vurgulanıyor. Fobinin, diğer fobiler gibi genellikle bireylerin geçmişte yaşadıkları travmatik olaylardan kaynaklandığı bilgisi verilirken, fobinin asıl belirtisinin mutlu ve neşeli hissetmekten kaçınma çabası olduğu kaydediliyor. Bunun dışında düzensiz kalp atışı, nefes darlığı, endişe hali veya bulantı gibi olgularda gözlemlenebiliyor.

“Doğu toplumlarında daha yoğun” 

Çerofobi’nin doğu toplumlarında daha yoğun ve yaygın olarak görüldüğü bilinse de fobiye bütün dünya toplumlarında rastlanabileceği dikkat çekiyor. Mutluluk fobisine yakalanan kişilerin, insani ilişki ve hayatın merkezinde yer almaktan kaçtıklarını, sürekli endişe hissettiklerini ve mutluluğun onlar için gerçek dışı bir hayal olduğunu ifade eden Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Mezunu Yasemin Söğüt; “Bu insanlar için, diğer insanların çoğu güvenilmezdir ve onlar mutluluk yaşatabilecek olaylardan ve etkinliklerden kaçınıyor” şeklinde konuşuyor.

“Tedavisi mevcut”

Mutluluk fobisinin de tıpkı diğer fobilerde olduğu gibi tedavisinin olduğu aktarılırken ‘sistematik duyarsızlaştırma’ yönteminin en sık kullanılan yöntem olduğu biliniyor. Sistematik duyarsızlaştırmayı, korkulan duruma kademeli olarak maruz kalınarak, tepkinin yavaş yavaş artması olarak tanımlıyor. Bununla beraber psikoterapi ve bilişsel davranış terapisinin de, fobinin sebeplerini anlama ve üstesinden gelme konusunda faydalı olabileceği öne sürülüyor.

Günümüz dijital dünyasında oldukça önemli biryere sahip olan Wikipedia kaynağı çerofobi hakkında şunları aktarıyor; “Mohsen Joshanloo ve Dan Weijers, mutluluktan kaçınma davranışının dört sebebini şöyle tanımlar:

  • Mutluluğun kötü şeylerin olmasına neden olacağına;

  • bu mutluluğun kişinin kötü biri olmasına neden olacağına;

  • mutluluğu göstermenin kişinin kendisi ve başkaları için bir şekilde kötü olduğuna ve mutluluğun peşinden koşmanın kişinin kendisi ve başkaları için kötü olduğuna dair inanç.

Batı ve Doğu kültürlerindeki bazı insanlar, mutsuzluk, ıstırap ve ölüm gibi kötü şeylerin mutlu insanların başına geldiğine inandıkları için mutluluğa karşı temkinlidirler. Bu bulgular, belirli seçimlerin kişiyi mutlu edip etmeyeceğine dair çok sayıda makale yayınında yinelenen mutluluğun nihai hedef olduğu fikrini sorguya açar, ayrıca dünyevi mutluluğu günah, sığlık ve ahlaki çöküşle ilişkili olduğuna inanan kültürlerde, insanlar hayatları (diğer standartlara göre) iyi gittiğinde daha az tatmin hissedeceklerdir, bu nedenle kişisel mutluluk ölçüleri, kişinin hayatından tatmin oluşunu ölçmek için basit bir yol olarak düşünülemez. Bunun yanı sıra mutluluktan kaçınma gibi tutumlar, kültürler arası mutluluk ölçümleriyle ve ülkelerin mutluluk puanlarına göre sıralanmasıyla önemli ölçüde ilişkilidir. Mutluluktan kaçınma, kültürlerin farklı duygu deneyimlerine değer verme derecesinin farklılık gösterdiği duygu değerleme teorisi tarafından tanımlanan ideal duygulanımın özel bir örneği olarak düşünülebilir.

Editör: Astropower – 23.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

Şükrü Bıyıklı tarafından yazıldı

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Protein Kaynağı Olarak Böcek Tüketmek, Beslenme Kaynaklı Karbon Emisyonumuzu Azaltabilir Mi?

    Benzersiz Komedi: Monty Python