içinde

Su İnsanı Neden Rahatlatır?

Su bir Yaşam kaynağını temsil eder.
Su hayatta kalmamız için önemlidir. Dünya yüzeyinin %70’inden fazlasını kapsar, vücudumuz neredeyse %70 su içerir ve su en önemli iki organımızın (beyin ve kalplerimiz) %70’inden fazlasını oluşturur. Fiziksel olarak suyun etrafında olamasanız bile, su resimlerine baktığınızda kendinizi daha sakin hissedersiniz.

Bir kişinin yüzü su altında olduğunda, araştırmalar kalp hızının yavaşladığı ve belirli kan damarlarının sıkı bir şekilde karıştığını ortaya atmıştır. Kan, kollardan beyne, kalbe ve diğer merkezi organlara yeniden dağıtılır. Hastanın “dinlenme ve sindirim” durumlarıyla ilişkili olan parasempatik sinir sistemi aktivitesi açılır. Aynı zamanda, sempatik sinir sisteminin öğeleri ve vücudun “savaş ya da kaç” tepkileri erime eğilimindedir.

Ayrıca birçok psikolojik çalışma, akan suyun sesinin zihnimiz üzerinde olumlu bir etki yaratabileceğini öne sürdü. Su sesleri doğal olarak rahatlatıcıdır ve birçok insan yıllardır meditasyon uygulamalarında akan suyu kullanıyor. Araştırmacılar, suyun sesinin beynimizdeki nöronal dalgaları yönlendirerek sakinleştirici bir etki yaratabileceğine inanıyorlar. Ayrıca, suyun sesi de birden fazla psikolojik avantaj sağlayabilen bir “beyaz gürültü” biçimidir.

Peki suyun sesi neden bu kadar dinlendirici?

Su görmenin sakinleştirici etkisi sadece bir duyumuzu kullanır. Suyun sakinleştirici etkileri, aynı zamanda su seslerini de duyursak daha da artar. Okyanus dalgalarının kıyıya çarpması ya da penceredeki yağmur damlalarının yumuşak bir şekilde vurması gibi, suyun sesi de çoğu kişi için sakinleştirici bir etkiye sahiptir.

Çalışmalar sonucunda bu, beynimizin gürültüyü nasıl yorumladığına ve seslerle beynimizdeki görüntüleri nasıl birleştirdiğimize bağlı. Beynimiz, gürültüleri tehdit edici veya tehdit edici olmayan bir şekilde işler. Suyu, yüksek sesli ve çarpan dalgalar olsa bile tehdit edici olmayan bir şekilde yorumlarız.

Beynimiz, su seslerini anılarımızda saklanan sakinleştirici görüntülerle de birbirine bağlar. TV’den veya diğer ortamlardan aldığımız kişisel anıları veya görüntüleri tetikler.

Bununla birlikte, suda gerçek bir düşüş olması da sağlığınıza son derece faydalıdır. Sahilde veya gölde olduğu gibi doğal su altında kalmak vücudunuzu canlandırabilir. Suyun doğal serinletici yapısı, sinirlerinizi sakinleştirip sizi hem zihinsel hem de fiziksel olarak sakinleştiren doğal ve yatıştırıcı bir uygulama sağlar. Yaz aylarında bile daha sıcak sular kaslarınızı rahatlatır ve vücudunuzda tutulmakta olan gerginliği hafifletir.

Su bir huşu hissi yaratır.
Devasa bir okyanusun yanında durmak veya epik bir gölde yüzmek, bu büyük ve büyük dünya ve onun küçük mekanı hakkında kaçınılmaz bir farkındalık sunuyor. Bu kadar büyüleyici deneyimler beyninizi daha mutlu hale getirir, daha az stresli ve daha yaratıcı hale getirir.

Akan suyun Stres Azaltma Avantajları

Akan suyun dinlemesi iyileştirici olduğundan, su  stresi önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olabilir. Su , kişinin günlük hayatında daha iyi zihinsel sağlık ve barış hisleri elde etmesine yardımcı olabilir. Akan suyun sesi aşağıdakiler gibi birçok avantaj sağlayabilir:

Kaygıları azaltma

Gerilim azaltma

Artan konsantrasyon

Daha iyi uyku kalitesi

Doğal meditasyon yardımı

Daha fazla rahatlama hissi

Gürültü kontrolü

Yaratıcılıktan bahsettik mi? Daha açık bir şekilde, suyun neden olduğu meditasyon durumu da beyninizin varsayılan mod ağını devreye sokar ve bu da belirli bir göreve daha fazla odaklanmış olsaydınız hayal etmemeniz demektir. Beyninizin hareket etmesini ve uyarım yapmasını sağlayan varsayılan mod ağınızı etkinleştirmenin zihnimizin oluşturabileceği en iyi sorun çözme sürecinden bazılarını ürettiği bilinmektedir.

Editör: Yusuf Alper EVCİL – 21.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Esma Nur Aksoy tarafından yazıldı

Makale YazarıYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Perili Bebek: Robert the Doll

    Örümceklerin İlginç Özellikleri