içinde

Anubis ve Bata’nın Hikâyesi

Dünya mitolojilerinde pek çok tanrı, tanrıça ya da yaratık bulunur. Cenaze, ölüm ve mumyalama tanrısı Anubis de bunlardan birisidir. Bir inanca göre Anubis, Osiris ile Neftis’in oğludur. Osiris kız kardeşi İsis ile evlidir. Ancak Neftis İsis kılığına girerek Osiris’i baştan çıkarıp onunla birlikte olur ve hamile kalır. Anubis işte bu ilişkiden doğar.

Başka bir mite göre de Set ve Neftis’in oğludur. Yeraltı tanrısı olan Osiris’in yanında durarak yeraltı dünyasına bekçilik eder. Osiris ölünce de Anubis tanrıyı mumyalayarak ona bir cenaze tertipler. Osiris bu mumyalama işleminden sonra dirilerek döner. Böylece de yeraltının efendisi olur.

Anubis ve Bata’nın Hikâyesi

Anubis ve Bata kardeştir. Anubis evlidir ancak bu mitte tanrının karısının Anput mu yoksa Neftis mi olduğu belirtilmez. Genel olarak mitte bahsi geçen kadının Anubis’in dişil versiyonu olan Anput olduğu düşünülmektedir.

Anubis ve Bata kardeşler çiftçilik yapmaktadırlar. Bata abisi ve yengesiyle kalmakta, onlara tarlada yardım edip ahırda kalmaktadır. Ahırdaki sığırlarla konuşabilme yeteneği sayesinde de hayvanlardan taze otların nerede olduğunu öğrenip onları oraya götürerek bol süt ve et elde eder. Çiftlik yaşamları böyle devam ederken bir gün iki tanrı tarlalarına gider. Anubis tohum lâzım olduğunu, kendisi tarlada beklerken kardeşinin gidip çiftlikten tohum almasını söyler. Bata da bir koşu giderek evde saçlarını örmekle uğraşan Anput’a tohum getirmesini söyler.

Tanrıça ona saçlarını ördüğünü, tohum istiyorsa gidip kendisinin alması gerektiğini söyler. Bata da giderek tohumları alır ve tam gidecekken Anput ona ne kadar tohum aldığını sorar. Üç torba arpa ve iki torba buğday aldığını söyler. Bu yaklaşık olarak 220 kiloluk bir yük anlamına gelir ki Anput Bata’nın gücü karşısında ona hayran olarak yükünü bıraktırır.

Abisi eve gelene kadar 1 saatleri olduğunu, birlikte olmak istediğini söyler. Bata ise bunun mümkün olmadığını, çocukluğundan beri abisi ve yengesinin yanında yaşadığını ona böyle ihanet edemeyeceğini söyler. Ancak abisine gidip konuyu anlatarak Anput’u ele vermeyeceğini de ekler.

Anubis akşam eve gelmeden önce Bata ahıra uyumaya gider. Anput ise kendisine zarar vererek sanki darp edilmiş gibi kendini gösterir. Eve geldiğinde ışıkların kapalı olduğunu, karısının adeti olduğu üzere gelip ona su tutmadığını ve yatak odasında ağladığını duyan Anubis ona neler olduğunu sorar. Anput ağlarken bir yandan da kusmaktadır.

Sabah Bata ile yaşadığı olayı tersinden anlatarak onun kendisine ahlaksız teklifte bulunduğunu, kabul etmediğindeyse abisine olanları anlatmasın diye kendisini dövdüğünü söyler. Eğer Anubis gidip kardeşini öldürmezse onun öleceğini söyler. Anubis hışımla ahıra gidiyorken sığırlar da geri dönmektedir. Bu sırada öfkeli tanrıyı gören sığırlar ahırda yatmakta olan Bata’yı uyarırlar. Bata sığırları duyunca tabana kuvvet abisinden kaçar.

Zavallı Bata ellerini açarak güneş tanrısı Ra’ya dua ederek adaleti sağlamasını ve kendini içine düştüğü durumdan kurtarmasını ister. Ra ise Bata ile Anubis arasında içinde timsahların yüzdüğü bir göl yaratır. Anubis gölü geçemez ve Bata zaman kazanır. Gölün karşı tarafından suçsuzluğunu, Anput’un abisini kandırdığını söyler. Anubis ise ona inanmaz. Bu sırada Bata Ra’ya dua ederken adak adamıştır, bunu yerine getirmek için de bıçağını çekerek erkeklik organını hadım eder. Göle atarak kedi balıklarına yem eder. Kendisiyse kan kaybından düşer, Anubis ise karşı kıyıda ağlamaya başlar ancak karşıya geçemez.

Anubis tekrar hışımla eve dönerek bütün bu olayların suçlusu olan karısı Anput’u katleder. Bu mitin devamında Bata’nın başına gelenler ayrı bir kısımdır. Bu kısmı yine başka bir yazıda ele alacağım.

Editör: Fatih Düz – 22.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Emrecan Doğan tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tarkan’ın “Yap Bi Güzellik” Şarkısı Çıktı

    James Webb, İlk Haftasında Şimdiye Kadar Gözlemlenen En Uzak Galaksiyi Keşfetti