içinde

HavalıHavalı

James Webb, İlk Haftasında Şimdiye Kadar Gözlemlenen En Uzak Galaksiyi Keşfetti

James Webb Uzay Teleskobu, şimdiye kadar gözlemlenen en eski galaksiyi gösteren yeni bir görüntü yakalayarak, çağlar öncesine bir pencere açtı.

Kızılötesi uzay gözlemevi, inanılmaz derecede hassas NIRCam cihazını kullanarak, iki yeni ön baskı makalesine göre, bilim operasyonlarının başlamasından sadece birkaç gün sonra 13,5 milyar yıllık bir galaksi buldu.

Esasen Webb, yalnızca Dünya’dan uzaklığı nedeniyle değil, aynı zamanda Büyük Patlama’dan yalnızca 300 milyon yıl sonra, uzak bir çağdan olduğu için de uzaylı olan bir galaksiye bakmamıza izin veriyor.

Bu, Webb’in ana misyon hedeflerinden biridir – en eski galaksileri gözlemlemek ve evrenin oluşumuna yeni bir ışık tutmak.

GLASS-z13: Şimdiye kadar gözlemlenen en eski, en uzak gökada

NASA, geçen hafta ilk çarpıcı James Webb görüntülerini ortaya çıkardı. Bu sefer, James Webb ekibi Jüpiter’in ve sarmal gökada Messier 74’ün (M74) görüntülerini ortaya çıkardı. Dünyaya ışığının James Webb’e ulaşması 13,5 milyar yıl süren uzak bir galaksinin yeni bir görüntüsünü gösterdi.

GLASS-z13 adlı gökada, 100 milyon yıl ile şimdiye kadar tespit edilen en uzak ve en eski gökada rekorunu kırıyor. Önceki rekor, 2016 yılında Hubble Uzay Teleskobu tarafından 13.4 milyar ışıkyılı uzaklıkta tespit edilen GN-Z1 adlı bir galaksiye aitti.

Harvard ve Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden bilim adamları, 20 Temmuz Çarşamba günü yeni keşifle ilgili bir makale yayınladılar. Makalelerinde, GLASS-z11 adı verilen benzer yaşta başka bir gökada tespit ettiklerini açıkladılar.

Araştırmacılar, yeni tespit edilen her iki gökadanın da Samanyolu’na kıyasla küçük olduğunu söyledi. GLASS-z13 kabaca 1.600 ışıkyılı genişliğinde, GLASS z-11 yaklaşık 2.300 ışıkyılı ve Samanyolu’nun çapı 100.000 ışıkyılı. 13 milyar yıldan daha eski olan Samanyolu’nun daha küçük galaksileri yamyamlaştırarak kütle biriktirmek için çok daha fazla zamanı olduğu için bu beklenebilir.

James Webb’in sunacağı daha çok şey var

Bilim adamları, bulgularını doğrulamak için hala daha fazla araştırma yapmak istiyorlar. Bilim adamlarından Rohan Naidu, New Scientist’e verdiği bir röportajda, “Son derece uzak galaksiler için çok zorlayıcı iki aday bulduk. Bu galaksiler düşündüğümüz uzaklıktaysa, evren sadece birkaç yüz milyon yaşındadır.” dedi.

Yine de, James Webb’in bilim operasyonlarının henüz başında olduğu gerçeği göz önüne alındığında, yeni keşif daha da umut verici. Hubble’ın rekor kıran keşfi, sınırına ulaşan ve nispeten ömrünün sonuna yaklaşan bir uzay teleskopundan geldi. James Webb ise daha yeni başladı. Uzay gözlemevinin en az beş buçuk yıl sürmesi bekleniyor ve on yıl boyunca çalışabilir. Dünya çapındaki gökbilimciler ve uzay meraklıları, önümüzdeki yıllarda tadını çıkaracak çok daha fazla şeye sahip olacak.

Bu, şimdiye kadar gözlemlenen en eski ve en uzak gökadalar için muhtemelen çok daha fazla aday bulacağı anlamına geliyor. Big Bang’e ne kadar yaklaşırsak, evrenin tam olarak nasıl oluştuğunu ve nasıl oluştuğunu daha iyi anlıyoruz.

Editör: Astropower – 22.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Anubis ve Bata’nın Hikâyesi

    Nemo Mezarlığı: Ölen Uydular Uzaya Mı Dünyada Mı Gömülüyor? Kessler Sendromu Nedir?