içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Roma Döneminde Sosyal Medya

Evet başlık biraz tuhaf oldu, ilk okuduğunuzda Ne Roma’sı? Ne Sosyal Medyası? dediğinizi duyuyorum ama biraz sonra bahsedeceğim hikayedeki varacağınız çıkarım ile sonuca ulaşacaksınız… Neyse hadi başlayalım.

Bildiğiniz üzere Roma döneminde pek savaş ve pek çok asker yetişmiştir. Hatta içlerinde kahraman olarak nitelikleri şövalyeleri olmuştur. Ancak bugün sizlere bu işin showroomu olan ve halk arasında günümüze uyarlandığında “Reality Show” da diyebileceğimiz aslında esirlerden oluşan gladyatör savaşlarından bahsedeceğiz.

Gladyatörler çok iyi yetişmiş, kendini ispatlamış dövüşçülere verdikleri unvandır ve pek çoğu arenalarda hatta kolezyumlarda dövüştürülmüşlerdir. Tarihinin çeşitli noktalarında yaklaşık 50.000 ila 80.000 seyirciyi ağırlayabilen bu alanlar, insanlara pek çok konuda hizmet verse de en büyük ilgiyi gladyatör savaşlarında elde etmiştir.

Gladyatör olarak eğitime alınan dövüşçüler, özgür veya köle olduklarına bakılmaksızın yemin ediyordu. Özgür olanlar yeminleri süresince, ağır suçlular ve köleler ise belirli sayıda dövüşü başarıyla tamamlayana kadar yeminlerine bağlı kalmak zorundadır.

Dövüşler kategorize bile edilmişti hatta…

Ağ dövüşleri, Kalkan Dövüşleri, Kısa Bıçak, Mızrak, Atlı Dövüşler.. . Hatta aslanlar ve kaplanlara karşı yapılan dövüşler…

Bu dövüşlere çıkan gladyatörlerin tek bir amacı vardır :  “Hayatta kalmak”

Dövüşlere çoğu zaman imparatorda katılır hatta dövüşler onun müsait olduğu ve katılabileceği dönemlere denk gelirdi. Katılamadığında ise bir başkan muhakkak orada bulunurdu. Çünkü bunun çok ama çok haklı bir sebebi vardı onlar için : “Ölüm fermanını vermek”

Karşılaşmada kaybedenlerin cesetleri, et çengelleriyle sürüklenerek ‘Ölüm Kapısı’ndan dışarı atılırdı. Bir gladyatör yaralanırsa, imparator veya oyunlara başkanlık eden bir başkası, “Başparmak yukarı” veya “Başparmak aşağı” işaretiyle cezanın tecil edilmesine veya kişinin öldürülmesine karar verirdi.

İşte bu hareket dövüşçünün ölüp ölmeyeceğine karar veren son kralın son emri sayılırdı ve gladyatör karşısındaki rakip bu fermana uyarak rakibini öldürürdü.

Peki biz bu işareti nereden biliyoruz ?

Elbette ki SOSYAL MEDYADAN…

Çevremizde beğendiniz veya beğenmediğiniz insanların sosyal medyadaki tüm içeriklerine “Like” “Disslike” olarak bilinen bu işaretleri bırakıyoruz. Roma döneminden gelen bu adet, bir kişinin ölümüne bile karar tayin eden bir durumdu. Arena ve kolezyumdaki seyirciler, eğer eğlenmiş ve  keyifleri yerinde ise bir insanın ölümüne neden olacak o tezahüratı yaparak, kralı ölüm fermanı vermesi için baskı gösterirdi. Kral da genellikle ölüm fermanını baş parmağın “aşağı” yönlü çevirerek verirdi.

Yazıyı nasıl buldunuz ?

Aşağıdaki yorum kısmına düşüncelerinizi bırakabilir, ölüm fermanımı vermek istiyorsanız aşağıdaki “Disslike” butonuna basabilirsiniz:))

Hepinize kralsız bir hayat dilerim 🙂

Editör: Fatih Düz – 21.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Meraklı

Ozan Posluk tarafından yazıldı

Merhaba herkese ben Poşluk.
Uçuk kaçık Bir kurumun deli personeli olarak çalışmaktayım.
Vakit buldukça sizlere tarihten bazı savaşa dayalı askeri hikayeler, anekdotlar veya görgülerimi, düşüncelerimi yazacağım..

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İtalya’da Öğrencilik Serüvenim: Yeme ve İçme, Dördüncü Bölüm

    Mars’taki Yaşam Formları: Kanada “Lost Hammer Spring”