içinde ,

Yunan Mitolojisinin Yeraltı: Hades, Tartarus ve Dahası

Hades’i hepimiz biliriz. Yunan mitolojisinde Rhea ve Kronos’tan doğma yeraltı tanrısı. Popüler kültüre pek çok versiyonu olan bu karakter Yunan mitolojisinde yer alan üç büyük tanrıdan biridir. Rhea’dan onunla birlikte Hera, Hestia, Demeter, Poseidon ve hepsinin babası olarak bilinen Zeus doğar. Olimpos tanrıları ile Titanlar arasında yaşanan mücadelenin sonunda Titanlar Tartarus’a hapsedilir.

Poseidon, Zeus ve Hades arasında yapılan kura neticesinde de Zeus’a gökyüzü düşerken Poseidon’a okyanuslar ve Hades’e yeraltı düşer. Hades’in popüler kültürdeki temsilleri genellikle kötüdür ama Hades sadece kader tarafından kendisine verilmiş olan görevi yerine getirmektedir. Mitoloji hikâyelerde aktif olarak yer almayan Hades özellikle Olimpos Dağında gelmeyen ya da orada yaşamayan tek tanrıdır. Buna rağmen Antik Yunanlılar bu tanrıya daima adak adayıp, kurban sunmuşlardır.

Muhtemelen Hades’e tapınıldığı dönemde Tartarus bir eziyet ve ıstırap yeri olmaktan uzak olarak ruhun son dinlenme yeri ya da buraya benzer şekilde yaşanabilecek bir başka dünya olarak düşünülmüş olabilir. Ölen kişi eğer Antik Yunan inançlarına uygun bir şekilde defnedildiyse Hermes gelip ruhunu alarak yeraltında bulunan Styx nehrine, oradan da kayıkçı Charon’un yardımıyla Hades’in kapılarına götürülecekti. Burada üç başlı köpek Cerberos, elli başlı olduğu da söylenir, tarafından korunan kapılardan geçip diğer ruhların arasına karışacaktı. Ancak bu inançlar Klasik Yunan mitlerine aitti. Daha sonra zamanla bu mitlere Tartarus ve Elysium kavramları da eklenerek katmanlardan oluşan bir öbür dünya inancı oluşturuldu.

Editör: Astropower – 14.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Emrecan Doğan tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    İran’da Kadınlar, Başörtülerini Açarak Protesto Yaptı!

    Son Dakika Yangın Haberleri – Neler Oluyor Ülkemize?