içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Denizli’nin Saklı Kenti: Laodikya

Denizli ilinin çevresinde yer almaktadır. Lykos ırmağına yakın bir yerde kurulmuştur. Seleukos kralı olan II. Antiokhos tarafından kurulmuştur. MÖ 260 yılına tarihlenen kente eşinin adını, Laodike ismini verir. Laodikya antik kenti Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinden biri olma yönünden önemlidir. Hac kilisesi özelliği ile de Hristiyan dünyası için önemlidir.

MS 7. yüzyıla kadar dini bir merkez olarak varlığını sürdürmüştür. Aynı zamanda tarihteki en eski metropollerden biri olmasıyla bilinmektedir. 2013 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine girmiştir.

Laodikya Kilisesi

Hristiyanlık için en eski ve en önemli kilise buradadır. Bir hac kilisesi olma özelliğiyle bilinmektedir. Hristiyan olmayı seçen büyük Konstantin zamanında inşa edilmiştir. MS 4. yüzyıl itibariyle Kutsal hac merkezi olarak dini özelliği vardır. Üstelik Hristiyanlığın kutsal kitabı olan İncil’de geçmektedir.

Laodikya Kazısı

Çok fazla arkeolojik kalıntılara sahiptir. Önemli alanlar şu şekildedir;

  1. Anadolu da ki en büyük stadyumlar
  2. Tiyatro
  3. Hamam
  4. Nymphaeum
  5. Giriş kapısı
  6. Bouleuterion (meclis binası)

Antik kentin etrafında, nekropoller, latrina, anıtsal caddeler kazıdan çıkarılan bazı alanlardır. 2002 yılında kazı çalışması başlamış, 2008 tarihinden sonra ise alınan izinlerle 12 ay daha yapılabilir duruma gelmiştir. Günümüzde ise bir açık hava müzesi aynı zamanda arkeoloji parkı olarak kullanılmaktadır.

Yapılar

Büyük tiyatro: Antik kentin kuzeydoğu tarafında kalan, Yunan tiyatrosu tipinde araziye uygun olarak yapılmış, Roma tarzında inşa edilmiştir. Sahne (skene) tamamen yıkılmış, cavea ve orkestrası halen ayaktadır. 20.000 kişilik bir tiyatrodur.

Küçük tiyatro: Büyük tiyatrodan 300 metre kadar daha kuzeybatı tarafında yer almaktadır. Tam olarak 15.000 kişiliktir.

Stadyum ve gymnazyum: Antik kentin güneybatısında yer alarak doğu-batı tarafına doğru uzanmaktadır. Stadyum ve gymnazyum, bir bütün olacak şekilde yapılmıştır.

Anıtsal çeşme: Ana cadde ve ara caddenin köşesinde konumlanmaktadır. İki cepheli olarak yapılmıştır. Havuz ve nişlerle oluşturulmuştur. Bizans zamanında onarıma girmiştir.

Zeus tapınağı: Sütunlu caddenin doğu tarafında küçük sütun ve nymphaeum arasında kalır.

Büyük kilise: Sütunlu caddenin güneyinde caddeye bitişiktir.

Laodikya’ya Nasıl Gidilir?

Laodikya Antik Şehri, Denizli ili sınırlarındaki Eskihisar ve Bozburun köylerinde yer almaktadır. Otobüs veya minibüs ile ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir. Denizli otogarından Pamukkale tarafına doğru giden toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Korucuk minibüsleriyle de Antik kente ulaşım sağlayabilirsiniz.

Dilerseniz özel aracınızla da gitmek için, Denizli’den çıkarak D585 kara yolunu takip ederek kuzey yönüne doğru 10 dakikalık bir mesafe sonrasında Laodikeia’ya ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda Denizli-Pamukkale yolundan 6 km gittiğinizde Korucuk Mahallesine ulaşıp, batı yönünde devam ettiğinizde yaklaşık 500 metre kadar sonrasında Laodikya Antik Kenti karşımızda olacaktır.

Antik Kentin giriş ücreti;

18 Türk lirası anca müzekarta sahipseniz müzekartla birlikte yılda 2 kez sınırsız olarak gezebilirsiniz.

Antik kentin ziyaret günleri ve saatleri:

Pazartesi günleri hariç;

Yaz dönemi: 15 Nisan- 2 Ekim

08:00-19:00

Kış dönemi: 3 Ekim-14 Nisan

08:00-17:00

Denizli sınırları içerisinde yer alan antik kent ayrıca Menderes ovasının başlangıcı ve Suriye tarafına baktığından Suriye caddesi adı verilen bölgede yer almaktadır. Aynı zamanda pamuk üretiminden dolayı zengin bir şehirdir.

Ve Anadolu’nun en büyük stadyumu burada yer almaktadır.

Helenistik dönemi yansıtan bu antik kent mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Rumeysadogan tarafından yazıldı

Lisede gazetecilik bölümü okumuş fakat üniversite için tekrar dil bölümünü seçip turizm rehberliği okudum. Lise 3.sınıfta birçok Avrupa ülkesi görme fırsatım oldu. Gazetecilik okuduğum dönemlerde yerel bir dergide staj yaptım. Üniversite yıllarında katıldığım bir yazarlık kursuyla aynı zamanda yerel gazetede yazılarım yayımlandı. Edebiyatı yazı yazmayı ve farklı dilleri öğrenmeyi seviyorum.

ModeratörMakale YazarıGaleri SahibiÜyelik YılıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    21/90 Kuralı Nedir? | İyi Alışkanlıklar Ve Daha İyi Bir Yaşam Oluşturmanıza Nasıl Yardımcı Olur?

    Baş Döndüren Cazibesiyle Çok Canlar Yakan Aslan Burcu Hakkında Her Şey!