içinde ,

MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

İran’da Kadınlar, Başörtülerini Açarak Protesto Yaptı!

İran’daki kadınlar, İran’ın sert Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi’nin kadın haklarına yönelik baskısını protesto etmek için saçlarını örtmelerini gerektiren yasaya karşı savaşıyor

İran’da kadınlar zorunlu başörtüsünü protesto ediyor, ülkenin sert cumhurbaşkanını protesto etmek için başörtülerini çıkarırken kendilerinin videolarını yayınlıyorlar.

1979 İslam Devrimi’nin ardından İran’da 9 yaşından büyük kadınlar ve kızlar için başörtüsü ve mütevazı kıyafetler zorunlu hale geldi, ancak yasanın uygulanması iktidardaki hükümete bağlı.

Aktivistler, İngilizce #No2Hijab hashtag’lerini ve “başörtüsüz başörtüsü” anlamına gelen Farsça eşdeğerini kullandılar.

Devlet Başkanı Ebrahim Raisi, başörtüsü yasasının önemini korudu ve ona muhalefeti İslam toplumundaki yolsuzluğun sistematik bir teşviki olarak damgaladı.

İranlı insan hakları savunucuları, kadınları toplumsal cinsiyet baskısına karşı mücadele etmek için Ulusal Tesettür ve İffet Günü’nde peçelerini çıkarmaya çağırdı.

Reuters’e göre düzinelerce önde gelen kadın hakları aktivisti yaptığı ortak açıklamada, “Ulusal Tesettür ve İffet Günü, kadınları hedef almak ve İran halkına ve özellikle kadınlara karşı yeni bir baskı dalgası başlatmak için sadece bir bahanedir” dedi,

Tesettür yasalarına uygun tedbirler daha katı hale geldi. Bu ayın başlarında, kuzeydoğu İran’daki Meşhed savcı yardımcısı, kadınların başörtüsü takmamaları halinde ofislere ve bankalara gitmelerini veya metro kullanmalarını yasakladı.

Kadınlar, kamuya açık yerlerde saçlarını gösterdikleri veya başörtülerini “uygunsuz şekilde” taktıkları için cumhuriyetin Gasht-e Ershad olarak bilinen ahlak polisi tarafından düzenli olarak hedef alınıyor.

Şubat ayında İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, çizgi filmlerde veya animasyon filmlerde tasvir edilen kadınların başörtüsü takması gerektiğine hükmetti.

2020’de iki üst düzey İranlı din adamı, polise başörtüsü takmayan kadınlar için “çevreyi güvensiz hale getirme” çağrısında bulundu.

Sert muhafazakar Ayetullah Yousef Tabatabei Nejad, saçlarını tam olarak örtmeyen kadınlara atıfta bulunarak “başörtülerini çıkaran” ve “serbest başörtüsü” takan kadınları kınadı.

Yetkililerin her iki kategoriye giren kadınlar için “çevreyi güvensiz” hale getirme görevi olduğunu ve polisin ayrıntı belirtmeden onlarla ilgilenmek için “daha fazla yetkiye” sahip olması gerektiğini söyledi.

  • Aktivistler “Ulusal Tesettür ve İffet Günü”ne meydan okuma çağrısında bulundular
  • İranlı muhafazakarlar İslami kıyafet kurallarını uygulama çabalarını hızlandırdı
  • Eleştirmenler, sert önlemlerin daha fazla huzursuzluğa yol açabileceğini söylüyor

DUBAİ, 12 Temmuz (Reuters) – İranlı insan hakları aktivistleri, Salı günü “Ulusal Tesettür ve İffet Günü”nde kadınları peçelerini çıkarmaya çağırdılar ve ülkenin katı yöneticileri “ahlaksız davranışlara baskı yaparken İslami kıyafet kurallarına karşı geldikleri için tutuklanma riskiyle karşı karşıya kaldılar.”

İran’ın 1979 devriminden sonra dayatılan İslami Şeriat yasasına göre, kadınlar saçlarını örtmek ve figürlerini gizlemek için uzun, bol giysiler giymek zorundalar. İhlal edenler kamu azarlama, para cezası veya tutuklama ile karşı karşıyadır.

İran: Ahlak Polisi baskıyı yoğunlaştırırken Tesettür Günü’ne karşı protesto

İran’da kadınlar, İslam Cumhuriyeti’nin 12 Temmuz Ulusal Başörtüsü ve İffet Günü’ne karşı sivil itaatsizlik kampanyalarına katılarak zorunlu başörtüsü protesto ediyor. 

Günün ilerleyen saatlerinde aktivistler, sosyal medyada #No2Hijab hashtagini kullanarak kamusal alanlarda başörtüsü olmayan kadın görüntüleriyle protestoya destek oluşturdular.

Bu, ‘kötü başörtüsü’ taktığını düşündükleri kadınları -görünürde kadınları insan haklarını ihlal eden katı kıyafet kurallarına ve yönergelere uymayı reddeden- seçen ve onlara zulmeden ülkenin Ahlak Polisi’nin son zamanlardaki baskısını takip ediyor. ifade, din ve inanç özgürlüğü, eşitlik ve ayrımcılığa uğramama hakları da dahil olmak üzere.

Aynı zamanda , işyerinde cinsiyet ayrımcılığına yönelik bir baskının ortasında geliyor ve kadınların zorunlu kıyafet kurallarına uymamaları halinde devlet hizmetlerine, bankalara ve diğer devlet kurumlarına erişimini engellemeye yöneliyor.

ARTICLE 19 MENA’nın bölge müdürü Saloua Ghazouani, “Başörtüsü ve iffetin kutlandığı bu devlet günü, İran’daki kadınların hak ve özgürlüklerine açık bir saldırıdan başka bir şey değildir” dedi. “Bu, kadınların toplumda oynadığı rolün tanınması değil, reddedilmesi ve onlara karşı devam eden ihlalleri örtbas etme girişimidir. Sözde Ahlak Polisi’nin son haftalarda yoğunlaşan sokaktaki kadınları hedef alması özellikle endişe verici. Başörtüsü takmak, her kadının kendi başına yapabileceği özgür bir seçim olarak kalmalıdır.”

120’den fazla kadın ve LGBT+ hakları aktivisti, gün öncesinde bir bildiriye imza attı. 22 hayır demektir” başlıklı belge, İran’da 43 yıllık zorunlu örtünmenin topluma verdiği zararı özetliyor.

İran 2022 Küresel İfade Raporu’nda – ARTICLE 19’un dünya çapında özgür ifade ve bilgi hakkına yıllık bakışında 161 ülke arasında 143. sırada yer aldı.

Hükümet Nasıl Tepki Verdi

Bu arada hükümet ve askeri yetkililer, herkesi başörtüsü kurallarına uymamaları konusunda uyardı. İran Uluslararası İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi’den alıntı yapan ayrı bir raporda, hükümetin “korkunç Özel Biriminin” kuralları çiğneyen ve “düşmanla işbirliği yapan” kişilerle ilgileneceğini söylediğini söyledi.

Salı günü herhangi bir işlem yapılmazken, resmi uyarılar o gün ve Çarşamba günü geç geldi.

“Başörtüsü bizim ilk savunma hattımız. Ordunun ideolojik-politik komiseri düşerse, diğer tüm siperler düşecek” dedi.

Habere göre dini lider Ali Hamaney’in dini şehir Kum’daki temsilcisi, başörtüsüne karşı çıkanlara karşı kararlı adımlar atmaya çalıştı.

İran’ın hem geleneksel ordudan hem de Devrim Muhafızlarından oluşan silahlı kuvvetlerinin sözcüsü Abolfazl Shekarchi’nin, başörtüsü kurallarına karşı çıkanları “Şeytan’ın birlikleri” olarak adlandırdığı bildirildi.

Hatta bir törende yaptığı konuşmada, başörtüsüne karşı çıkanların Şeriat yasalarına göre ciddi bir suç olan ‘Moharebeh’i işlediklerini söyledi. Yukarıda aktarılan ikinci İran Uluslararası raporunda, İran’daki Moharebeh’in “halka karşı silaha sarılma eylemi, Tanrı’yla savaşmakla aynı şey” anlamına geldiği belirtildi. Suçlu bulunursa, suçlu ölüm cezasına çarptırılabilir.

İran’daki kadınlar, kamuya açık yerlerde peçelerini çıkararak ve #No2Hijab hashtag’inin yanı sıra sosyal medyada videolar yayınlayarak kurala meydan okudular. Hem erkekler  hem de kadınlar sosyal medya trendine atlıyorlar.

Bir aktivist şunları yazdı: “Söz verdiğimiz gibi. Başörtülerimizi çıkarıyoruz ve umarım herkes bize katılır.

“Kadınları başörtüsü takmaya zorlamak İran kültürünün bir parçası değil. Bu Taliban’ın, IŞİD’in ve İslam Cumhuriyeti’nin kültürüdür. Yeter artık.”

Bir diğeri, “Ne giyeceğime karar verme hakkım olmalı ve seçimim yüzünden hapse atılmamalıyım” diye ekledi.

Sonuç olarak

Protesto sadece sosyal medyayla sınırlıydı ve birçok kadının başörtüsü takmadan halka açık olduğunu gösteren paylaşımlar yapıldı. İran Uluslararası raporuna göre, bu kadınlar çoğunlukla beyaz giyinmiş, bu da hükümetin uyguladığı koyu renklere aykırı.

İslam Cumhuriyeti’nde yasak olan kot pantolon ve tişört gibi kıyafetler giymiş olarak görülebiliyorlardı.

Raporda, protesto kampanyasının son birkaç hafta içinde çok sayıda kadının özel polis devriyeleri tarafından gözaltına alınmasının ardından, hükümetin “yetersiz başörtüleri nedeniyle kadınlara yönelik tacizini” artırdığı belirtildi.

Editör: Fatih Düz – 14.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Cecil Hotel’de Kalan Ölüyor! Tarihi Cecil Hotel’in Gizemi

    Yunan Mitolojisinin Yeraltı: Hades, Tartarus ve Dahası