içinde

Ariadne ve Theseus Miti

Önceki yazımda Daidalus’dan, labirentinden, Minos’dan ve  Pasiphae’den bahsetmiştim. Orada Pasiphae ve Minotor hikâyesine de kısaca değinip geçerek ayrı bir şekilde anlatılabileceğini zira mitin uzun olduğunu belirterek başka yazıya saklamıştım.

Mitler böyledir, bir miti inceliyorsanız o başka mitlere de bağlanarak, genişledikçe genişler ve diğerlerinin kapısını aralar. Sonra bir bakmışsınız ki bütün bir mitolojiyi farkında olmadan öğrenmişsiniz.

Minos’un Boğası

Girit kralı olan Minos, denizler ve okyanuslar tanrısı Poseidon’a yalvararak ona bir boğa vermesini, bu boğayı onun için adak olarak keseceğini söyler. Poseidon, gürbüz bir boğayı krala verir. Ancak bu boğa o kadar güzeldir ki Minos onu kurbanlık olarak öldürmek istemez. Bir oyun çevirerek Girit’te ki herhangi bir boğayı Poseidon’a kurban verir.

Ancak denizler tanrısı gerçeği çok çabuk öğrenerek hiddetlenir. Aşk ve seks tanrısı Eros’a giderek ondan bir ok fırlatmasını ve Minos’un karısını boğaya aşık etmesini ister. Eros dediğini yapar ve Minos’un karısını, Pasiphae, boğaya aşık eder.

Daha sonra Minos’un karısı gelerek ondan içine girebileceği, bir boğa şeklinde araç yapmasını ister. Böylece Minos’un görkemli boğasıyla ilişkiye girebilecektir. Daidalus bunu yapar ve kadın boğa ile ilişkiye girer ve ondan hamile kalır. 9 ay sonra ise yarı insan yarı boğa olan “Minotor” adlı bir yaratık doğuran kadından çocuğunu bizzat kral Minos alır. Hem karısının rezilliği göz önünde olmasın hem de Minotor gibi korkunç bir yaratıktan korktuğu için onu bir yere kapatmak ister. Fakat kapattığı yer öyle bir yer olmalıdır ki oradan kaçamamalıdır.

Bu sırada aklına Daidalus gelir ve ona danışır. Daidalus ise ona labirenti anlatır, böyle bir yapıyı inşa edebileceğini söyler. Minos ona izin ve imkân verince çalışmalara başlar. Labirenti inşa edip Minotor’u da oraya kapatırlar. Ancak bu canavarı beslemek gereklidir. Bunun üzerine ona kurban sunmaya karar verirler. Kurbanları da o sırada Girit’le savaşıp kaybeden Atina’dan haraç olarak temin etmeye başlarlar. Her yedi yılda bir yedi bakir genç erkek ve yedi bakire genç kız Girit’e gönderilecektir.

Her yedi senede yedi bakir oğlan ve yedi bakire kızın kurban verilmesinden rahatsızlık duyan Atina prensi Theseus bu işe son vermek için kurban olarak labirente gitmek ister. Babası buna izin vermeye yanaşmasa da tek bir şartla gitmesine izin verir: Eğer Minotor’u öldürüp geri dönmeyi başarırsa beyaz yelkenli bir gemiyle dönecektir. Çünkü kurbanları Atina’dan Girit’e götüren gemi siyah yelkenidir. Theseus bunu kabul ederek yola çıkar. Girit’e varınca kurbanlar gemiden indirilip şehir halkına teşhir edilir. O sırada kurbanları izleyenler arasında Minos ve Pasiphae’nin kızı Girit prensesi Ariadne’de vardır. Theseus’u gören Ariadne kalbinden vurulur ve genç adama gönül verir. Onunla gizlice tanışıp konuşurlar. Theseus ona kim olduğundan ve planından bahseder. Ariadne’de labirentten ve Minotor’dan kaçması için bir fikir verir. Theseus yanına bir yumak ip alarak labirentte ilerledikçe çözecek ve geçtiği yollara bırakacaktır. Minotor’u öldürdükten sonra da geri dönerken ipi takip ederek çıkışı bulacaktır. Plan Theseus’un da aklına yatar. Bir de Minotor’un eski adını söyleyerek onu şaşırtacak ve yenecektir.

Theseus tıpkı Ariadne’nin dediği gibi yaparak labirentin içinde Minotor ile mücadele eder ve nihayetinde galip gelerek canavarı haklar. İpi takip ederek de labirentten çıkmayı başarır. Ariadne’yi de yanına alarak Atina’ya doğru yola çıkar. Fakat babasına verdiği sözü unutmuştur, Atina kıyılarına yaklaşan gemiyi ve siyah yelkenlerini gören kral Egeus oğlunun öldüğünü zannederek gemiyi beklemeden kendini kıyıdan denize atıp halkının önünde intihar eder. Ancak gemi şehre gelince Theseus’un sağ olduğu anlaşılır. Babasının adı ise bugün unutulmasın diye atladığı denize verilir. Ege Denizinin adı buradan gelmektedir.

Theseus, Atina’ya kral olur ve Ariadne’yi de kraliçesi yapar. Bu mit de burada biter.

Editör: İlkem Baydarlı – 23.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Emrecan Doğan tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Şair ve Yazar Rasim Özdenören’i Kaybettik

    Yoksa Siz Hala Dinlemediniz Mi?