içinde

İnanılmazİnanılmaz HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem

Gorgon Medusa’nın Gerçek Hikayesi Nedir?

Efsane, Atina’da bulunan Athena tapınağında geçmektedir. Phorkus ve Keto’nun üç kızından biri olan Medusa, diğer kardeşlerinden farklı olarak ölümlü doğmuştur. Medusa güzelliğiyle tanrılar dahil herkesi kendine hayran bırakır, gören bir daha dönüp bakar. Bu yüzden de yeryüzündeki bütün kadınlar Medusa’yı kıskanır ve ondan nefret ederler. Medusa, ikiz kardeşi Sthenno ve Euryale ile birlikte Athena tapınağında yaşar ve kendini sadece tanrılara saklar. Athena tapınağında yaşayan,  bu kadından çok etkilenir fakat onu kendisi kadar güzel ve zeki bulmaz bu yüzden pek önemsemez.

Fakat Athena’nın kocası Poseidon Medusa’dan çoktan etkilenmiştir. Poseidon bir ölümlüye aşık olduğu için insanlardan çekinmiş ve aşkını saklamaya karar vermiştir. Buna rağmen Poseidon, Medusa’yı unutamamış ve en sonunda Athena tapınağında Medusa’yla zorla birlikte olmuştur. Medusa bundan kötü etkilenmiş olsa da tapınakta yaşamaya devam etmiştir. Daha sonra Athena bu olayı öğrenmiş ve Medusa’yı cezalandırmaya karar vermiştir. Medusa ve kardeşlerini korkunç canavarlar anlamına gelen ‘Gorgon’a çevirmiştir. Medusa yılan saçlı korkunç bir yaratığa dönüşmüştür.

Medusa artık çok çirkin bir yaratığa dönüştüğü için kimse onun yüzüne bakmamıştır. Bakanlar ise birden taşa dönüşmüştür. Poseidon’un Medusa’ya yaptıklarından sonra Medusa hamile kalmıştır.

Athena daha da çıldırmış ve Medusa’yı öldürmeye karar vermiştir. Athena, Medusa’yı öldürmek için Zeus’un oğlu olan Perseus’la birlikte hareket etmiştir.Perseus aynı zamanda Athena’nın üvey kardeşidir. Perseus, Hesperidler adındaki gece perilerinin ülkesine gitmek için aralarında tek bir gözü paylaşan üç yaşlı kadın olan Gri Cadıları bulmuştur.

Perseus, bu tek gözü üç cadıdan çalmıştır Hesperidler‘in yerini öğrenmek için koz olarak kullanmaya karar vermiştir. Perseus bu gözü koz olarak kullanmış ve aradığı yeri öğrendikten sonra gözü cadılara geri vermiştir. Perseus, Hesperidler’in ülkesine gitmiş ve bir kibisis (çanta) almıştır. Bunu alma nedeni, Medusa’nın başını kesip bu çantaya koyacak olmasıdır.

Bütün tanrılar Perseus’u silahlarla kuşatmış ve Medusa’nın yanına gitmek için yola çıkmıştır. Medusa uyurken, Perseus kılıçla başını tek hamlede kesmiştir. Medusa öldükten sonra ise onun gövdesinden  kanatlı bir at olan Pegasus ile dev Khrysaor dünyaya gelmiştir. Bu iki gorgon ise Medusa’nın intikamını almak için Perseus’un peşine düşmüştür.

Perseus peşine düşen iki gorgondan kurtulmak için tanrı Hades’in kendisine verdiği görünmezlik miğferini (çelik başlık) kullanmış ve onları atlatmıştır. Ve Medusa’nın başını Athena’ya getirmiştir. Athena, Medusa’nın başını kalkanına yerleştirerek düşmanlarına karşı bir koruyucu kalkan olarak kullanmaya başlamıştır ve gören herkesi taşa çevirmiştir. Günümüzde Medusa’nın kabartmaları Türkiye’de, biri Didim Apollon Tapınağının giriş kapısında diğeri ise İstanbul Yerebatan Sarnıcın’da bulunmaktadır.

Medusa’nın baktığı herşeyi taşa çevirmesinden dolayı Didim Apollon tapınağını koruduğuna inanılmaktadır. İtalyan sanatçı, Luciano Garbati 2008 yılında yaptığı Medusa heykelinde, Medusa’nın bir elinde kılıç diğer elinde ise Perseus’un başı yer almaktadır. ”Medusa Perseus’un Başı İle” olarak adlandırılan heykel bugün, New York Ceza  Mahkemesi‘nin önünde adalet sembolü olarak yer almaktadır.

Editör: Nur Bersun Aynur – 05.04.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Rumeysadogan tarafından yazıldı

Lisede gazetecilik bölümü okumuş fakat üniversite için tekrar dil bölümünü seçip turizm rehberliği okudum. Lise 3.sınıfta birçok Avrupa ülkesi görme fırsatım oldu. Gazetecilik okuduğum dönemlerde yerel bir dergide staj yaptım. Üniversite yıllarında katıldığım bir yazarlık kursuyla aynı zamanda yerel gazetede yazılarım yayımlandı. Edebiyatı yazı yazmayı ve farklı dilleri öğrenmeyi seviyorum.

ModeratörMakale YazarıGaleri SahibiÜyelik YılıTestçi

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    1. Bütün mitolojik karakterler arasında en sevdiğim hep Medusa olarak kalacak sanırım… Neyse ki artık ”erkeklerin sevgi gösterisi” veya ”aşkına karşı koyamadı” şeklinde güzellemelerden kurtulup tecavüzün tecavüz olduğunu kabul edebildi insanlar. Medusa’yı anlatan bir kitapta çok güzel olduğu için tecavüze uğrayıp çok çirkin olduğu için öldürüldü cümlesini görmüş ve altını defalarca çizmiştim…

    Mutlaka Tanımanız Gereken 3 Kadın Antik Yunan Filozofu

    Van Gogh: Sıradışı Sanatçı