içinde

MuhteşemMuhteşem

Roma’daki Tarihi Betonların Gizli Tarifi

Araştırmacılar, 2.000 yıldan fazla dayanmasına izin veren Roma betonunun gizli tarifini keşfetti

Antik Roma’nın somut tarifi, mimari tarihte etkileyici bir başarıdır. Bazı Roma binaları, yapıları ve güzellikleri bakımından o kadar muhteşemdir ki, modern inşaatçılar, günümüz teknolojisiyle bile asla benzer bir şeye kalkışmazlar. Şimdi mühendisler, antik Roma betonunun neden bu kadar devrimci olduğunu anlamaya başlıyor.

Gelişmiş bir beton tarifi, Romalıların bugün hiçbir inşaatçının denemeye cesaret edemediği muhteşem yapılar inşa etmelerini sağladı. Kaynak: BigStockPhoto

Roma, binalarının ve anıtlarının çoğunu kireç, volkanik kum ve volkanik kayadan yapılmış betonla inşa etti. Antik Romalıların binaları ve yapıları, dünyanın en muhteşemlerinden bazıları, kimyasal ve fiziksel saldırılara 2000 yıl boyunca dayanmış ve hala ayaktadır.

Önceki araştırmalar, Roma betonunun, yaklaşık 120 yıl dayanacak şekilde yapılmış kendi modern betonumuzdan çok daha üstün olduğunu zaten bulmuştu.

Roma betonunda ve harcında kullanılan volkanik kumun binalarını çok uzun süre dayanmasını sağladığı bir süredir biliniyordu. Şimdi bir grup mühendis ve mühendislik araştırmacısı tarafından yapılan yeni bir çalışma, Roma betonunun bugün kullanılan betondan çok daha uzun süre dayanmasını sağlayan kesin tarifi keşfetti.

Pantheon’daki tavan, tamamen Roma betonundan yapılmıştır. Kaynak: Giulio Menna / flickr

Araştırmacılar, bir yığın harcı karıştırmak için Romalı mimar Vitruvius tarafından yazılan eski bir tarifi kullandılar. Mühendisler altı ay boyunca sertleşmesine izin verdiler ve mikroskopla baktılar. Yoğun mineral kümelerinin Roma süreci boyunca oluştuğunu buldular. Volkanik kumun kalkerle birleşerek oluşturduğu bu strätlingit kristalleri, ara yüzey bölgelerini güçlendirerek çatlakların yayılmasını engellemiştir. Ara yüzey bölgeleri beton içindeki zayıf halkalardır.

Sadece Roma betonu daha dayanıklı değildir. Üretiminde çevre için de o kadar kötü değil çünkü karışımın 1.450 modern betonun aksine sadece 900 santigrat dereceye ısıtılması gerekiyordu.

Ancient-Origins.net 2013’te şöyle yazmıştı: “Daha az yakıtla ve atmosfere daha az karbon salınımıyla yapılan daha güçlü, daha uzun ömürlü modern beton, Romalıların eşsiz betonlarını nasıl yaptıklarına dair daha derin bir anlayışın mirası olabilir. “Yeni araştırmaya göre , yılda yapılan 19 milyar ton Portland çimentosunda kireçtaşının ısıtılması, atmosfere insan tarafından salınan karbonun yüzde 7’sini oluşturuyor .

Pantheon Tapınağı ve Pantheon Çeşmesi

Roma, kuzeyde Monti Sabatini ve güneyde Alban Tepeleri olmak üzere iki volkanik bölge arasında yer almaktadır. Augustus MS 27’de Roma’nın ilk imparatoru olduğunda, bir inşaat kampanyası başlattı. İnşaatçılar, Alban Hills’deki Pozzolane Rosse kül akışından gelen Pozzolonik külü kullanmaya karar verdikten sonra, Augustus, Pozzolonik harcın Roma binalarında standart olmasına karar verdi. Bu karar, Roma’nın kalıcı mimari mirasını sağlamlaştırdı. Romalı mimarlar, bu harcın, tasarımlarında daha cüretkar hale gelen binalardaki güvenlik payını önemli ölçüde iyileştirdiğini buldular.

Bunun prototip örneği, 142 metrelik kubbe ile kapatılmış devasa bir beton bina olan hayranlık uyandıran Roma Pantheon’u olabilir. MS 2. yüzyılda inşa edilmiştir.

The Roman Pantheon: The Triumph of Concrete kitabının yazarı David Moore, “Yapısal çeliğin takviye desteği olmadan tamamen betondan yapılmış hiçbir modern mühendis böyle bir başarıya kalkışmaya cesaret edemez ” diyor. Smithsonian.com, ‘Modern mühendislik uygulamaları kuralları böyle bir yaramazlığa izin vermez’” diyor.

Yaklaşık 2.000 yıldır ayakta duran devasa bir beton yapı olan Roman Panethon.  (Kaynak: BigStockPhoto)
Öne çıkan görsel: İki bin yıl boyunca ayakta kalan muhteşem panteonu inşa etmek için Roma betonu kullanıldı. (Kaynak: BigStockPhoto)

Editör: Fatih Düz – 11.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Tıbbı Ve Aromatik Bitkiler Müzesi

    Şen Şakrak Sahil Kasabası