içinde

HavalıHavalı

Tıbbı Ve Aromatik Bitkiler Müzesi

 

Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Müzesi,  gastronomi şehri Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunmaktadır. Hatay’da 2000’den fazla bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerden 300 kadarı endemik bitkilerden oluşmaktadır. Müze; Endemik, tıbbı ve aromatik bitkileri tanıtmak amacıyla kurulmuştur.

Müze ise Antakya’daki 2 katlı eski bir evdir. Evin  imarı 19. yüzyılda  yapılmışken 2013 yılında müze olarak faaliyete geçmiştir. Türkiye’nin ilk tıbbı ve aromatik bitkiler müzesidir. 280 tane tıbbı ve aromatik bitkiler müzede yer almaktadır. Her bitki fotoğraflarının altında niçin kullanıldığı ve faydaları ile ilgili bilgiler verilmiştir.

Müzede bitkilerin yağlarına da yer verilmiştir. Bitki yağları cam kavanozlarla doldurulmuştur. Müzeye gidildiğinde bitki ve bitki yağlarının cam kavanozlarda ve sepetlerde kullanıma hazır bir şekilde sergilendiğini görebilmekteyiz. Bitkiler dışında şehrin tarihi, kültürel, doğa güzelliklerini de müzede görebilmemiz mümkündür.

Tıbbı Ve Aromatik Bitkiler 

Tıbbı ve Aromatik Bitkiler; hastalıklara iyi gelen, hastalıkların tedavisinde kullanılan kokulu bitkilerdir. Adaçayı, defne,  tilki üzümü, meyan kökü, böğürtlen kökü,  Sarı kantaron, taş nanesi ,  Erguvan yaprağı, hatmi gülü, hartlap, ölmez çiçeği,  rezene , mayıs papatyası, karahindiba, kuzukulağı, fesleğen gibi bitkiler tıbbı ve aromatik bitkilere örnek gösterilebilir.

Bitkilerin faydaları ile bilgiler ise şu şekildedir;

Adaçayı

İlaç sektöründe yaygındır. Çay dışında yemek sosu olarak da kullanılabilir. Hafızayı güçlendirir. Soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonlarına, sindirim sistemine, ruhsal sorunlara ve alzheimer hastalığına iyi gelen bir bitkidir.

Defne

Akdeniz bölgesinde yetişir. Yemekte baharat olarak kullanılmaktadır. Ateşi düşürür. Kan şekerini dengeler, cildi güzelleştirir. Sakinleştirici özelliği vardır. Mide hastalıklarına iyi gelir. Çayı ise baş ağrısını hafifletir.

Tilki Üzümü

Diğer bir adı köpek üzümüdür. Ağrı kesici özelliği vardır. Romatizma ağrısını ve öksürüğü keser. Uykusuzluğa iyi gelir. Fakat içinde zehirli atropin maddesi olduğu için fazlası zararlıdır.

Meyan Kökü

Köküyle sabun ve şampuan yapılabilir. Sinir sistemine iyi gelir. Cilde parlaklık verir. Metabolizmayı hızlandırır. Soğuk algınlığı için kullanılan bir bitkidir.

Böğürtlen Kökü

Meyve olarak çileğe benzemektedir. Kanı temizler. Vücudu kuvvetlendirir. Şişkinliği gidermede ve böbrek taşlarını düşürmede yardımcı olur. Enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir. Kanser tedavisi için Kökünden yararlanılabilir.

Sarı Kantaron

Çay ve kapsül halinde bulunmaktadır. Cildi nemlendirir.  Saça parlak bir görünüm kazandırıp saçı güçlendirir. Ve saç dökülmesini önler. Egzamaya iyi gelir. Derinin üzerine sürülmektedir. Hücre yenileyici bir özelliği vardır.

Taş Nanesi

Ağız sağlığında kullanılır. Virüslere karşı koruma sağlar. Bulantılara iyi gelir. Genelde çay olarak tüketilmektedir.

Erguvan Yaprağı

Bakteriler ile savaşarak vücuttaki toksinleri atar. Kas ağrılarını hafifletir.

Mayıs Papatyası

Egzama, sedef gibi deri rahatsızlıklarda kullanılır. Yaraları iyileştirir. Mide hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir bitkidir.

Karahindiba

Eski adı saçratkudur. Kanser tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Sinir sistemine, ruhsal probleme, depresyona iyi gelir. Egzama veya sivilce gibi deri rahatsızlıklarda bitkisi derinin üzerinde kullanılır. Kan dolaşımını hızlandırır. Sakinleştirici özelliği olmasından dolayı yorgunluğuna da iyi gelir. Karahindiba her ne kadar faydalı bir bitki olsa da bu tür bitkilere alerjisi olanlar için uzak durmalıdır .

  • Ölmez Çiçeği

Diğer bir adı ölmez otu olup papatyaya benzemektedir. Kireçlenmeyi ve varisi azaltır. Obeziteye karşı savaşır. Metabolizmayı güçlendirir. Cildi nemlendirir, yumuşatır. Sivilcelere iyi gelir.

Hatmi Gülü

Deve gülü, silindir çiçeği adları da vardır. Kalp damarlarını açar. Yüzdeki kırışıklıkları giderir. Diş ve diş etindeki yaraları iyileştirir. Uykusuzluğa iyi gelir. Hatmi çiçeğinin faydalarını görmek için ise düzenli olarak kullanılmalıdır.

Hartlap

Dağ çileği veya kocayemiş adlarıyla bilinmektedir. Tropikal bir meyve çiçeğidir. Böbrek sorularına ve siyah noktalara karşı etkilidir.

Rezene

C vitamini bakımından zengin olmasından dolayı çayından grip gibi soğuk algınlığı için kullanılan bir bitkidir. Baş ağrısına iyi gelir. Şişkinlikleri azaltır. Stresi azaltır. Uykusuzluğa iyi gelir. Fakat ada çayının tüketimi zararlıdır. Günde 1 bardak içmek yeterlidir.

Kuzu Kulağı

Halk arasında hayatta kalma bitkisi ismi ile bilinir. Lekeleri ve yanıkları iyileştirir. A, B, C vitaminleri bulunmaktadır. Taşın oluşmasını önler. Soğuk algınlığına iyi gelir kanı ve cildi temizler.

Fesleğen

Epilepsi, sara nöbeti hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Migrene de iyi gelir. A ve K vitamini yönünden zengindir. A vitamini ile akciğer kanserini önler. K vitamini ile kemikleri güçlendirir. Böcek ısırıkları için fesleğen suyu tercih edilmektedir Bronşit, üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir.

Editör: İlkem Baydarlı – 11.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Şarkıların Dili Anlatmak İstediği ve Yorumlar

    Roma’daki Tarihi Betonların Gizli Tarifi