içinde

Araştırmaya Göre Çernobil’deki Kurtlar Kansere karşı Direnç Geliştirmiş Olabilir

1986 yılında Sovyet Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Santrali’ndeki 4 numaralı reaktörün patlamasının ardından, Pripyat kasabası da dahil olmak üzere yakın çevresi, Dünya’nın yaşanması en tehlikeli yerlerinden biri haline geldi.

Felaketin gölgesinde radyasyon araziyi yaraladı ve insanları tahliye etmeye zorladı, ancak bölgede hala köpekler ve kurtlar yaşıyor.

İnsan varlığının azaldığı Çernobil Hariç Tutma Bölgesi’nin (CEZ) ürkütücü sessizliğinin ortasında, gri kurtlar dolaşıyor ve kansere dair anlayışımızı iyileştirebilecek bilgiler sunuyor.

Princeton Üniversitesi’nde evrimci biyolog ve ekotoksikolog olan Cara Love’ın son araştırması, Çernobil kurtları arasında hayatta kalmanın sırlarına işaret ediyor.

Kanser karşıtı yetenekler

Kurtlar ve insan kanser hastaları arasında paralellikler kuran Love ve ekibi, 2014 yılında CEZ’in kalbine bir keşif gezisine çıktı.

Radyasyon dozimetreleriyle donatılmış GPS tasmalarıyla donanmış Love, kurtların hareketlerini takip etti. Bir basın açıklamasında “Nerede olduklarına ve ne kadar radyasyona maruz kaldıklarına dair gerçek zamanlı ölçümler alıyoruz” dedi.

Ekip, kansere neden olan radyasyona nasıl tepki verdiklerini incelemek için kurtların kanını aldı. Ekip, Çernobil kurtlarının yaşamları boyunca her gün 11,28 miliremden fazla radyasyona maruz kaldığını tespit etti.

Kurtlar, radyasyon miktarının insanlar için yasal olarak izin verilen güvenlik sınırını altı kattan fazla aştığı, sağlık ve refahları açısından önemli bir risk oluşturduğu bir ortamda yaşıyor.

Love, NPR’ye şunları söyledi: “Çernobil’deki köpeklerin kanser oranları, Çernobil dışındaki köpeklere göre daha yüksek. Ve bunu kurt popülasyonuna da yansıtırsak, onların daha yüksek kanser oranlarına sahip olabileceğini varsayabiliriz.”

“Fakat aynı zamanda muhtemelen seçilim altında olduğunu tespit ettiğimiz bu genlerde daha yüksek direnç gösteriyorlar. Dolayısıyla bu kanserin zararlı etkileri, popülasyonda mevcut olsa bile o kadar güçlü olmayabilir” diye ekledi.

İnsan kanser hastalarınınki gibi değişen bağışıklık sistemleri
Love’ın araştırması ayrıca Çernobil kurtlarının, radyasyon tedavisi gören kanser hastalarına çok benzeyen, değişmiş bağışıklık sistemleri sergiledikleri sonucuna vardı.

Daha da ümit verici olan, kurt genomunun belirli bölgelerinin artan kanser risklerine karşı dayanıklılık göstermesi, hayatta kalma için hayati önem taşıyan koruyucu mutasyonların belirlenmesine yönelik umut sunmasıdır.

Ancak Love’ın arayışı, COVID-19 salgını ve devam eden Ukrayna-Rusya savaşı gibi zorluklarla karşılaştı. Love, “Önceliğimiz insanların ve işbirlikçilerimizin mümkün olduğunca güvende olmalarıdır” dedi.

Geçen yıl yayınlanan başka bir çalışmada, bölgedeki radyoaktif ortamlarda ve çevresinde yaşayan köpeklerin, daha uzakta yaşayanlara ve diğer küresel köpek popülasyonlarına kıyasla farklı genetik özellikler sergiledikleri ortaya çıktı.

Araştırma, nükleer felaketlerin, özellikle de radyasyon seviyelerinin yaban hayatı ve evcil hayvanlar için devam eden zorluklar oluşturduğu Çernobil’deki benzeri görülmemiş ekolojik etkisinin altını çizdi.

Radyasyon seviyelerindeki zaman içinde kademeli düşüşe rağmen, bölgede yeniden canlanan köpek popülasyonu üzerindeki uzun vadeli etkiler belirsizliğini koruyor.

Editör: David KAYA – 14.02.2024

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Katılımcı

David KAYA tarafından yazıldı

Almaca David ama "i" ile.
Fotoğraf 2019'dan.

Makale Yazarı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dünyanın İlk Ticari Hava Taksisi 2026 Yılında Dubai’de Hizmete Giriyor.

    Kişisel Verilerinizi Paylaşırken Dikkat | Yapay Zekalı Arkadaşınız Size İhanet Ediyor Olabilir