içinde

Eklem Hastalığı Romatoid Artrit nedir, Belirtileri Nelerdir?

İlk olarak el, bilek ve ayak eklemlerinin tutulmasıyla başlayan romatoid artrit belirtileri oldukça fazla sayıdadır. Tam olarak neden dolayı olduğu bilinmemekle beraber romatoid artrit nedir sorusu sıklıkla dile getirilir. Kişinin genetik yapısı ve yaşadığı bazı enfeksiyonların etkili olduğu görülmekle birlikte her 100 kişiden birinde teşhis edilir.

Romatoid Artrit Nedenleri

Kadınlarda ortaya çıkma ihtimali erkeklere kıyasla 3 kat fazla olup çevresel faktörler veya sigara dahi etkileyebilmektedir. Hormonal faktörlerin rolü de var olurken erken tanı sonrasında uygun tedavilerle geçirilir. Eklemlerde olabilecek hasarların yaşanmaması, sakatlık durumları oluşmaması adına mutlak surette hemen doktora giderek gerekenler yapılmalıdır. Bunun için hastalığın belirtilerinin bilinmesi gerekli olurken şikayetlerden birkaçının var olması durumunda mutlaka bir romatoloji uzmanına başvurulması tavsiye edilir.

Şiddeti Artan Eklem Ağrıları Haberci Mi?

Eklemlerde baş gösteren ani ağrılar ve hassas durumlar belirtileri arasındadır. El ve ayak eklemlerinde başlayan ağrılar kronik olurken 6 haftadan uzun bir süre devam ediyor. Sıklıkla her iki eklem bölgesinden birinin ağrıdığı hissedilirse bir belirti olarak kabul edilebilir.

Eklem Tutukluğu

Özellikle sabah uyandıktan sonra eklemlerde bir katılık, sertlik ve tutukluk varsa romatoid artrit belirtileri baş göstermeye başlamış olabilir. Herhangi bir kaza veya yaralanma olmamasına karşın bel, sırt, ayak bölgelerindeki eklem tutulmaları en dikkat edilmesi gerekenlerdendir.

Eklem Şişlikleri

İltihap durumuyla açıklanan şişkinlik halleri de el veya ayak eklemlerinde görülebilir. Sıvı birikme durumu olabileceği gibi aynı zamanda ödem oluşumu da diz ve ayak üstlerinde çok sık rastlanılır.

Yorgunluk Hissi

İlerlemiş romatoid artrit belirtileri özelinde halsizlik durumu ve yorgunluk hali öne çıkar. Kişinin gün boyunca hiçbir iş yapmamasına karşın devamlı kendisini bitkin hissetmesi de bu hastalık habercisi olabilir.

Hareket Kayıpları

Söz konusu hastalığın tedavisinin gecikmesi durumunda her bir ağrı durumlarına bağlı olarak eklemlerde hasarlar ortaya çıkmaktadır. Bunun sonucunda kişinin yapabildiği hareketler sınırlı hale gelir. Bir yılın aşılması durumunda bu tip gelişmeler yaşanırken kişinin yürümesi, eğilmesi, kalkması çok daha zahmetli olacaktır. Hızlı bir şekilde var olan romatoid artrit belirtilerinden dolayı tedaviye başlanmalı, semptomların zaman içinde azaltılması amaçlanmalıdır. Sakatlıkların büyük oranda önlendiği, eski konforlu yaşama geri dönüldüğü de unutulmamalıdır.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Muhammed Murat tarafından yazıldı

1992 doğumlu olup Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Reklam ve içerik yazarı olarak 5 yıldır profesyonel hizmet veriyorum.

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bizi bize hatırlatan: Yaşru

    Point Nemo: Dünyanın En Uzak Noktası Hakkında Gerçekler