içinde

Anoreksiya Nervoza Bir Sabah Rahatsızlığı mı?

Anoreksiya nervoza bir sabah rahatsızlığı mı? Bilim insanları öyle düşünüyor.

Yeme bozukluğu olan bireyler sıklıkla erken uyanır ve uykusuzluk yaşarlar.

Yeni araştırmalar, bir yeme bozukluğu olan anoreksiya nervozaya sahip bireylerin erken kalkma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.

Depresyon ve tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi gece eğilimleriyle bağlantılı diğer bazı bozuklukların aksine, anoreksiya nervozanın erken kalkma tercihiyle ilişkili olabilir gibi görünüyor.

Araştırmanın kıdemli yazarı olan Harvard Tıp Okulu’nda anestezi yardımcı doçenti Dr. Hassan S Dashti, “Bulgularımız, diğer akşam kökenli psikiyatrik hastalıkların çoğundan farklı olarak anoreksiya nervozanın bir sabah bozukluğu olduğunu gösteriyor ve daha önceki çalışmalarda görüldüğü gibi anoreksiya nervoza ile uykusuzluk arasındaki ilişkiyi destekliyor” diye açıklıyor.

Çalışma Massachusetts Genel Hastanesi (MGH), University College London ve Uruguay Cumhuriyet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütüldü.

Biyolojik saatin rolü

Bilim insanları daha önce yeme bozuklukları ile uyku da dahil olmak üzere çeşitli biyolojik işlevleri düzenleyen ve biyolojik saat olarak bilinen, vücudun iç saati arasındaki ilişkiyi araştırmıştı.

Mevcut çalışma anoreksiya nervoza, biyolojik saat ve uykusuzluk gibi uyku özellikleriyle ilgili genleri inceleyerek bu anlayışı derinleştirmeyi amaçladı.

Araştırmacılar, bir özellikle ilişkili genlerin diğerlerini nasıl etkileyebileceğini analiz etmek için Mendelian Randomization adı verilen istatistiksel bir yöntem kullandı ve anoreksiya nervoza ile bağlantılı genetik farklılıklara sahip bireylerin uyku düzenlerini inceleyerek, bu bozukluk ile uyku arasındaki ilişkiye dair bilgiler elde etti.

Çalışma, anoreksiya nervoza ile ilişkili genler ile sabah insanı olmakla bağlantılı genler arasında iki yönlü bir ilişkiyi ortaya çıkardı. Daha basit bir ifadeyle bulgular, erken kalkmanın anoreksiya nervoza gelişme riskini artırabileceğini ve anoreksiya nervozaya sahip olmanın daha erken uyanmaya yol açabileceğini öne sürdü.

Anoreksiya nervozada uyku

Ayrıca Mass General Brigham Biobank’ı kullanarak anoreksiya nervoza ile artan uykusuzluk riski arasında bir bağlantı kurmayı da başardılar. Bilim insanları anoreksiya nervoza için bir “genetik risk puanı” geliştirdiler. Bu genetik risk puanının gerçekten de daha yüksek uykusuzluk riskiyle ilişkili olduğunu keşfettiler.

Çalışmanın baş yazarı ve MGH araştırmacısı Hannah Wilcox, “Yeni bulgularımızın klinik sonuçları şu anda belirsiz; ancak sonuçlarımız gelecekteki araştırmaları anoreksiya nervozanın önlenmesi ve tedavisi için biyolojik saat temelli tedavilere yönlendirebilir” dedi.

Anoreksiya nervozanın tedavisi zorlu bir süreç ve mevcut tedaviler çoğu zaman insanların bu hastalıkla yeniden karşı karşıya kalmasına neden olabiliyor. Hastalık yineleme oranları yüzde 52’ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca doktorlar anoreksiya nervozaya neyin sebep olduğunu tam olarak bilemiyor.

Anoreksiya nervoza psikiyatrik hastalıklar arasında ikinci en yüksek ölüm oranına sahip çok ciddi bir hastalık. Bu nedenle, bunu önlemenin ve tedavi etmenin yeni yollarını bulmak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

‘Anoreksiya Nervozada Biyolojik Saatin ve Uykunun Rolü’ başlıklı çalışma 4 Ocak’ta JAMA Network Open’da yayınlandı.

Editör: semra – 07.01.2024

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

semra tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Artırılmış Hipnoz Duyarlılığı | Daha Etkin Bir Tedavi Mümkün mü?

    Bu Yıl 40 Yaşına Girecek Olan Türk Ünlüler