içinde

Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır? En Kolay Yoğurt Mayalama Tarifi

Hemen her gün bir şekilde tüketilmesi gerekli olan besinlerin evde yapılması büyük öneme sahip olurken en kolay yoğurt mayalama tarifi bu açıdan değerlidir. Her türlü yemekte kullanılabilir olan besleyici özellikteki yoğurdunuzu çok basit şekilde kendiniz yapabilir, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Ancak evde yapılan yoğurtlarda bazı püf noktalar vardır. Bunların bilinmemesi halinde yoğurdunuz ekşi ya da çok tatsız olabileceği gibi kıvamı da istenilen şekilde olmayabilir. Peki, evde en kolay yoğurt mayalama püf noktaları neler?

Evde En Kolay Yoğurt Yapma Püf Noktaları

  • Sütün yağlı olmasıyla yoğurt çok daha güzel tutar.
  • Keçi ya da koyun sütünden yapılan yoğurtlar sert olur.
  • Mayalama amacıyla kullanılan yoğurt doğal olmalıdır.
  • Mayalama işleminde kullanılan sütün soğuğa yakın ılıklığa sahip olması gerekir.
  • Şeker ilavesi durumunda sütün mayalanması hızlandırılır.
  • Tuz ilavesi durumunda yoğurdun ekşi olması önlenir.
  • Mayalama işlemlerinde tahta kaşık kullanılmalıdır.
  • Mayalama sonrasında sıcak olması adına kabın üzeri bezlerle örtülür.

Evde En Kolay Yoğurt Mayalama

Derin bir tencereye süzgeç ya da tülbent koyarak süt dökülür. Yabancı maddelerin tencere içerisine girmemesi önemlidir. Tencere orta ateşe alınırken tahta kaşıkla havalandırma yapılır. Belli bir yönde aynı şekilde karıştırmaya devam edilir. Sütün üst kısmından alınarak geriye dökülmesi sağlanarak kaynatma yapılır. 8 dakika kadar bu işlem sürer. Süt yükselerek fokurdama başlayınca ocağın altı kısılır ve 10 dakika daha beklenilir. Sonrasında oda sıcaklığında ılık kıvama gelmesi için tutulur. Sütün yakıcı olmadığından emin olmak için serçe parmağınızı kullanabilirsiniz. Ardından 1 litre süte 1 yemek kaşığı kadar maya oranıyla maya işlemi yapılır. Bir kap içine alınan mayaya süt ilave edilerek karıştırılır. Sonra bu karışım sütün içerisine dökülür. Karışımda tuz ve şeker ilavesi de yapılabilir.

Doğal yoğurt ile yapılacak mayalama işleminde mutlaka yağlı ve hazır olmayan sütler kullanmalısınız. Tahta kaşık kullanılması da önemli olurken hazır sütten yapılacak yoğurdun tutma oranı düşüktür. Ilık olması gerekirken yoğurdun bekletilmesi ise minimum 5 saattir. Bezle kaplı bir şekilde yoğur tutulur. Ardından servis edilebilir. Halihazırda en kolay yoğurt mayalama tarifi ile sizlerde evinizde kendi yoğurdunuzu yapabilirsiniz.

Tutmayan Yoğurtlar Yeniden Mayalanır Mı?

Genellikle yapılan mayalama işlemlerinde tutma durumu olmadığında hemen çökelek yapılmaktadır. Halbuki bu şekilde de kıvamı güzel olmayan yoğurtların yeniden mayalanması söz konusudur. Bunun için tutmayan süt hemen buzdolabına konulur. Sütün 1 saat civarında buzdolabında kalması sağlanırken bu sırada fırını 75 dereceye getirin ve 15 dakika bekleyin. Bu sürede fırın iyice ısıyı alacaktır ve sonrasında buzdolabındaki sütü fırına koyun. 1 saat kadar fırında da beklemesini sağlayın. Sonrasında tekrardan buzdolabına kaldırın. Böylelikle çok güzel bir kıvama sahip yoğurt elde edeceksiniz. Afiyet olsun…

Evde Yapılan Yoğurdun Faydaları Neler?

Bağışıklığın güçlendirilmesine katkı sağlayan ev yapımı yoğurt aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenler. Kişinin çok daha dirençli olmasını da beraberinde getirir. Bir diğer özelliği yağ yakma durumunu hızlandırmasıdır. Özellikle diyet yapanlar günde bir kase kadar ev yoğurdu tüketerek açlığı kolaylıkla bastırabilir. Bağırsak problemlerine sahip ya da sindirim sorunları yaşayanlarda ev yapımı yoğurt tüketebilir.

Editör: İlkem Baydarlı – 07.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Muhammed Murat tarafından yazıldı

1992 doğumlu olup Türk Dili ve Edebiyatı mezunuyum. Reklam ve içerik yazarı olarak 5 yıldır profesyonel hizmet veriyorum.

Makale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bu 5 Şehir Yakında Tamamen Su Altında Kalabilir

    Gerçekten İşinize Yarayan Bir Kişisel Bakım Kontrol Listesi Nasıl Yapılır?