içinde

HavalıHavalı

Point Nemo: Dünyanın En Uzak Noktası Hakkında Gerçekler

Point Nemo, dünyadaki en uzak yer – karadan en uzak yer.

Güney Pasifik Okyanusunda bulunur ve en yakın karadan yaklaşık 2.688 kilometre (1.670 mil) uzaklıktadır.

Latince’de “nemo” “hiç kimse” anlamına geldiği için “Point Nemo” olarak adlandırılır. Aynı zamanda Jules Verne’in denizaltısı Nautilus’ta okyanusları dolaşan kurgusal karakteri Kaptan Nemo’nun da adıdır.

Point Nemo sadece bir hiçliğin ortası değil, aynı zamanda bir uzay aracı mezarlığıdır: NASA ve diğer uzay ajanslarının yörüngesinden çıkarılmış uydularını, uzay istasyonlarını ve hizmet dışı bırakılmış diğer uzay araçlarını çarptığı yer.

Point Nemo hakkında gerçekler

Point Nemo, okyanusun erişilemez kutbu olarak da anılır.

Bu, okyanusta herhangi bir karadan en uzak yer olduğu anlamına gelir. Erişilemezlik kutbu, belirlenmiş kriterlere göre ulaşılması en zor olan Dünya üzerindeki bir yeri ifade eder. Karada, genellikle kıyı şeridinden en uzak noktayı ifade eder.

Erişilemezlik kutupları şunları içerir:

  • Erişilemezliğin kuzey kutbu, Arktik Okyanusu buz paketinde bulunur. Bu, 85 ° 48’K 176 ° 9’W’de, Ellesmere Adası’nın (Kanada’da), Henrietta Adası’nın (Doğu Sibirya Denizi’nde) ve Kuzey Kutbu Burnu’nun (Rusça’da) en yakın kara kütlelerinden yaklaşık 626 mil (1.008 kilometre) uzaklıkta yer almaktadır. Yüksek Arktik).
  • Güney erişilemezlik kutbu genellikle, Antarktika’daki (eski) Sovyetler Birliği araştırma istasyonunda, Karasal Güney Kutbu’ndan yaklaşık 546 mil (878 kilometre) uzaktaki bir yeri ifade eder.
  • Kıtasal erişilemez kutuplar: Kuzeybatı Çin’de (Avrasya kutbu) Kazakistan sınırına yakın bir nokta; Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki Obo kasabası yakınlarında, kıyıdan (Afrika kutbu) 1.814 km (1.127 mil) uzaklıkta bir nokta; Güney Dakota’daki (Kuzey Amerika kutbu) Pine Ridge Koruma Alanı’nda, Allen kasabasının yaklaşık 11 km (7 mil) kuzeyinde ve en yakın kıyı şeridinden 1.650 km (1.030 mil) uzaklıkta bir nokta; Arenapolis yakınlarında bir nokta, Brezilya (Güney Amerika kutbu) en yakın kıyı şeridinden 1.504 km (935 mil); ve Avustralya’daki Papunya yakınlarında iki nokta ve en yakın kıyı şeridinden 920 km (570 mil) uzaklıkta.

Point Nemo’nun tam konumu

Point Nemo’nun tam konumu 48°52.6′G 123°23.6′W veya 49.0273°G 123.4345°B olarak hesaplanır. Bu, Güney Pasifik Okyanusu’ndaki en yakın adalardan 1,680,7 mil (2,704,8 km) uzaklıkta: kuzeyde Pitcairn Adaları’nın bir parçası olan ıssız bir atol olan Ducie Adası; kuzeydoğuda, Paskalya Adası yakınlarındaki üç adacıktan en büyüğü olan Motu Nui; ve güneyde Antarktika’nın sahipsiz bölgesi Marie Byrd Land’in kıyılarındaki Maher Adası.

Bu adaların tamamı ıssız. Medeniyet bulmak için, Şili’nin yaklaşık 2.200 mil (3.540 kilometre) doğusunda, dünyanın en uzak yerleşim adalarından biri olan Paskalya Adası’na (Rapa Nui) veya yaklaşık 2.500 mil olan Yeni Zelanda’ya gitmeniz gerekir. (4,023 kilometre) uzaklıkta.

Point Nemo’da havaalanı olmadığı için bu gezi sadece tekne ile yapılabilir ve tamamlanması iki haftadan fazla sürebilir.

Bu arada, Point Nemo’ya en yakın insanlar genellikle Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) astronotlardır, bunlar doğrudan Point Nemo’nun üzerinden geçtiklerinde sadece 415 kilometre uzaktadır – diğer insanlardan çok daha yakındır. o noktada Dünya’da.

Point Nemo’yu kim keşfetti?

Point Nemo’nun yeri ilk olarak 1992’de Hırvat-Kanadalı anket mühendisi Hrvoje Lukatela tarafından ABD Savunma Haritalama Ajansı tarafından derlenen “Dünyanın Dijital Tablosu”ndan alınan verilere dayanarak hesaplandı (bu, şimdi Ulusal Jeo-uzaysal-İstihbarat Ajansı). Lukatela , yaklaşık 1 mm’lik sayısal bir çözünürlük vermek için hesaplama yazılımını kullandı.

Point Nemo, cansız bir nokta

Point Nemo’nun yakınında hiçbir yerde insan yaşamı olmadığı açık. Pek deniz yaşamı da yok gibi. Point Nemo’nun konumu, besin açısından zengin suları bölgeden uzak tutan dönen bir okyanus akıntısı olan Güney Pasifik Döngüsü’nün merkezine düşüyor.

Point Nemo’dan karaya olan büyük mesafe, kıyı sularından gelen besin akışının bölgeye kolayca ulaşmadığını da gösterir. Aksi takdirde Point Nemo’ya yerleşecek olan deniz canlılarının orada büyüyecek yiyecekleri yoktur.

Araştırmacılar, Point Nemo çevresindeki deniz tabanının volkanik ağızlarında yalnızca bakteri ve küçük yengeçler buldular.

Ancak kirlilik var.  2018 yılında, Point Nemo yakınlarında gemilerden geçerek toplanan deniz suyu örneklerinde metreküp başına 26’ya kadar mikroplastik parçacık bulundu.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Berk Özveri tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Eklem Hastalığı Romatoid Artrit nedir, Belirtileri Nelerdir?

    Sütyenin Uzun Evrimi: Sütyeni Kim İcat Etti ve Neden?