içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı İnanılmazİnanılmaz

Başarılı olmak için

Bugünkü yazımda başarılı olmanın yollarını anlatacağım. Bir işe odaklanıp, o işi yapmak için insanların göstermiş olduğu gayret önemlidir. İnsanlar, başarılı olmak için önce plan yapmalıdır. Her gün kalktığımızda yüzümüzü yıkamak dahil o gün yapacağımız işlerin; bir planını yapıp, onu bir not defterine şimdilerde bilgisayarımıza veya telefonunuzdaki akıllı ajandamıza yazmalıyız. O gün ne yapacağımızı, an be an maddeler halinde yazmalıyız; akşam olduğunda hangilerini yaptığımızı, hangilerini, neden yapamadığımızı tespit edip bir sonraki günün planına yerleştirmeliyiz, plansız yaşayan: rüzgarın önündeki bir kuru yaprak gibi veya nehre düşmüş bir dal gibi, kaderin cilvesine kendisini terk eder.

Mesela: hava almak için bile sokağa çıktığınızda, bir plan yapmalısınız; nereye gideceksiniz, ne süre kalacaksınız, neler yapacaksınız? Bunu yapmazsanız, karşılaşacağınız ilk kişinin, planına uyar ve onun değirmenine su taşırsınız. Başarı istikrarla sağlanır, kararlılıkla sağlanır. Engeller sizi yıldırmamalıdır, tavuk restoranın öyküsünü bilirsiniz: adam hiç bıkmadan kaç yıl bu işin peşinde koşmuş ve sonunda bugünkü restaurant zincirlerini kurmuş… Başarılı olmak için hareket halindeki her şeye ilgi duymalısınız, araştırmalı, incelemeli, notlar almalısınız, işinize yarasın, yaramazsın; tanıştığınız her kişinin telefon numarasını, iletişim bilgilerini, hatta yaşam öykülerini not almalı ajandanıza kaydetmelisiniz, gün olur; bir telefon numarası, gün olur onun öyküsü, sizin bir işi başarmanız için gerekebilir.

Eğer bir ajandınız yoksa sağdan soldan telefon numarası, iletişim bilgisi veya yaşam öyküsü dinlemek için ekstra efor sarf edersiniz zaman kaybedersiniz. Vakit, nakittir; unutmamak gerekir. Başarının unsurlarından biri, akademik zeka değil, duygusal zekadır; arkadaş çevresi, okul çevresi, sosyal medyada tanınırlık, cemiyet hayatı duygusal zekanın önemli etkenleridir; duygusal zekayı, hoşgörü, yardımseverlik, merhamet duygusu geliştirir. Hoşgörü çok önemli bir unsurdur. Eleştirilmekten korkmamalı, olumsuz eleştirilerden, ders çıkarmalı, öz eleştiri yaparak; kendi eksiğinizi, o eleştirilerle beraber tamamlarsınız! Biri sizin dedikodunuzu, yapmışsa; ona kızmak, yerine ya da onunla yüzleşmek yerine, o dedikodunun aslı olmadığını veya aslı olduğu halde size faydalı olduğunu tespit etmek zorundasınız. Dedikoduya kızmayın, dedikodu neden olduysanız; eksiğinizi tamamlayın! Dedikodu yapanın utandırmaya çalışın ama bunun yüzüne vurmayın. İyi olmak, iyilik yapmak yardımsever olmak başarılı olmanın önemli yollarından biridir.

Özetlersek:

1) Hedef belirleyip plan yapmak ve o plana odaklanmak

2) Kararlı ve istikrarlı olmak

3) Başarısızlıkta hatayı ortak arkadaşlarında değil kendinde aramak

4) Özgüven

5) Cesaret, yenilikten korkmamak

6) Gerçekçi olmak

7) Okumak, araştırmak donanımını arttırmak

8) Esprili olmak güncel olmak

9) Doğru bildiğine inanmak

10) Eleştirel olmak farklı görüşlerden yararlanmak

Editör: Fatih Düz – 24.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Prof.Dr. M.Fatih Çam tarafından yazıldı

Makale YazarıÖncüÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Türkiye’nin İhtiyaç Duyduğu Enerji Kaynağı: Petrol

    Feynman Tekniği Nedir?