içinde

HavalıHavalı MuhteşemMuhteşem İnanılmazİnanılmaz

Feynman Tekniği Nedir?

Amerikan fizikçi Richard Feynman tarafından bulunmuş bir konuyu daha etkili ve verimli öğrenmenin en etkili şeklidir. Bir bilgiyi bilmek ve öğrenmek arasındaki bariz farkı ortaya koyar. Örneğin hiç bisiklete binmemiş bir insana bisikletin yapımını, pedalın nasıl çevrileceğini, direksiyonun nasıl döndürüleceğini bisikletin temel prensiplerini ve hatta bisikleti atomuna kadar bilse dahi, o insan bisiklete ilk defa bindiğinde yalpalayacaktır. İşte bir bilgiyi öğrenirken yalpalamamak için Feynman tekniğini denemelisiniz.

Feynman Tekniği Aşamaları

1) Konu Belirleyin: Öğrenmek istediğiniz konuyu belirleyin ve yazın. Sonrasında bu konu hakkında bildiğiniz her şeyi altına doğru sıralayın.

2) Konu Hakkında Hiçbir Fikri Olmayan Birine Anlatır Gibi Anlatın: Bu aşamada Albert Einstein’ın “Bir şeyi 6 yaşında bir çocuğa anlatamıyorsanız, siz de anlamamışsınız demektir.” sözünü kendinize referans alabilirsiniz.

3) Takıldığınız Yerde Kaynaktan Yardım Alın: Anlamadığınız veya hatırlamadığınız kısımlara yoğunlaşıp konuyu öğrenmeye çalıştığınız kaynaklara geri dönün. Öğrendiklerinizi aktarabilecek hale gelene kadar çalışın ve tekrar tekrar okuyun. Boş bir kağıt alıp öğrendiklerinizi yazın.

4) Benzerlikler Kurun ve Basitleştirin: Benzetmelerden yararlan ve konuyu sadeleştir. Bu aşamada konuyu öğrenirken duyulardan yararlanabilirsin. Çünkü duyular işin içine girdiğinde bilgi daha akılda kalıcı bir hale geliyor.

Feynman Tekniğini Ne Zaman Kullanabiliriz?

➥ Anlamakta zorluk çektiğimiz konuda

➥ Hatırlamakta zorlandığımız konuda

➥ Sınavlarımıza çalışırken

➥ Verimli ve akılda kalıcı çalışmalarımızda bu tekniği rahatça kullanabiliriz.

Feynman öğrencilerine en karışık bir fizik formülünü bile basitleştirerek anlatan öğretmendir. En karmaşık şeyleri herkesin anlayacağı bir şekilde indirgemiştir. Feynman, bir konuyu basite indirgeyerek anlatabilme becerisinden oldukça gururlanırdı.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Yazar

Burcu Aydınlı tarafından yazıldı

Makale YazarıEditör YazarÖncüGaleri SahibiListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Başarılı olmak için

    Dünyanın en büyük bakterisi çıplak gözle görülebilir