içinde

Başarılı Bir Okul Yılı İçin Bu Çalışma Tekniklerini Denemelisiniz!

Yaz tatilinin sonuna gelmişken yeni eğitim-öğretim yılında kendi potansiyelinizi tam olarak gerçekleştirmenize yardımcı olacak ders çalışma yöntemleri olduğunu biliyor muydunuz? Elbette klasik çalışma yöntemlerini kullanıp memnun olanlar vardır ancak eski yöntemleri geliştirip yeni yöntemlerle daha verimli çalışma süreci geçirmeyi kim istemez ki? O halde gelin sizler için seçtiğim 5 farklı çalışma tekniğine bakalım!

SQ3R Yöntemi

SQ3R yöntemi, öğrencilerin ders kitaplarındaki önemli bilgileri tespit etmelerine ve akılda tutmalarına yardımcı olan bir okuduğunu anlama tekniğidir. SQ3R (veya SQRRR), okuduğunu anlama sürecinin beş adımını ifade eder. Bu adımlar:

  • Survey (İncele): Kitabın tamamını okumak yerine, ilk bölümü gözden geçirerek ve başlıklar, alt başlıklar, resimler veya grafikler gibi diğer göze çarpan özellikleri not alarak başlayın.
  • Question (Soru Sor): Bölümün içeriğiyle ilgili sorular oluşturun, örneğin: Bu bölüm ne hakkında? Bu konu hakkında zaten ne biliyorum?
  • Read (Oku): Bölümün tamamını okumaya başlayın ve formüle ettiğiniz soruların yanıtlarını arayın.
  • Recite (Tekrar Et): Bir bölümü okuduktan sonra, okuduklarınızı kendi kelimelerinizle özetleyin. Önemli noktaları hatırlamaya ve tanımlamaya çalışın ve ikinci adımdaki soruları yanıtlayın.
  • Review (Gözden Geçir): Bölümü bitirdikten sonra, tam olarak anlamak için materyali gözden geçirmek önemlidir. Oluşturduğunuz sorularla kendinizi sınayın ve ihtiyaç duyduğunuz bölümleri tekrar okuyun.

PQ4R Yöntemi

Bu yöntem, ezberlemeyi ve konunun anlaşılmasını geliştiren aktif bir öğrenme yaklaşımı benimser. Yukarıdaki SQ3R yöntemine benzer şekilde, PQ4R de süreçteki altı adımı ifade eder. Bu adımlar:

  • Preview (Önizleme): Konu hakkında bir fikir edinmek için okumaya başlamadan önce bilgileri önizleyin. Materyali gözden geçirin ve yalnızca başlıkları, alt başlıkları ve vurgulanan metni okuyun.
  • Question (Soru sor): Kendinize konuyla ilgili sorular sorun, örneğin, Ne öğrenmeyi bekliyorum? Bu konu hakkında zaten ne biliyorum?
  • Read (Oku): Bilgileri her seferinde bir bölüm okuyun ve sorularınızın yanıtlarını belirlemeye çalışın.
  • Reflect (Düşün): Tüm sorularınızı yanıtladınız mı? Yanıtlayamadıysanız, geri dönün ve yanıtı bulup bulamayacağınıza bakın.
  • Recite (Ezberden Oku): Kendi kelimelerinizle, az önce okuduğunuz bilgilerin bir özetini konuşun veya yazın.
  • Review (Gözden Geçir): Materyali bir kez daha gözden geçirin ve henüz yanıtlanmamış soruları yanıtlayın.

 

Feynman Tekniği

Feynman Tekniği, bir kavramı sade ve basit terimlerle açıklayarak hızlı bir şekilde öğrenmenin etkili bir yöntemidir. “Bir şeyi iyi anlamak istiyorsanız, onu basitçe açıklamaya çalışın” fikrine dayanır.

 

Nasıl çalışır? 

Çalıştığınız konuyu/kavramı bir kağıdın en üstüne yazın.

Ardından, sanki başka birine (o konuda 0 olan biri) öğretiyormuşsunuz gibi kendi kelimelerinizle açıklayın.

Yazdıklarınızı gözden geçirin ve yanlış yaptığınız yerleri belirleyin. Bunları belirledikten sonra, notlarınıza veya okuma materyalinize geri dönün ve doğru cevabı bulun.

Son olarak, yazınızda teknik terimler veya karmaşık bir dil kullandığınız yerler varsa, geri dönün ve bu bölümleri sizin sahip olduğunuz eğitim geçmişine sahip olmayan biri için daha basit terimlerle yeniden yazın.

Leitner Sistemi

Leitner Sistemi, bilgi kartlarına dayalı bir öğrenme tekniğidir. İdeal olarak, her bir seti ne zaman çalışmanız gerektiğini takip etmek için kartlarınızı birkaç farklı kutuda tutarsınız. Her kart Kutu 1’de başlar. Eğer bir kartı doğru bilirseniz, onu bir sonraki kutuya taşırsınız. Bir kartı yanlış yaparsanız, ya bir kutu aşağı taşırsınız ya da Kutu 1’de tutarsınız (zaten oradaysa).

Her kutu, aşağıdaki programa benzer şekilde, her bir kart setini ne kadar çalışacağınızı belirler:

Her gün – Kutu 1

Her iki günde bir – Kutu 2

Her dört günde bir – Kutu 3

Her dokuz günde bir – Kutu 4

Her 14 günde bir – Kutu 5

 

HAFIZA SARAYLARI

The Mentalist dizisini izlediyseniz bu yöntemin Simon Baker’ın can verdiği Patrick Jane karakteri tarafından sık sık kullanıldığını görmüşsünüzdür. Eviniz gibi tanıdık bir yer hayal edin. Her köşeyi, kuytu köşeyi hatırlamak istediğiniz bilgiyle bağdaştırın. Gözden geçirirken, bu sarayda zihinsel bir gezintiye çıkın ve her noktanın bu önemli ayrıntıların teker teker aklınızda canlanmasını izleyin!

Bu teknik, uzamsal hafızaya dokunarak karmaşık verileri kolay hatırlama için canlı bir zihinsel manzaraya yerleştirir. Tüm odaları gezerken, öğrendiklerinizi kolayca hatırlayabilirsiniz.

 

Unutmayın ki bu yöntemlerin verimliliği kişiden kişiye ve dersten derse –hatta bazen konudan konuya- değişkenlik gösterebilir. Kendiniz için en uygun yöntemi bulmak için deneme yanılma yolunu deneyebilir birkaç yöntemi sentezleyerek kendi yönteminizi oluşturabilirsiniz. Şimdiden iyi çalışmalar dilerim!

Editör: semra – 10.09.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Vücut İşletim Sistemi: Serebral Korteks Nedir?

    Göz Sağlığınızı Artırmak İçin Yapabileceğiniz 10 Şey