içinde

Türkiye’nin İhtiyaç Duyduğu Enerji Kaynağı: Petrol

TÜRKİYENİN İHTİYAÇ DUYDUĞU ENERJİ KAYNAĞI : PETROL

Petrol, 3. Jeolojik zamanda oluşmuş bir yeraltı kaynağıdır. TDK’nin İfadesiyle yer yağı anlamına gelmektedir.  Petra(taş) ile oleum(yağ) sözcüklerinin birleşimidir. Yenilemeyen yani tükenebilir enerji kaynakları arasındadır. Tükenebilir kaynaklar içerisinde Fosil yakıt grubuna dahildir. Fosil yakıt olmasından dolayı pek çevreci değildir. Çevreye zarar verebilmektedir. Fakat ülkemizde ihtiyacımız olan bir enerji kaynağıdır. Çünkü Türkiye, kullandığı petrolün sadece yüzde 10’nunu kendisi çıkartmaktadır. Geriye kalan yüzde 90’lık kısmını ithal etmekteyiz. Rezervi az olması bakımından petrol ithalatımızda ilk sırada yer almaktadır. Petrol’ün bu kadar az olması bizim dışarıya olan bağlılığımızı ve dış ticaret açığımızı arttırmaktadır. Türkiye’de Petrol’ün çıkartıldığı yer, Güney Doğu Anadolu Bölgesidir. Batman (Raman, Garzan bölgesi) Siirt (Kurtalan), Urfa, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin petrolün çıkartıldığı alanlardır. İthal olarak aldığımız yerler ise Rusya, Azerbaycan ve Iraktır. En çok ithal ettiğimiz Rusya’dır. Kara yolu, hava yolu, deniz yolu gibi ulaşımda ve birçok sanayi dalında petrol kullanılmaktadır. Bundan dolayı petrolden elektrik üretilmemektedir. Elektrik üretirsek daha çok ithal etmek zorunda kalabiliriz. Bu durum ticari açığımızı yüksek oranda arttırabilir. Ama Petrolden yardımcı kaynak olarak faydalanabilmekteyiz. Buna Doğalgaz santrallerinde petrolün yardımcı kaynak olarak kullanılması örnektir. Dışarıdan aldığımız petrol ham petroldür. Ham petrolün işlendiği işletmelere de rafineri denilmektedir. Batman petrol rafinerisi, İzmir Aliağa, İzmit ipraş, Kırıkkale Orta Anadolu rafinerilere örnektir. Ham maddeye yakın kurulan tek rafineri Batman Petrol Rafinerisidir. Mersin ataş rafinerisi ise artık depolama alanı olarak kullanılmaktadır.  Petrol’ün taşınma yöntemine baktığımızda iki şekilde taşınmaktadır. Bunlar: deniz yolu ve boru hattıdır. İpraş ve Aliağa deniz yoluyla;Orta Anadolu’daki petrol rafinerisi yumurtalıktan(Adana) Orta Anadolu’ya boru hattıyla taşınmaktadır.  Rusya ve Iraktan ithal ettiğimiz petrolü deniz yoluyla alırken Azerbaycan’dan boru hattıyla petrol almaktayız. Bakü-Tiflis-Ceyhan adlı boru hattıyla Adana Ceyhan çevresine gelmektedir.

Ülkemizde ihtiyaç duyduğumuz petrol için Adana’dan güzel bir haber geldi. İki yıldır petrol aramaların sonucunda Adananın Ceyhan ilçesinde Soysalı mahallesinde Çukurova 1-2 çalışma alanında Türkiye Petrolleri Anonim ortaklığı (TPAO)’nın yaptığı aramalarla bin 350 metrede yüksek kalitede petrol bulundu. Petrol’ün bulunması üzerine alanlarda 14 yeni kuyuların açılacağı belirtildi. Petrol çalışmalarıyla ilgili açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Adana’daki petrol keşfini yakında ilan edeceğiz.”ifadelerini kullandı.

Editör: Shukufa Sayadli – 24.06.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Hüsne Sürmelioğlu tarafından yazıldı

Makale YazarıTestçiEmoji BağımlısıYorumcuÖncüVideo YapımcısıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Dünyanın En Pahalı 7 Elektrikli Arabası

    Başarılı olmak için