içinde ,

MuhteşemMuhteşem

Ayı mı Boğa mı? Bitcoin Satın Almak İçin Eksiksiz Rehber

Dip fiyattan almadan önce bunları bilmelisin

Kripto para birimleri şu anda zorlu bir aşamadan geçiyor. Yazma sırasında, kripto paraların poster çocuğu Bitcoin, geçen yıl Kasım ayında zirvede elde ettiği değerin yarısından daha azında işlem görüyor.

Ancak birçoğu, değerlemedeki bu düşüşlere daha fazla dahil olmak için bir fırsat olarak bakıyor. Geçen yıl ülkesinin Bitcoin’i yasal bir ihale olarak kullanan ilk ülke olmasını sağlayan ve şimdi daha düşük fiyatlardan yararlanarak kaybedilen paranın bir kısmını telafi etmeye çalışan El Salvador Başkanı Nayib Bukele gibi.

Yine de herkes, Bitcoin satın alma emri verme yetkisine sahip değil. Çoğumuz işi kendimiz yapmak zorundayız ve Bitcoin satın alma sürecinin tamamında gezinmek oldukça karmaşık olabilir. Bu alanda yeni başlayan biriyseniz, Bitcoin satın almak için eksiksiz bir kılavuz burada.

Bitcoin nedir?

Bitcoin, banka gibi bir finans kuruluşuna ihtiyaç duymadan taraflar arasındaki çevrimiçi işlemleri kolaylaştırmak için 2009 yılında oluşturulan dijital bir para birimidir. Para birimine olan güveni korumak için, tüm işlemler blok zinciri olarak da bilinen halka açık bir deftere kaydedilir ve herkes tarafından görülebilir.

Merkezi bir otorite para birimini yayınlamadığından, blok zincirindeki işlemlerin üçüncü bir tarafça onaylanması gerekir. Bu, karmaşık matematiksel problemleri çözmek için özel bilgisayarlar kullanılarak yapılır, bu nedenle kripto para birimi adıdır.

Bitcoin, dünya çapında popüler olan kripto para birimlerinden sadece biridir. Yıllar geçtikçe, Bitcoin’in ABD doları cinsinden değerindeki meteorik artış, bu kripto para birimini popüler bir yatırım varlığı haline getirdi.

Yeni başlayanlar Bitcoin’e nasıl yatırım yapabilir?

Bitcoin’in popülaritesi arttıkça, Bitcoin’e yatırım yapmanın giderek daha fazla yolu var. En popüler olanı bir kripto para birimi değişimi veya bir komisyoncu kullanmaktır. Borsa, alıcıların ve satıcıların kripto para birimleri ticareti yapabileceği bir platformdur.

Bir kripto para birimi komisyoncusu, bir borsacı olarak çalışır ve kripto para birimleri satın almak ve satmak için aracı olarak hareket eden bir firma veya bireydir. Brokerlar genellikle varlık yöneticileri gibi büyük miktarlarda para ticareti yapan veya yatırım yapan kişiler tarafından kullanılır. Ayrıca spekülatif yatırımcılar ve türevler üzerinde ticaret yapanlar tarafından da kullanılırlar. Bu, yatırımcının aslında kripto paralara sahip olmadığı, ancak fiyat hareketi üzerine spekülasyon yaptığı, yukarı veya aşağı gideceğine ‘bahse girdiği zamandır.

Çoğu bireysel perakende yatırımcı, aslında madeni paralara sahip oldukları bir borsa ile başlar.

Diğer yatırımlar gibi, Bitcoin yatırımları da piyasa riskine tabidir ve yeni başlayanlar bunları yaparken dikkatli olmalıdır. Kripto para birimi işlemleri şu anda herhangi bir finansal otorite tarafından düzenlenmemiştir ve dolandırıcılık ve hırsızlığa karşı bankalarda tutulan itibari para birimlerinde sunulan korumanın aynısını taşımamaktadır.

Herhangi bir işlem yapmadan önce,  yaşadığınız yerde bitcoin alıp satmanın yasal, düzenleyici ve vergisel etkilerini de kontrol etmelisiniz.

Bir Bitcoin’in maliyeti nedir? Bitcoin’e yatırım yapmak için minimum miktar nedir?

Bitcoin fiyatları biraz değişken ve büyük ölçüde değişmeye devam ediyor. Bunu yazarken, Bitcoin 30.000 doların biraz altında fiyatlandırıldı, ancak yalnızca bu yıl 47.000 doların en yüksek ve 28.000 doların en düşük seviyesini gördü.

Ancak Bitcoin satın alırken büyük yatırımlar yapmanıza gerek yok. Dijital bir para birimi olarak, bir Bitcoin daha küçük birimlere bölünebilir. Tek seferde kasanızı boşaltmadan bir Bitcoin hissesi satın almak mümkündür.

10$’a kadar yatırım yapabilir ve bir madeni paranın küçük bir kısmına sahip olabilirsiniz. Bununla birlikte, çoğu platform her işlem için sabit ücret talep ettiğinden, birden fazla küçük işlem yapmak ve her seferinde bir ücret ödemek yerine, bir kerede daha büyük miktarlarda yatırım yapmak genellikle daha iyidir.

Bir Kripto borsasına nasıl kaydolunur?

Çoğu insan için bitcoin satın almanın ilk adımı bir kripto borsası seçmektir. Günümüzde birçok kripto para borsası seçeneği mevcuttur. Çoğu benzer seçenekler sunarken, yeni başlayanlar ne için kaydoldukları konusunda dikkatli olmalıdır. Bazı kripto borsaları çok az veya hiç işlem ücreti vaat etmiyor. Bununla birlikte, bu tür platformların çoğu, satın alabileceğiniz kripto para birimi türlerini sınırlar ve birçoğu cüzdan hizmetleri sunmaz. Bu, kullanıcıların Bitcoin’lerini depolamak için ayrı bir cüzdan sağlama hizmeti kullanmaları gerektiği anlamına gelir.

Coinbase, Kraken, Binance veya Bitfinex gibi dünya çapında bilinen platformlar, basit işlem ücretleri ve güvenlik önlemlerinin iyi bir karışımını sundukları için yeni başlayanlar için ideal başlangıç noktalarıdır. Bu borsaların merkezi olmayan olmadığını ve kullanıcıların tanımlayıcı belgeler göndermesini gerektiren yasalara uyduğunu unutmayın.

Bitcoin satın almadan önce, seçtiğiniz kripto borsasında bir hesap oluşturmalısınız. Bir hesap oluşturmak için borsa aşağıdakilere ihtiyaç duyacaktır:

  • Adınız, doğum tarihiniz, adresiniz vb. gibi kişisel bilgileriniz, nerede yaşadığınıza ve yürürlükteki yasalara bağlı olarak,  ehliyetinizin veya Sosyal Güvenlik kartınızın kopyaları gibi kişisel belgeleri ve bilgileri sağlamanız gerekebilir. işvereniniz ve/veya fon kaynağınız hakkında
  • Güçlü bir parolaya sahip bir e-posta adresi. Çoğu borsa, ek güvenlik için 2 adımlı doğrulamayı da kullanır.

Kimliğiniz doğrulandıktan ve hesabınız onaylandıktan sonra, hesabınıza para yatırmak için bir ödeme seçeneği bağlamanız gerekir. Çoğu borsa banka hesabınızı, banka kartınızı veya kredi kartınızı bağlamanıza izin verir. Kabul edilen itibari para birimlerinin listesinin bir kripto borsasından diğerine değiştiğini ve bazı bankaların kripto borsalarında faaliyete izin vermediğini veya kısıtlamadığını unutmayın.

Dünyanın her yerinden alıcıların eşleştirildiği eşler arası borsalar da Bitcoin satın almak için alternatif bir yöntem sunuyor. Bu borsalar, düşük olmayan işlem ücretleri sundukları ve kripto ticaretine karşı katı yasaların olduğu bölgelerde çalışma eğiliminde oldukları için caziptir. Bununla birlikte, platformlar ayrıca sahte kullanıcılar tarafından daha yüksek bir dolandırıcılık riski taşır ve genellikle Bitcoin’inizi platformun cüzdanında saklamanızı ve bir tarafın geri çekebileceği yavaş alım satımları gerektirir.

Kripto borsasında Bitcoin nasıl alınır?

Kaydolduğunuz platforma bağlı olarak, Bitcoin senedine tıklamanız veya mevcut kripto paralar listesinden Bitcoin aramanız ve ardından parayı satın almanız gerekebilir.

Daha önce çevrimiçi bir aracı kurum aracılığıyla hisse senedi ticareti yaptıysanız, bir borsada Bitcoin satın almanın çok farklı olmadığını göreceksiniz. Hesabınızdaki paraya bağlı olarak, bir ‘Satın Alma Siparişi’ vermeniz gerekir. Bu, Y fiyatından X birim Bitcoin satın alma talimatıdır.

Kripto borsaları, borsa aracılıklarına benzer birkaç farklı sipariş türü sunar. Çoğu, hem piyasa emirleri, hem limit emirleri hem de zararı durdur emirleri sunar. Bazıları ayrıca  stop-limit, kâr al ve kâr al limit emirleri ve yinelenen emirler sunar.

Satın alma siparişiniz onaylandıktan sonra Bitcoin size verilir. İşlemin ayrıca Bitcoin’in blok zincirine kaydedilmesi gerektiğinden, satın alma işleminizle Bitcoin’in cüzdanınızda görünmesi arasında kayda değer bir gecikme olabilir. Blok zincirinin ne kadar meşgul olduğuna bağlı olarak, işlemlerinizin onaylanması 10 dakika ile iki saat arasında sürebilir.

Bitcoin’inizi nerede saklayabilirsiniz?

Çoğu borsa, Bitcoin’i depolamak için barındırılan bir cüzdan sunar. Borsa, satın aldığınız Bitcoin’i burada tutar ve cüzdanınızın özel anahtarını kaybetme konusunda endişelenmenize gerek yoktur. Bu, paranızın güvenliği konusunda endişelenmeden güvenli bir şekilde tutulduğu bir banka hesabı gibidir. Ancak barındırılan cüzdanlar sınırlı özelliklere ve güvenliğe sahiptir – saldırıya uğrayabilir ve Bitcoin çalınabilir.

Bitcoin uygulamalarını keşfetmek isteyen meraklılar, onunla işlem yapmak için özel anahtarın yalnızca sahibinin kontrolüne sahip olduğu kişisel cüzdanları daha da kullanırlar. Bu, borsanın saldırıya uğrama riskini önler. Ancak, özel anahtar kaybolur veya unutulursa, satın aldığınız Bitcoin’in sahipliğini talep etmenin veya işlem yapmanın bir yolu yoktur.

Kişisel veya kişisel saklama cüzdanı ayarlamak da basit olabilir. Akıllı telefonlar sayesinde tek yapmanız gereken;

  • Kişisel saklama cüzdanı uygulamasını indirin,
  • Hesap oluştur. Burada bir e-posta adresine bile ihtiyacınız olmayabilir,
  • 12 kelimelik bir ifade olan özel anahtarınızı yazın,
  • Satın aldığınız kriptoyu kişisel saklama cüzdanına aktarın

Ancak, bu çevrimiçi veya “sıcak” cüzdanlar her zaman internete bağlıdır ve çevrimiçi saldırılara hedef olma riski taşır. Kendilerini bu tür saldırılardan korumak için bazı Bitcoin sahipleri de “soğuk” veya donanım cüzdanlarına yöneliyor. Bunlar, Bitcoin’inizin özel anahtarlarını çevrimdışı bir konumda saklayan fiziksel cihazlardır. Bu nedenle, bilgisayar korsanları bilgisayarınıza girse bile Bitcoin’iniz onların erişemeyeceği bir yerde kalır.

Soğuk cüzdanlar bir flash sürücü boyutunda olabilir ve maliyeti yaklaşık 100 dolar olabilir. Bunları kullanmak için yapmanız gerekenler;

  • Donanım cüzdanını tanınmış bir sağlayıcıdan satın alın,
  • Özel yazılımlarını sürücüye yükleyin ve cüzdanınızı oluşturun,
  • Kriptonuzu mevcut cüzdanınızdan soğuk cüzdanınıza aktarın.

Bitcoin satın almanın en güvenli yolu nedir?

Yatırımlarınızın güvende olduğundan emin olmak için, işlemlerinizi yalnızca ücretsiz işlemler sunduğu veya yüksek getiri vaat ettiği için değil, diğer birçok kullanıcının güvendiği bir kripto borsasında yaptığınızdan emin olun. Anında getiri sağlayan kripto para yatırımları, bir dolandırıcılığın açık göstergesidir ve piyasada birçok kripto dolandırıcılığı vardır.

Bitcoin satın aldıktan sonra bile, onu mükemmel güvenlik önlemleriyle güvenli bir dijital cüzdanda saklamanız gerekir. Kripto para işlemleri halka açık bir deftere kaydedildiğinden, bilgisayar korsanlarının ne kadar Bitcoin’e sahip olduğunuzu öğrenmesi zahmetsizdir. Cüzdanınız saldırıya uğradıysa ve Bitcoin’iniz çalındıysa, kolluk kuvvetleri onu kurtarmak için harekete geçmeyecektir.

Bitcoin’inizi kişisel, kendi kendinize sakladığınız bir cüzdanda sakladıysanız, hedef alınma konusunda daha dikkatli olmanız gerekir.

Bitcoin’inizi güvende tutmak için kısa sürede harika getiriler sunan programlardan uzak durun ve özel anahtarlarınızı e-posta mesajlarının bir parçası olarak yazıp göndermeyin.

Bazı web siteleri ayrıca kağıt cüzdanlar oluşturmanıza da izin verir; burada genel ve özel anahtarlar kağıt üzerine basılabilir, bu kağıt sahipleri daha sonra lamine edebilir ve meraklı gözlerden uzakta güvenli kasalarda saklayabilir. Bununla birlikte, varlıklarınız küçükse, bu süreçten geçmek aşırıya kaçabilir.

Bitcoin ticaretine bakıyorsanız, varlıklarınızı güvende tutmanın önerilen bir yolu, düzenli olarak ticaret yapmak için bir miktar Bitcoin’i çevrimiçi bir cüzdanda tutmak ve önemli varlıkları soğuk bir cüzdana taşımak olacaktır.

Editör: Fatih Düz – 11.11.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

Orkun Meriç tarafından yazıldı

Makale YazarıListe UstasıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Daha iyi, daha derin konuşmalar yapmak ister misiniz?

    Alışveriş Hastalığı ve Gönüllü Dolandırılmak