içinde

Siyah Kuğu Teorisi: Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Siyah kuğu nedir?

Siyah kuğu, meydana gelme olasılığı çok düşük olan ve meydana geldiğinde felaket sonuçlar doğuran bir olaydır. Siyah kuğu olayları son derece olasılık dışıdır, sert sonuçlara yol açan olayları tahmin etmek zordur. Bu olaylar ekonomileri, toplumları ve insanları alaşağı edebilecek büyüklüktedir.

Emekli New York Üniversitesi profesörü ve eski türev tüccarı Nassim Taleb, aynı adı taşıyan kitabında bu terimi popüler hale getirdi: “Kara Kuğu: Son Derece Olasılıksızlığın Etkisi”

Siyah bir kuğuyu üç özelliğe sahip olarak tanımlıyor: yüksek tahmin edilemezlik, potansiyel olarak ciddi sonuçlar ve geriye dönük olarak tahmin edilebilir olma.

Nassim Taleb’e göre siyah kuğuların üç özelliği şunu gösteriyor:

  1. Gerçekleşme olasılıklarının normal beklenti aralığının çok dışında olması anlamında aykırı değerlerdir.
  2. Ortaya çıktıklarında, önemli etkiler yaratırlar.
  3. Olaydan sonra onlar için net açıklamalar görme eğilimindeyiz. ( geriye dönük öngörülebilirlik dediğimiz şey )

Taleb’e göre, siyah kuğu sorunu orijinal haliyle şudur: “Geçmişe dair bilgimiz göz önüne alındığında, geleceği nasıl bilebiliriz?”

Başka bir deyişle, var olan her şeyi deneyimlememişken, belirli deneyimlerimizden nasıl genel sonuçlar çıkarabiliriz? Sadece beyaz kuğu görmüş olmamız, siyah, pembe veya başka renkli kuğuların olmadığı anlamına gelmez.

Taleb, yılbaşı hindisi örneği vererek, geçmiş deneyimlere aşırı güveni gösteriyor.

”Hindi ömrü boyunca günlük beslenir, bu hindide aslında ertesi gün besleneceği beklentisi yaratır. Hindi beslendiği her gün, bu beklentisini, tekrar gözden geçirileceği yılbaşı gecesinden önceki güne kadar pekiştirmiştir.”

Bu, siyah kuğu fenomeninin basit ve anlaşılması kolay bir örneğidir. Sadece beyaz kuğu görmek veya her gün beslenmek gibi aynı şeyi yaşamaya devam ettiğimizde, bunun gelecekte bizim deneyimimiz olacağına inanma eğilimindeyiz.

Willem de Vlamingh, 1697’de Avustralya’da siyah kuğuları keşfetti. Daha önce siyah bir kuğu gözlemlenmediği için Avrupalılar tüm kuğuların beyaz olduğuna inanıyorlardı. Romalı hiciv yazarı Juvenal, imkansız derecede nadir olan bir şeyi tanımlamak için siyah bir kuğuya atıfta bulundu, tıpkı günümüzün ”Balık kavağa çıktığında” ya da “Domuzlar uçtuğunda” ifadesi gibi.

Siyah Kuğu Olay Örnekleri

İronik olarak, Taleb, siyah kuğu teorisi hakkındaki kitabını, amacını mükemmel bir şekilde gösteren bir olaydan bir yıl önce yazdı: 2008 mali krizi.

O kadar büyük bir düşüş oldu ki, Lehman Brothers tarihin en büyük iflasını yaşadı. 25.000 kişi işini kaybetti ve kurumun piyasa değerinin 46 milyar doları yok oldu. Etki, 10 trilyon doların silinmesiyle küresel hisse senedi piyasalarında da hissedildi. Lehman Brothers’ın çökeceğini kimse tahmin edemezdi, ekonomik sonuçlar çok büyüktü ve uzmanlar şimdi uyarı işaretlerinin felaketten önce gösterildiğini savunuyorlar.

Finansal piyasalar dışında da pek çok siyah kuğu olayı örneği var. Dünya Ticaret Merkezi’nin ikiz kulelerinin 11 Eylül 2001’de hedef alınacağını kimse tahmin edemezdi. Sonuçlar vahimdi. 2.996 kişi öldü ve teröre karşı bir savaşı tetikledi. Ve olaydan sonra, bazıları Usame bin Ladin’in 13 yıl önce El Kaide’yi nasıl kurduğunu, havayollarının ve havaalanlarının 1998’de yüksek alarma geçmesinin söylendiğini ve istihbarat teşkilatlarının Bin Ladin’in Amerika’yı vurmaya kararlı olduğu konusunda uyardığını düşünürsek bunun tahmin edilebilir olduğunu savundu.

Siyah kuğu olayları da politik olabilir. 2016 başkanlık seçimlerinde Trump’ın zaferi, İngiltere’nin aynı yıl Avrupa Birliği’nden ayrılmak için oy vermesi gibi sonuçlar, siyah kuğu teorisine hoş bir şekilde düştüğü şeklinde yorumlanabilir. Korkunç bir kazada sevilen birini kaybetmek gibi kişisel meseleler bile geçerlidir.

Siyah kuğu teorisinin olumsuz olaylarla sınırlı olmadığını da akılda tutmakta fayda var. Harry Potter serisini refah içinde değilken kafelerde yazan ve yayıncılardan sayısız ret cevabı alan JK Rowling, büyücülük dünyası milyonlarca insanın hayal gücünü ele geçirdiğinde, kendi siyah kuğu olayına sahipti ve şimdi tahmini net değeri 820 milyon sterlin.

Siyah Kuğu Etkinliği Nasıl Çalışır?

Siyah kuğu teorisinin kısaca işlevi, öngörülemeyen olayların ciddi ekonomik veya finansal piyasa sonuçları olabileceğidir. Yatırım açısından, siyah kuğu olaylarından yararlanmanın ve portföylerin meydana geldiklerinde feci kayıplara uğramasını önlemenin birkaç yolu vardır.

Bu ipuçları şunları içerir:

  • Bu olayların olacağını kabul edin.

Piyasayı anlayarak, siyah kuğu olaylarının hayatın bir gerçeği olduğunu anlayacaksınız. Sürpriz unsurunu ortadan kaldırmak, hangi eylemi yapacağınıza sakin ve mantıklı bir şekilde karar verebileceğiniz anlamına gelir.

  • Sağladıkları fırsatları yakalayın.

Hisse senedi piyasası beklenmedik bir olay nedeniyle çökerse ve hisse fiyatları düşerse, esnek şirketlere yatırım yapmak için iyi bir zaman olabilir. Sonunda bir toparlanma gerçekleştiğinde, yatırımcılar düşükten aldıkları için yüksek satabilirler.

  • Çeşitlendirmeyi benimseyin.

Siyah kuğu olayından en kötü sonuçları çekenler, tüm yumurtalarını bir sepette toplayan insanlardır. Sermayeyi farklı risk seviyelerine sahip birden çok yatırıma bölerek, beklenmedik bir gerilemenin etkisini azaltmak mümkün hale gelir.

Editör: Astropower – 16.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Meksikalı Uyuşturucu Baronu Rafael Caro Quintero Tutuklandı

    “Nays” Uygulaması Para Kazandırıyor!