içinde ,

Türkiye’nin Sanat Güneşi Bu Kez Beyaz Perdede Doğuyor!

Klasik Türk musikisi denince akla gelen isimler arasında ilk sırada olan biricik ‘’Sanat Güneşi’miz Zeki Müren’in hayatı, Müren’in öz yeğeni Özlem Güner’in kaleme aldığı ‘’Masal Tadında’’ kitabından yola çıkılarak Mustafa Uslu ve Özer Feyzioğlu tarafından senaryolaştırıldı. “Ayla”, “Müslüm”, “Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu” ve “Kesişme: İyi ki Varsın Eren” gibi başarılı biyografik filmlerle adından sık sık bahsettirmeyi başaran ünlü ve başarılı yapımcı Mustafa Uslu tarafından beyaz perdeye uyarlanıyor.

Oyuncu kadrosu henüz tam olarak açıklanmamış olan filmde Zeki Müren’e can vermesi için Tarkan’a teklif götürülmüş ancak megastar tarafından olumsuz cevap alınınca bu rol için adeta biçilmiş kaftan olduğunu düşündüğümüz Tenor Ersin Faikzade’ye giden teklif olumlu yanıtlandı. Filmin müzikleri için ise Lady Gaga ile görüşeceklerini dile getiren Uslu, beklentileri oldukça yükseltmeyi başardı.

Görsel: Diken.com.tr

Mustafa Uslu’nun 2022 yılında beyazperdede sevenleriyle buluşması beklenmiş olan Neşet Ertaş filmi “Bozkırın Tezenesi” çeşitli tartışmalar sonucu yasaklanmıştı. Bu sefer sinemaseverlerin beklemesini boşa çıkarmadığından emin olmak için Özlem Güner ile hassas bir iş birliği içerisinde ilerlediklerini Güner şu sözleriyle belirtmiştir;

“Herkes için ‘Sanat Güneşi’ olabilir ama o benim güneşimdi. Onu en güzel şekilde tanıtmak, yansıtmak, gerçekleri sevenlerine aktarmak istiyorum.”

İlk fragmanı 29 Eylül’de Bodrum Film Festivali’nde sanatseverlerle paylaşılacak olan filmin vizyon tarihinin ise 25 Ekim 2024 olacağı belirtildi.

Görsel: Diken.com.tr

“Dertli Gönüllere Giren, İşte Benim Zeki Müren”

Bursa’da, 6 Aralık 1931’de dünyaya gelen Zeki Müren, sadece Sanat Güneşi olarak değil, Paşa olarak da anılıyordu. 1991’de Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Altın Plak Ödülü’nün ilk sahibi olan sanatçı, müzik kariyeri boyunca yüzlerce plak doldurmuş ve şarkı bestelemiştir.

1950’de henüz bir üniversite öğrencisiyken, TRT İstanbul Radyosu’nun açtığı yarışmada birincilik kazanan Zeki Müren, ilk radyo konserini 1951’de verdi. Bu konseri çok beğenildi, hatta dönemin sevilen sanatçılarından Hamiyet Yüceses radyoyu arayarak tebriklerini iletti. İlk plağı ile Anadolu’da tanındı, Maksim Gazinosu’nda yıllar boyu sahne aldı. Zeki Müren ayrıca Royal Albert Hall’da sahne alan ilk Türk sanatçı olarak da tarihe geçti.

Müzik kariyerinin yanına oyunculuğu da ekleyen sanatçı, ilk filmini 1954’te çekti. Beklenen Şarkı isimli filmin ardından, müziklerine de katkıda bulunduğu 18 filmde daha rol aldı.

Sahnede giydiği kostümlerin pek çoğunu kendisi tasarladı. Kostümleri çıkış yaptığı dönemin sınırlarını zorluyor, muhteşem sesinin yanında bu kostümler ve sahnedeki tavrı ile insanların ilgisini üzerinde tutmayı başarıyordu.

Bir Demet Yasemen, Elbet Bir Gün Buluşacağız, Şimdi Uzaklardasın ve Gözlerinin İçine Başka Hayal Girmesin gibi çok sevilen ve sık sık icra edilen şarkılara imza attı. 1965 yılında müzik ve sinema oyunculuğu kariyerinin yanına Bıldırcın Yağmuru isimli şiir kitabı ile yazarlığı ve Çay ve Sempati oyunu ile tiyatro oyunculuğunu da ekledi.

Yaşamının son yıllarında sağlık sorunları nedeniyle Bodrum’da inzivaya çekilen Sanat Güneşi, 24 Eylül 1996’da kendisi için düzenlenen bir tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. Sesini ve şarkılarını insanlara ulaştırmaya başladığı andan itibaren daima göz önünde bir yaşam süren Zeki Müren’in cenazesi büyük bir halk kalabalığının katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Editör: semra – 15.09.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Meksika Kongresinde Sergilenen Bin Yıllık “Uzaylı” Fosillerinin Perde Arkası

    Bu yeni warp sürücüsü atılımı yıldızlararası yolculuğu mümkün kılabilir mi?

    Bu yeni warp sürücüsü atılımı yıldızlararası yolculuğu mümkün kılabilir mi?