içinde

Sigara İçmekle Kilo Vermek Mi?

Sigaranın kilo vermenize yardımcı olduğu yaygın olarak bilinir. Ama gerçekten işe yarıyor mu?

Öncelikle kilo vermenin nasıl gerçekleştiğini açıklayarak başlayalım.

Kilo kaybı, yaktığımızdan daha az kalori tükettiğimizde gerçekleşir. Ve metabolizma, vücudumuzun yediğimiz ve içtiğimizi enerjiye dönüştürdüğü süreçtir. Bu süreçte yiyecek ve içeceklerdeki kaloriler oksijenle birleşerek vücudumuzun çalışması için ihtiyaç duyduğu enerjiyi açığa çıkarır.

Şimdi bir kişinin metabolizmasının kilosunu nasıl etkilediğine bir göz atalım.

Hızlı bir metabolizma, kalorileri daha hızlı yakar. Ama sigaranın bununla ne ilgisi var? Sigaranın vücut ağırlığı üzerindeki etkisi, metabolik hızı artırarak kilo kaybına neden olabilir. Sigara, kalbi daha hızlı atmaya zorlayarak kişinin metabolizma hızını artırır (ve elbette bu, sigaraya bağlı ölümün en yaygın nedeni olan kalp hastalığında büyük rol oynar). Tek bir sigara içmenin 30 dakika içinde enerji harcamasında %3’lük bir artışa neden olduğu gösterilmiştir. Sigara içenler, sigara içmeyenlere göre daha yüksek hipertiroidizm riski altında olabilir (tiroid beziniz tiroksin hormonunun çoğunu ürettiğinde hipertiroidi oluşur. Hipertiroidizm vücudunuzun metabolizmasını hızlandırarak kasıtsız kilo kaybına ve hızlı veya düzensiz kalp atışına neden olabilir.) Ayrıca, nikotin enerji harcamasını artırır ve iştahı azaltabilir. Bununla birlikte, ağır sigara içenler, hafif sigara içenlere veya sigara içmeyenlere göre daha fazla vücut ağırlığına sahip olma eğilimindedir. Bu muhtemelen kilo alımına neden olan riskli davranışların (örneğin, düşük derecede fiziksel aktivite, kötü beslenme ve sigara içme) olmasıdır. Sigara içmek ayrıca insülin direncini arttırır ve merkezi yağ birikimi ile ilişkilidir. Bu nedenle sigara içmek metabolik sendrom ve diyabet riskini artırır ve bu faktörler kardiyovasküler hastalık riskini artırır.

Sigara tüketimi, başta akciğerler olmak üzere vücudun tüm organlarını olumsuz etkiler ve pek çok vücut sistemi ile ilişkili ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Dünya genelinde sigara her 6 saniyede bir kişinin hayatını kaybetmesinden sorumludur.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Android’den IOS’a Whatsapp Nasıl Taşınır?

    Aşk ve Sadakat