içinde

HavalıHavalı

Elektron Sigara Risksiz Bir Seçenek Mi?

Parlak renklidirler, kullanımı kolaydır ve pamuk şekerden mavi ahududuya kadar çeşitli tatlarda bulunurlar – tek kullanımlık buharlar popülaritesini artırmaktadır…

Peki elektron sigaraları, özellikle hiç sigara içmemiş gençler için ne kadar güvenli?

Borehamwood’dan 18 yaşındaki Izzy Esposito, geçen yaz tüm arkadaşları denediğinde elektron sigara içmeye başladı ve şimdi günün her saati içiyor.
“Yatakta oturup elektron sigara içebilir ve aynı anda arkadaşlarımla Facetime’da olabilirim” diyor.
“Her zaman elimde, bu yüzden her zaman yapıyorsun.”
“Her birinde 3.500 nefes ile haftada iki kere bitirdiğim noktaya geldi.”
Izzy kısa süre önce diş etleri kanamaya başlayınca ve ağzında ve dudaklarında yaralar oluştuktan sonra kesmek zorunda kaldı.
“Dişlerimi fırçalamak istemedim çünkü çok acı vericiydi” diyor.

Tek kullanımlık buharlar son trend. Bir paket sigaradan daha ucuzdurlar ve paketten çıkar çıkmaz kullanılabilirler. Bitirdikten sonra atılırlar.
Izzy, renkler ve tatlardan ve dışarıda bir gece kıyafetine uygun bir tane satın alabilmesinden etkileniyor.
Hafta sonları ara sıra sigara içerdi, ancak elektron sigarayı çok daha uygun buluyor.
“Sigara içtiğimden çok daha fazla elektron sigara içiyorum. Dışarıda bir gecede bütün bir elektron sigarayı bitirebiliyorum.”
Elektron sigaralar, tehlikeli ve zehirli tütün dumanını alışkanlıklarından çıkararak binlerce insanın sigarayı bırakmasına yardımcı oldu ve büyük bir sağlık artışı sağladı.
Ancak teneffüs edilen e-sigara buharı, nikotin de dahil olmak üzere, kendi risklerini taşıyabilecek küçük miktarlarda kimyasallar içerebilir. Bilim adamları henüz ne olduklarını çözemediler.
Tamamen risksiz olarak gördükleri için gençlerin elektronik sigara içmeye başladıklarına dair endişeler var.

18 yaşındaki Megan Munday, sigarayı azaltmak için elektrom sigara kullanmaya başladı ve aromaları “oldukça bağımlılık yapıcı” buldu.
Buharların onu zorlukla konuşamaz hale getirdiğini ve “bana o kadar kötü bir boğaz ağrısı verdiğini ki yutkunduğumda boğazımın arkasından bıçaklanıyormuşum gibi hissettim” dedi.
“O kadar kötüydü ki bu yüzden işten izin almak zorunda kaldım” diyor ve onları kullanmayı bıraktığını da sözlerine ekliyor.

Birmingham Üniversitesi’nde solunum tıbbı profesörü olan David Thickett, yüksek dozda nikotinin elektron sigara yoluyla akciğerlere verilmesinin etkileri konusunda endişeli.
Nikotin sakızları ve yamaları uzun yıllardır sigara içme isteğini gidermek için kullanılmasına ve güvenli kabul edilmesine rağmen, elektron sigara nikotin konusunda o kadar emin olamaz.
Prof Thickett, “Bu, bir elektron sigara ile teslim edildiğinde potansiyel olarak daha zararlı olduğu anlamına geliyor” diyor.
Laboratuarda yapılan bir çalışmada, elektron sigaraların akciğerlerdeki önemli bağışıklık sistemi hücrelerine zarar verdiği ve iltihaplanmaya neden olduğu bulundu.
Bulguları doğrulamak için elektron sigara içen insanlar üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç var, ancak bazı etkiler düzenli sigara içenlerde ve kronik akciğer hastalığı olan kişilerde görülenlere benziyordu.
Prof Thickett, gazetelerin e-sigaraya geçtikten sonra kendilerini nikotinden vazgeçirmek için her zaman yeterli desteği almadıkları konusunda uyarıyor.
E-sigaraların geleneksel sigaralardan daha güvenli olduğunu, ancak uzun vadede hala zararlı olabileceklerini ve araştırmaların hala erken aşamalarında olduğunu söyledi.

Editör: Fatih Düz – 26.10.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Bill Gates’in gençlere tavsiye ettiği bazı kitaplar

    Bitcoin: En Büyük Kripto Para Birimi Neden Çöküyor?