içinde

Sigarayı 5 Adımda Nasıl Bırakırsınız?

Dünya genelinde sigara içenlerin sayısı 1,1 milyara yükseldi. Sigara kaynaklı ölümlerin sayısı ise 7,7 milyona ulaştı. Erkeklerde her 5 ölümden 1’i sigara nedeniyle gerçekleşti.

Lancet’in raporuna göre sigaraya yeni başlayanların yüzde 89’u 25 yaşına kadar bağımlı oldu. Bağımlılık yaşı ise tüm ülkelerde gün geçtikte düşmeye devam ediyor.

Sigara insan sağlığını ölümcül derecede etkileyen bir şey. İçtiğiniz zaman aslında size bir anlık zevk olduğunu düşündüren şey aslında hayatınızı mahveden bir zehir. Bu başlığa tıkladığınıza göre sizin de aklınızdan bir anlığına sigarayı bırakma fikri gelmiş olabilir. Ya da meraktan gelmiş olabilirsiniz. Öyleyse devam edelim.

1) Sigarayı bırakmanızın size nasıl faydaları olacağını takip etmek için sigarayı bırakma uygulamaları indirin. Şuanda size saçma gelse de aşağı bıraktığım resmi inceledikten sonra fikrinizin değişeceğini düşünüyorum. Bu uygulamaya sadece kaç senedir ve günde ne kadar sigara içtiğinizi giriyorsunuz. Size genel olarak ne kadar para kaybettiğinizi ve ömrünüzden ne kadar vakit çalmış olabileceğinizi gösteriyor.

2) Sigaranın yerini başka şeyler ile doldurmaya çalışın. Gün içerisinde çok fazla abartmadan kahve içebilirsiniz ya da sürekli sakız çiğneyerek ağız tiryakiliğinin yerini doldurmaya çalışabilirsiniz.

Laudatio Kahve Çeşitleri ve Fiyatları | Rossmann

3) Eğer sigarayı stres kaynaklı içtiğinizi düşünüyorsanız stresin kaynağını bulmaya çalışın. Kendiniz baş edemiyorsanız profesyonel yardım alın. Stresinizi azaltmak için sevdiğiniz şeyleri yapın. Örneğin otobüs beklerken, işten önce, işten sonra veya sizin için özel olan anlardan sonra sigara içmeyi seviyorsanız bunların yerini başka bir şey ile doldurmaya çalışın. En basit yöntem olarak müzik dinleyebilirsiniz. Ya da bu anlarda sevdiğiniz bir insanla sohbet edebilirsiniz.

4) Sigarayı kesin olarak bırakmayı düşünmüyorsanız bile kendinize sigarasız en az 3 gün tanıyın. Sigara içtiğiniz dönem ile sigara içmeyi bıraktığınız 3 gün arasındaki değişiklikleri bir tane deftere not edin. Şunu unutmayın bağımlı olduğunuz için sigarasız geçen zamanlar sizin için çok zor olacak bu yüzden de yanlış bir algıya kapılıp sigaranın size iyi geldiğini düşünmeyin. Bilimsel çalışmalarda sigarayı bırakan insanların stres seviyelerinde azalma görülmüştür. 3 gün içinde gerçekten de sabah kalktığınızda sizi rahatsız eden ağzınızdaki tattan, boğazınızdaki balgamdan ve nefes darlığınızdan büyük çoğunlukla kurtulmuş olacaksınız. Notlarınızı karşılaştırın ve bir karar verin. Karar sizin…

5) Sigarayı bırakmaya yeni başladıysanız çevrenizdeki sigara içen insanlardan uzak durun. Sizin için çok zorsa görüşmeyebilirsiniz veya dumanı solumamak için biraz mesafe koyabilirsiniz. Son olarak ömrünüzün sonuna kadar hala bir bağımlı olarak kalacağınızı unutmayın. Bir taneden bir şey olmaz diyerek tekrardan aynı hataya düşmeyin.

Editör: Melike Bay – 16.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Usta

Melike Bay tarafından yazıldı

Liste UstasıMakale YazarıTestçiModeratörYorumcuÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    The Black Phone Film Eleştirisi

    Saç Rengin Kişiliğini Tanımlıyor