içinde

MuhteşemMuhteşem HavalıHavalı

Renklerin İştahımıza Etkisi

Renklerin iştahımıza etki etmesi inanılmaz. Bazı renkler insanı yemeğe yöneltirken bazıları daha az aç hissetmesini sağlar.

İşte farklı renkler ve bunların iştahınız üzerindeki etkileri hakkında bazı örnekler.

Gri Renk

iştah açıcı görünen gri yiyecekler gördünüz mü? Gri renk genellikle insanları yemekten uzaklaştırır. Gri kesinlikle restoran sahiplerinin uzak durması gereken bir renktir. Kilo vermek istiyorsanız yemeklerinizi gri masa örtüsü, tabak ve peçete eşliğinde yemeyi tercih edebilirsiniz.

Siyah Renk 

Kişinin iştahını azaltmak için kullanılır. Giyildiğinde zayıflatıcı bir renk olsa da, bu yüzden restoran dekorasyonunda siyah rengi görmüyoruz çünkü insanların iştahını artırmak istiyorlar.

Kahverengi 

İnsanların iştahını azaltma eğiliminde olan başka bir koyu renktir. İnsanlara ev yapımı unlu mamuller veya ekmek yerine yanmış veya fazla pişmiş yiyecekleri hatırlatır. Görselin iştahınızın açtığını düşünseniz de farkında olmadan daha azını yiyerek doyacaksınız:)

Mor Renk 

Gıda dünyasında neredeyse hiç bulunmaz. Genellikle kırmızı soğan, mor lahana ve patlıcan gibi herkesin sevmediği yiyeceklerle ilgilidir. Çok az insan bu yiyecekleri lezzetli bulur, bu nedenle mor renk genellikle insanları acıktırmaz. Ayrıca vitamin ve mineral açısından çok faydalı ve tok tutan yiyecekler olduklarından sadece kilo kontrolüne dikkat edenlere değil herkese tavsiye ediliyor.

Mavi renk

En iştah kapatıcı renk olarak tanımlanmıştır. Mavi renk sakinlik ile ilişkilidir. Bir yatak odasında veya dinlenmek için yapılmış bir odada kullanılması gereken renk budur. Rahat ve sakin insanlar yemek yemekten çok uyumaya daha yatkındır. İştahınızı bastırmak ve az kalori kaybetmek istiyorsanız mutfağa mavi bir ışık koyun.

Birkaç yıl önce, farklı renkli çikolatalı şekerler içeren bir Amerikan şekeri olan M&M ‘in yapımcıları, şeker torbasına yeni bir renk ekledi: Mavi. Mavi ? Neden Mavi? Bunun M&M hayranları tarafından yapılan bir oylamanın sonucu olduğunu bildirmelerine rağmen, bu birkaç soruyu gündeme getiriyor. Yenilik geçtikten sonra çantada kalan son renk olabilir.

Mavi Renk Gerçekleri

Spektrumdaki tüm renkler arasında mavi en iştah kesicidir. Kilo verme planları, yemeğinizi mavi bir tabağa koymanızı önerir. Ya da daha da iyisi, buzdolabınıza mavi bir ışık koyun ve atıştırmalıklarınızdan uzak durmanızı sağlayacaktır. Veya başka bir ipucu: Yemeğinizi maviye boyayın! Biraz siyah, onu iki katına çıkarır.

İşte bir örnek:

İşte başka bir örnek:

Bu, Hawaii Üniversitesi’nde yazarın renk kursunun sonunda düzenlenen yıllık yemek partisi için hazırlanmış bir inceliktir. Bu bir “musubi” – deniz yosunu (nori) ambalajında pirinç. Japon kökenlidir ve doğal haliyle Hawaii’de çok popülerdir. Kendi boyalı yemeğinizi yaratmak istiyorsanız, yalnızca bir marketten satın aldığınız doğal “gıda boyasını” kullanın. Diğer renklendirici maddeler zehirlidir.

Yemek alanınız için mavi bir ampul kullanarak da çarpıcı sonuçlar elde edebilirsiniz.

Mavi neden en iştah kapatan bir renktir?

Mavi gıda doğada nadir görülen bir durumdur. Yapraklı mavi sebzeler (mavi marul?), Mavi et yok (blueburger, aferin lütfen) ve yaban mersini ve dünyanın uzak noktalarından gelen birkaç mavi-mor patates dışında, mavi hiçbir yerde yoktur.

Sonuç olarak, maviye otomatik bir iştah tepkimiz yok. Ayrıca, ilkel doğamız zehirli yiyeceklerden kaçınır. Bir milyon yıl önce, en eski atalarımız yiyecek ararken, mavi, mor ve siyah, potansiyel olarak ölümcül yiyeceklerin “renk uyarı işaretleri” idi.

Turkuaz rengi , yukarıda bahsedilen standart mavi gölgeden farklı bir etkiye sahiptir. Turkuaz aslında iştah açıcıdır. Genellikle kaygısız ve mutluluk duygusuyla ilişkilendirilir. Akşam yemeğini yedikten sonra doyduğunuzu düşünseniz bile, turkuaz renkli bir tabakta bir parça kek gördüğünüzde tatlıyı yemeniz daha olasıdır.

Yeşil Renk

Sağlıklı renktir. Salatalar genellikle yeşil gıdalarla doldurulur ve diğerlerinden daha doğal olduğu düşünülen ürünlerin çoğu genellikle yeşil ambalajlara yerleştirilir. Yeşil renk, sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek için iyi bir renktir.

Sarı Renk

insanı çok mutlu eder. Çoğu ortamda görülebilen neşeli bir renk. Birisi mutlu hissettiğinde, aşırı sakin veya üzgün olduklarından daha fazla yemek yemeye eğilimlidir.

Turuncu renk

Zihinsel aktiviteyi artıran ve genellikle açlık hissini artıran beyni uyarır. Havuç, balkabağı, ve portakal gibi birçok sağlıklı gıda turuncudur. Turuncu, insanları hoş karşılar ve rahatlatarak yemek yemek harika bir ritüel gibi gelir.

Kırmızı renk

Kalp atış hızını, kan basıncını yükseltir ve açlığın daha yaygın olmasına neden olur. Bu nedenle birçok restoran duvarda kırmızı vurgular yapmayı veya masalarda kırmızı masa örtüleri kullanmayı tercih ediyor. Kırmızı, yiyeceklerin satıldığı bir işletmeyi boyamak için olağanüstü bir renktir.

Sadece belirli bir rengi görmenin iştahınızı artırabileceğini, başka bir rengin ise iştah kesici olarak hareket edebileceğini düşünmemek gerekir. Ancak, bu renklerin hepsi herkes üzerinde aynı etkiye sahip olmayabilir.

Bir gıda uzmanı şunları söylüyor:

“Çeşitli yiyeceklerin rengi ve çekiciliği de yakından ilişkilidir. Sadece yemeğin görüntüsü Hipotalamus’taki nöronları ateşler. Karanlıkta yemek için yemek sunan denekler, herhangi bir mutfağın tadını çıkarmak için kritik derecede eksik bir unsur bildirdiler: yemeğin görünümü. Gözler, bir yemek daha denenmeden önce ikna edilmesi gereken ilk yerdir. Renkler önemlidir ve neredeyse evrensel olarak bir tüketiciyi mavi renkli bir gıdayı denemeye ikna etmek zordur – bugünlerde çocuklar için daha fazlası pazarlanıyor olsa da.”

Özetle, iştahınızı azaltacak ve kilo vermenizi sağlayacak gıda seçiminin  yanında ,yemek yerken masa düzeni ve ışık ambiyansınızı iştah kapatan renklerde seçmeniz de daha etkili olacaktır.

Editör: Fatih Düz – 11.07.2022

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Indium tarafından yazıldı

YorumcuMakale YazarıÜyelik Yılı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    SADAT: Askeri bir şirketin anatomisi

    Sevimli Kulak Scottish Fold