içinde

Sigara Bırakma Yöntemlerine Yeni Bir Alternatif: Cytisine

Sigarayı bırakmak mı istiyorsunuz? Bilim insanları nikotin bantlarına benzersiz bir alternatif sunuyor.

Cytisine, insanların sigarayı başarıyla bırakma olasılığını iki kattan fazla artırıyor.

Sigarayı bırakmaya karar verenler sinirlilik, aşırı istek, konsantrasyon güçlüğü ve ruh halinde değişimler gibi yoksunluk belirtileri yaşayabiliyor. Bu semptomlar öncelikle nikotin seviyelerindeki ani düşüşten kaynaklanıyor.

Bu yüzden pek çok kişi nikotin ihtiyaçlarını karşılamak ve bu sayede sigarayı bırakmalarını sağlamak amacıyla nikotin bantları kullanıyor. Şimdilerde bilim insanları bundan daha etkili bir çözüm bulmuş olabileceklerini belirtiyor.

Araştırmacılar, Doğu Avrupa’da 1960’lardan bu yana kullanılan, uygun maliyetli bir sigarayı bırakma ilacı olan cytisine’nin, yatıştırıcı ilaç ile karşılaştırıldığında sigarayı başarıyla bırakma olasılığını iki kattan fazla artırdığını keşfetti.

Bulgular, cytisine’nin sigara bırakma yöntemlerinden bile daha iyi performans sergileyebileceğini gösteriyor. Cytisine, olumlu bir güvenlik profiline sahip olması sayesinde özellikle ciddi yan etkilerle ilgili endişeleri ortadan kaldırıyor.

Araştırmacılar tarafından incelenen 12 farklı çalışmanın sekizinde, cytisine ve yatıştırıcı ilaçlar, toplam 5922 denek üzerinden kıyaslandı. Bu deneklerin 2996’sına cytisine verildi.

Cytisine alanların, yatıştırıcı ilaç alanlara kıyasla sigarayı bırakma olasılığının 2,25 kat daha fazla olduğunu keşfedildi. Ayrıca, alışkanlıklarını değiştirmek için (danışmanlık gibi) destek alanlar üzerinde cytisine’in işe yarama oranının arttığı belirtildi.

Araştırmanın başyazarı Dr. Omar De Santi, “Çalışmamız, cytisine’in etkili ve ucuz bir sigarayı bırakma ilacı olduğuna dair kanıtlara katkıda bulunuyor” dedi. “Uygun maliyetli bırakma ilaçlarına acilen ihtiyaç duyulduğu durumlarda sigara kullanımının azaltılmasında çok faydalı olabilir.”

Bu açıklama, yeni yılda sigarayı bırakma kararı alanlar için ideal bir çözüm gibi görünebilir. Ancak önemli bir engel var; cytisine, Orta ve Doğu Avrupa dışındaki çoğu ülkede lisanslı ya da mevcut değil.

Bu, etkisinin önemli olabileceği çok sayıda düşük ve orta gelirli ülke de dahil olmak üzere dünyanın çoğunluğunun, potansiyel olarak oyunun kurallarını değiştiren bu sigarayı bırakma yardımına erişimden yoksun olduğu anlamına geliyor.

De Santi, sigaranın dünya çapında önlenebilir ölümlerin ana nedeni olarak kabul edildiğini ve cytisine’nin bu soruna verilecek en büyük yanıtlardan biri olma potansiyeline sahip olduğuna da sözlerine ekledi.

Bitkilerden elde edilen cytisine, sigarayla ilişkili yoksunluk semptomlarını etkili bir şekilde hafifletiyor. 1964 yılında Tabex olarak Bulgaristan’da geliştirilen ilaç, daha sonra halen aktif olarak pazarlandığı diğer Doğu Avrupa ve Asya ülkelerinde popülerlik kazandı.

Cytisine, 2017 yılında Polonyalı ilaç şirketi Aflofarm tarafından reçeteyle satılan bir ilaç olan Desmoxan olarak tanıtıldı. Kanada’da ise Cravv adlı doğal bir sağlık ürünü olarak reçetesiz satışını onaylandı.

Bu çalışma, cytisine’nin potansiyel küresel sağlık etkisinin altını çiziyor ve daha geniş ölçekte erişilebilir kılmak için daha fazla çaba gösterilmesi çağrısında bulunuyor.

Akciğer kanserinden ölen 10 kişiden 9’u ya sigara içiyor ya da sigara dumanına pasif içici olarak maruz kalıyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, bugün daha az insan sigara içiyor olsa da akciğer kanseri riski 1964’e göre daha yüksek.

Çalışma Addiction dergisinde yayınlandı.

Editör: semra – 04.01.2024

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Taraftar

semra tarafından yazıldı

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Trakya’nın En Lezzetli Sushi Deneyimi: Daebak Sushi

    Artırılmış Hipnoz Duyarlılığı | Daha Etkin Bir Tedavi Mümkün mü?