içinde

MuhteşemMuhteşem

Elon Musk Starlink Uyduları İle Türkiye’ye Yardım Teklif Ediyor

Pazartesi sabahı erken saatlerde ülkeyi vuran şiddetli deprem “ciddi iletişim kesintilerine” neden oldu.

SpaceX CEO’su Elon Musk, Starlink terminallerini Türkiye’ye göndermeyi teklif etti. 

Yerel saatle 04:17’de Gaziantep ilinin Nurdağı ilçesinde meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremde Türkiye ve Suriye’de 4.800’den fazla kişi öldü ve binalar yerle bir oldu. Türkiye-Suriye sınırında yer alan deprem sarsıntıları, aralarında Suriye ve Lübnan’ın da bulunduğu birçok ülkede hissedildi.

Dünya Sağlık Örgütü ölü sayısının 20 bini geçebileceği uyarısında bulundu.

Mehmet Emin Adin, MD on Twitter: “Hey @elonmusk a massive earthquake hit Turkey and neighboring countries. Severe communication shortages are happening. Any chance you can help with your starlink satellites? @SpaceX #deprem / Twitter”

Hey @elonmusk a massive earthquake hit Turkey and neighboring countries. Severe communication shortages are happening. Any chance you can help with your starlink satellites? @SpaceX #deprem

“Starlink henüz Türk hükümeti tarafından onaylanmadı. SpaceX onaylanır onaylanmaz gönderebilir.”

Sabahın erken saatlerinde meydana gelen depremde vatandaşlar uykudaydı ve depreme hazırlıksız yakalandı. Türkiye’nin afet yönetim kurumu AFAD salı günü yaptığı açıklamada, Türkiyede 3.381 ölüm olduğunu söyledi. Suriye’de ise ölü sayısı 1.444 olarak belirlendi.

Türk Hükümeti Henüz Starlink Uydularını Onaylamadı

Ana depremden on bir dakika sonra, ana depremin merkez üssünün yaklaşık 32 kilometre kuzeybatısında 6,7 büyüklüğünde güçlü bir artçı sarsıntı meydana geldi. Ardından 5.6 büyüklüğündeki bir başka şiddetli artçı şok daha meydana geldi.

Sosyal medyada paylaşılan video ve görüntülerde çok sayıda yıkılan bina ve sokaklarda korkuya kapılan vatandaşlar görülüyor. Kurtarma operasyonları devam ederken, ölü sayısının önümüzdeki saatlerde artması muhtemel.

Büyük deprem ayrıca ciddi iletişim eksikliklerine neden oldu. Yale Tıp Fakültesi Radyoloji ve Biyomedikal Görüntüleme Yardımcı Doçenti Mehmet Emin Adin, bu konuya dikkat çekerek, Elon Musk’ın Starlink uyduları ile yardım edip edemeyeceğini sormuştu. Musk, Starlink’in henüz Türk hükümeti tarafından onaylanmadığını belirterek yanıt verdi. Hükümet onay verir vermez SpaceX’in hizmet göndereceğini de sözlerine ekledi.

Fakat, Bloomberg kimliği açıklanmayan üst düzey bir Türk yetkilinin, Musk’ın teklifine minnettar olmalarına rağmen, Türkiye’nin yeterli uydu kapasitesine sahip olduğunu ve baz istasyonlarının pil gücüyle çalıştığını söylediği bildirildi.

Starlink, Doğal Afetler Sırasında Çok Yardımcı Oldu

SpaceX’in Starlink’i, doğal afetlerde bağlantısı kesilen evleri birbirine bağlamadaki faydasını ve güvenilirliğini kanıtladı. Geçen yıl, bölge batı kıyısındaki orman yangınlarından büyük ölçüde zarar gördüğünden, Washington kırsalındaki birkaç küçük kasaba Starlink bağlantıları aldı.

Starlink ayrıca 2022’de Avustralyalı sel kurbanlarının yardımına koşmuştu. Yeni Güney Galler’deki sel felaketinin ortasında, sörfçü Mick Fanning’in bir tweet’i, Hollywood aktörü Chris Hemsworth’u doğrudan Starlink ile iletişime geçmeye sevk etti.

SpaceX not aldı, internet sistemini hızlandırmayı teklif etti ve birkaç Starlink terminali teslim edildi.

Türkiye, Starlink uydu takımyıldızının geliştirilmesinde önemli bir oyuncu olmasına rağmen, ülkenin Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü‘nün SpaceX ile birlikte çalışmasıyla, Starlink hizmetinin Türkiye’de ne zaman kullanıma sunulacağına dair bir bilgi yok.

Editör: Doruk Adakoğlu – 07.02.2023

Bu içerik hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum yapabilir, oy kullanabilir ya da tepki seçebilirsiniz. Gönderinizi oluşturun!

Rapor Et

Uzman

Doruk Adakoğlu tarafından yazıldı

Ankara Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunu. Serbest çevirmen, yazar ve editör.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

    Deprem Artçıları Türkiye ve Suriye’yi Aylarca, Hatta Yıllarca Sallayabilir

    Ruhumuzun Derin Yarası: Türkiye Depremleri